szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kigyulladt egy épület csütörtökön a világ legnagyobb vakcinagyártó intézetében Indiában. Ott gyártják az országnak és a térségnek szánt koronavírus elleni oltások nagy részét. Nagy-Britanniában eközben áradás fenyegeti az AstraZeneca koronavírus elleni vakcináját gyártó üzemet.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Helyszíni felvételek tanúsága szerint hatalmas szürke füstcsóvák gomolyognak a kelet-indiai Punéban található Indiai Szérumintézet (SII) felett. A híradások szerint az oltásokat előállító üzemtől távolabb lévő, éppen épülő létesítményben csaptak fel a lángok, és nem veszélyeztetik a gyártást és az eddig előállított készleteket sem. A tűzoltók féltucatnyi kocsival vonultak ki, áldozatokról nem érkeztek hírek.

©

Az SII a világ legnagyobb vakcinagyártó intézete. Jelenleg az Oxfordi Egyetem és az cambridge-i AstraZeneca vállalat által fejlesztett, és Indiában engedélyeztetett vakcinákat gyártják ott India és más térségbeli országok számára. Az intézet ezen kívül az amerikai Novavax oltóanyagának előállítására is felkészült.

©

Az AstraZenecával kötött megállapodás alapján az SII egymilliárd dózis koronavírus elleni vakcinát gyárt le.

Indiának van saját, már ugyancsak engedélyezett oltóanyaga: a Covaxint a Bharat Biotech vállalat fejlesztette ki.

©

India a fertőzöttek számát illetően a világon a második az Egyesült Államok után, de a halálozásai ráta hivatalosan ott az egyik legalacsonyabb a világon. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem legfrissebb összesítése szerint az 1,35 milliárd lakosú országban eddig 10,6 millió ember kapta el a fertőzést, és 152 869-en haltak bele a koronavírus okozta Covid-19 szövődményeibe. A hatóságok a világ egyik legambíciózusabb oltási tervét akarják megvalósítani: háromszázmillió embert akarnak beoltani júliusig.

Árvízveszély Walesben

Eközben Nagy-Britanniában etész éjjel azon dolgoztak a katasztrófavédők, hogy megvédjék azt az üzemet az áradásoktól, ahol az AstraZeneca által fejlesztett koronavírus elleni vakcinát gyártják.

A Wockhardt UK üzeme a Wales északi részén fekvő Wrexhamban található, a környéken a Christoph nevű vihar okozta heves esőzések miatt alakult ki árvízveszély. A gyárat reggelre sikerült megóvni az áradattól, a gyártás zavartalanul folyhat – jelentette az LBC News.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

India megkezdte a világ legnagyobb oltási kampányát

Hatalmas gazdasági erőforrásokat bevetve India augusztusra már 300 millió embert szeretne beoltani a koronavírus ellen. A cél azonban ennél is nagyratörőbb, az ország 1,3 milliárdnál is nagyobb lakosságának majdnem az egészét immunizálni szeretné.

Jön az új Windows-csomag

Jön az új Windows-csomag

Fontos eredményeket értek el az új egészségügyi jogviszony miatt tiltakozó orvosok

Fontos eredményeket értek el az új egészségügyi jogviszony miatt tiltakozó orvosok

Financial Times: Orbanizálódik a lengyel sajtó

Financial Times: Orbanizálódik a lengyel sajtó