szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Miközben együtt dolgozunk Oroszországgal, hogy érvényesítsük az Egyesült Államok érdekeit, szorosan egyeztetni fogunk szövetségeseinkkel és partnereinkkel, hogy elszámoltathassuk Oroszországot" – fogalmazott Anthony Blinken.

"Az Egyesült Államokat mélységes aggodalommal tölti el, hogy Oroszországban több mint kétévi börtönre ítélték Alekszej Navalnijt" – közölte kedden Washingtonban nyilvánosságra hozott közleményében Anthony Blinken amerikai külügyminiszter, aki az ellenzéki politikus "azonnali és feltétel nélküli" szabadon bocsátását követelte.

Börtönbe küldték Navalnijt

Az illetékes moszkvai bíróság letöltendőre változtatta a legismertebb orosz ellenzékire, Alekszej Navalnijra kimondott felfüggesztett börtönbüntetést. A németországi gyógykezelésről január 17-én hazatért bloggerre közel hároméves börtön vár, de akár hosszabb is lehet a rács mögött töltött idő, ugyanis más eljárások is érvényben vannak ellene. Navalnij ugyan fellebbezhet, ám nem sok esélye van a döntés megváltoztatására.

"Ismételten felszólítjuk az orosz kormányt, hogy azonnal és feltétel nélkül engedje szabadon Navalnij urat és más orosz állampolgárok százait, akiket igazságtalanul vettek őrizetbe az elmúlt hetekben azért, mert gyakorolták jogaikat és békésen gyülekeztek" – hívta fel a figyelmet Blinken. "Miközben együtt dolgozunk Oroszországgal, hogy érvényesítsük az Egyesült Államok érdekeit, szorosan egyeztetni fogunk szövetségeseinkkel és partnereinkkel, hogy elszámoltathassuk Oroszországot, amiért nem tartja tiszteletben saját állampolgárainak a jogait" – olvasható a közleményben.

Az amerikai diplomácia vezetője röviddel azután reagált, hogy az illetékes moszkvai bíróság letöltendőre változtatta kedden a Navalnijra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben 2014-ben kiszabott három és fél éves, felfüggesztett szabadságvesztést. A bíróság az ítéletet a felfüggesztett büntetés feltételeinek megszegésével indokolta, azzal, hogy Navalnij több alkalommal nem jelentkezett az előírt időpontban a felügyelő hatóságnál. A szabadságvesztésbe beszámít majd az a majdnem teljes év, amelyet a politikus házi őrizetben töltött.

Ami a Blinken által említett együttműködést illeti, a Reuters hírügynökség emlékeztet, hogy a két nagyhatalom megegyezett a hadászati támadófegyverek csökkentéséről szóló orosz-amerikai Új START-egyezmény ötéves meghosszabbításáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Menopauza, korai klimax, perimenopauza: tegyünk rendet a fejekben!

Menopauza, korai klimax, perimenopauza: tegyünk rendet a fejekben!

Az 55 év alatti franciákat nem oltják be a második AstraZenecával, mást kapnak helyette

Az 55 év alatti franciákat nem oltják be a második AstraZenecával, mást kapnak helyette

A város építi az embert, vagy az ember a várost?

A város építi az embert, vagy az ember a várost?