szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tel-Aviv mellett egy autóbuszt gyújtottak fel az ultraortodox demonstrálók, Jeruzsálemben egy villamosmegállót zúztak szét.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Kövekkel dobáltak meg, majd felgyújtottak egy autóbuszt ultraortodox tüntetők egy Tel-Aviv melletti kisvárosban, Bné Braukban. A hatóságok közleménye szerint a busz felgyújtása miatt négy embert vettek őrizetbe.

„Nem szeretnék mindenkit büntetni, de csökkenteni kell a járatszámot, és nem szabad behajtani a városba, amíg nem rendeződik a helyzet” – nyilatkozta az izraeli közszolgálati rádióban a felgyújtott buszt üzemeltettető társaság munkavállalói szervezetének vezetője hétfő reggel.

Jeruzsálemben is ultraortodox tüntetők szítottak zavargást: ott egy villamosmegállót rongáltak meg, tönkretéve több jegyautomatát is. A zavargások múlt csütörtökön kezdődtek, amikor a rendőrség megpróbálta erővel betartatni a január eleje óta érvényben lévő járványügyi szabályozásokat. Az ultraortodox közösség tagjai nem hajlandók betartani sem a gyülekezési tilalmat, sem az iskolákat nem zárják be annak ellenére sem, hogy pont az ilyen helyeken terjed a legkönnyebben a járvány.

Izrael áll viszont a legjobban a koronavírus elleni oltások beadásával a világon. Csak vasárnap 61 524 embert oltottak be először, 123 940-et pedig már másodszor a Pfizer vakcinájával. Az oltási kampány decemberi kezdete óta eddig 2 586 053-an kapták meg a vakcinát, ez pedig a lakosság közel harminc százalékát jelenti. Az izraeli fertőzöttségi adatok visszaeséséből a kutatók szerint kiolvasható, hogy a Pfizer oltóanyaga a koronavírus átadását is megakadályozza.

Hétvégén Hollandiában is országszerte voltak zavargások és összecsapások a járványügyi korlátozások bevezetése miatt.

Autók is égtek a lezárásellenes holland tüntetéseken

Százakat vittek börtönbe Amszterdamból és Eindhovenből.

(Kiemelt képünk illusztráció!)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Duma Aktuál főzőshow: Németh Szilárd tésztája vagy Gyurcsány rántottája?

Duma Aktuál főzőshow: Németh Szilárd tésztája vagy Gyurcsány rántottája?

Ötéves börtönbüntetésre ítélték Traian Basescu volt román elnök lányát

Ötéves börtönbüntetésre ítélték Traian Basescu volt román elnök lányát

Itt az új lencse, amely 1000-szer vékonyabb a hajnál

Itt az új lencse, amely 1000-szer vékonyabb a hajnál