szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az orosz ellenzéki politikus szóvivője és alapítványának munkatársa a rendőrség szerint megsértette a járványügyi szabályokat az egy héttel ezelőtti, Navalnij melletti tüntetésen.

A hatóságok a járványügyi szabályok megsértése miatt őrizetbe vették Navalnij szóvivőjét, Kira Jarmist. Az őrizetbe vétel egy moszkvai fogdában történt, ahol Jarmis kilencnapos adminisztratív letartóztatását töltötte nem engedélyezett rendezvény szervezése miatt – közölte az Interfax hírügynökséggel Veronyika Poljakova ügyvéd röviddel szombat éjfél előtt.

Egy órával később Szergej Teljnov ügyvéd azt mondta az Interfaxnak, hogy Nyikolaj Ljaszkint is őrizetbe vették, de őt egy órával az után, hogy elengedték a fogdából, ahol ugyancsak adminisztratív letartóztatásban volt. Ljaszkin a Navalnij által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványnak (FBK) a munkatársa, és őt is azzal gyanúsítják, hogy megsértette a járványügyi szabályokat azzal, hogy részt vett a január 23-i tüntetésen, amelyet Navalnij letartóztatása miatt szerveztek.

Jarmis és Ljaszkin a sokadik a Navalnij közvetlen környezetében őrizetbe vett emberek közül. Egy moszkvai bíróság pénteken elrendelte Ljubov Szobol, Navalnij közvetlen munkatársa, Oleg Sztyepanov, a politikus moszkvai csapatának vezetője, Anasztaszija Vasziljeva, az Orvosok Szövetségének vezetője, Marija Aljohina, a Pussy Riot punkzenekar tagja és Oleg Navalnij, a politikus öccse házi őrizetbe helyezését a járványügyi előírások megsértése miatt.

A hatóságok emellett körözést adtak ki az országos tüntetés főszervezője, Leonyid Volkov ellen amiatt, hogy információs hálózatokon fiatalkorúakat biztatott a tiltakozásokon való részvételre. Volkov, aki 2019 óta külföldön, sajtójelentések szerint Németországban tartózkodik, tagadta a vádat.

Navalnij hívei vasárnap újabb tüntetésre készülnek. Az orosz belügyminisztérium és az ügyészség is óva intette szombat este a polgárokat a nem engedélyezett tömeges megmozduláson való részvételtől.

Az orosz ellenzéki politikust január 17-én a moszkvai repülőtéren vették őrizetbe, amikor visszatért Németországból, ahol gyógykezelést kapott, miután augusztusban Oroszországban – több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint – novicsok idegméreggel megmérgezték. Az aktivistát arra hivatkozva vették őrizetbe, hogy az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) szerint megszegte az úgynevezett Yves Rocher-ügyben rá korábban kiszabott, felfüggesztett börtönbüntetés feltételeit.

Navalnij letartóztatása miatt több ezren tüntettek a múlt szombaton több tucat oroszországi városban. Közülük nagyjából négyezer embert őrizetbe vettek.

A fővárosi törvényszék pénteken közölte, hogy a moszkvai bíróságokhoz a hét eleje óta 1608 közigazgatási kereset érkezett be a tiltakozással kapcsolatban. Negyvenegy esetben a vád hivatalos személlyel való szembeszegülés, a többiben pedig a tömegrendezvények szervezésére és levezetésére vonatkozó szabályok megsértése.

Oroszország érdekében vétózott Magyarország az EU-ban

Sosem volt fontosabb Magyarországon az érthető és pontos tájékoztatás az Európai Unióról, mint most. Az EUrologus brüsszeli újságíró csapatának célja, hogy az Európai Unióval kapcsolatos hírekről és eseményekről közérthetően, pontosan és ha kell, kritikusan számoljon be, illetve elemzéseivel segítse az olvasót a tájékozódásban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Németh András Világ

Navalnij üzent a fogságból: Nem a hatalmon lévők az ország gazdái

A moszkvai megyei bíróság elutasította a január 17-én harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezett Alekszej Navalnij fellebbezését, így a legismertebb orosz ellenzéki továbbra is fogságban marad. Navalnij beszédében azt hangsúlyozta, az orosz hatóságok minden lehetséges törvényt durván megsértenek annak érdekében, hogy elhallgattassák őt.