szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az igazságügyi minisztériumban készült javaslat szerint pszichológus segítségét is igénybe vehetnék az érintettek.

A lengyel kormányban javaslat készült arról, mivel lehetne könnyíteni azoknak a nőknek a helyzetén, akiknek gondot okoz, hogy meg kell szülniük a súlyosan fogyatékos vagy életképtelen gyermeküket is.

Lengyelországban szinte teljesen megszűnt az abortusz lehetősége, miután az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek mondta ki az abortuszt a károsodott vagy fogyatékos embriók esetében. Ezzel megszüntette a művi terhességmegszakítást lehetővé tevő kevés törvényes indok közül azt, amivel a leggyakrabban éltek, az amúgy is Európa legszigorúbb abortuszszabályozásával rendelkező országban.

A kormány és vezető pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) három hónapig halogatta a határozat kihirdetését, mivel komoly tiltakozásokat váltott ki a döntés, de január végén végül hatályba lépett. Az igazságügyi minisztérium most készített egy törtvényjavaslatot az érintett kismamák védelmében. A Notes from Poland szerint a javaslat egyik fontos része, hogy

a kórházakban sírószobákat kell kialakítani, a súlyosan fogyatékos vagy életképtelen gyermekük megszülésére kötelezett nőknek.

A cikk szerint így el tudnának vonulni sírni, de pszichológus segítségét is igénybe vehetnék.

Mindeközben az ellenzéki szintén készít egy törvényjavaslatot, ők azt szeretnék elérni, hogy ne büntethessék meg azokat az orvosokat, akik a korábbi szabályozás szerint abortuszokat hajtanak végre.

A Jog és Igaszságosság párt 2016-ban már megpróbált szigorítani az abortuszszabályokon, de visszakozott, miután országszerte nők tízezrei tiltakoztak az utcákon. Most egy ezzel erre rímelő petíciót karoltak fel, melynek nyomán az elmúlt években politikailag megtisztított alkotmánybíróság elé utalhatták a kérdést, ami a kormánypárnak kedvező döntést hozott.

Hatályba lép a szigorított lengyel abortusztilalom, új erőre kaptak a tüntetések

Évtizedek óta nem látott számú tüntető gyűlik össze - immár rendszeresen - Varsóban és a lengyel településeken, hogy tiltakozzon az immár teljesen a kormánypárt ellenőrzése alatt álló alkotmánybíróság abortuszt szigorító határozata ellen. Kaczynskiék már harmadszor futnak neki a módosításnak, eddig kétszer meghátráltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy Gábor hvg360

Lengyel tüntetők százezrei kényszerítenék térdre Kaczynskiékat abortuszügyben

Évtizedek óta nem látott számú tüntető gyűlik össze – immár rendszeresen – Varsóban és a lengyel településeken, hogy tiltakozzon az immár teljesen a kormánypárt ellenőrzése alatt álló alkotmánybíróság abortuszt szigorító határozata ellen. Kaczynskiék már harmadszor futnak neki a módosításnak, eddig kétszer meghátráltak.

Egy hónapig se látogatni, se elhagyni a gyerekotthonokat nem lehet

Egy hónapig se látogatni, se elhagyni a gyerekotthonokat nem lehet

És akkor kiderült, egy lezárást megszervezni bonyolultabb a stadionépítésnél

És akkor kiderült, egy lezárást megszervezni bonyolultabb a stadionépítésnél

Korrupt vizsgabiztosokat kaptak el egy Pest megyei műszaki állomáson

Korrupt vizsgabiztosokat kaptak el egy Pest megyei műszaki állomáson