Sinopharm-vakcinát kért Pekingtől Prága

Sinopharm-vakcinát kért Pekingtől Prága

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kína azonnal jelezte, hogy eleget tesz a kérésnek. Azt még nem tudni, mekkora mennyiségű oltóanyagot szállít.

Kína Milos Zeman cseh államfő kérésére koronavírus elleni Sinopharm-vakcinát szállít Csehországnak – közölte Jirí Ovcácek cseh elnöki szóvivő szerda este a Twitteren. Ovcácek szerint az államfőt Andrej Babis miniszterelnök kérte meg arra, hogy forduljon Kínához az ügyben. „A pekingi cseh nagykövetség jelentése szerint a kínai fél úgy döntött, hogy haladéktalanul eleget tesz a cseh kérésnek” – olvasható a rövid bejegyzésben.

A bejegyzésből nem derül ki, hogy mennyi vakcinát szállít Kína Csehországnak, ahol jelenleg nagyon súlyos a járványhelyzet, és az egészségügy oltóanyaghiánnyal küzd.

A hírről beszámoló Radio Prague International megjegyezte, hogy a Sinopharm oltóanyagát egyelőre nem hagyták jóvá az Európai Unióban, és emlékeztetett: Babis korábban úgy nyilatkozott, hogy Csehország, ha vesz a vakcinából, eltárolja addig, amíg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóvá nem hagyja a használatát.

Jan Blatný egészségügyi miniszter a cikk szerint szerdán a parlamentben arról beszélt: nem lát okot arra, hogy engedély nélküli vakcinákat szerezzen be Csehország, mivel a biztosítótársaságok nem tudnának fizetni, ha probléma lépne fel az alkalmazásuk során.

Szerda este jelentette az IHNED.cz cseh hírportál jól értesült forrásokra hivatkozva, hogy Csehország, Szlovákia és Ausztria soron kívül egyenként százezer adag Pfizer–BioNTech-vakcinát kap az Európai Unió többi tagállamától. Andrej Babis cseh kormányfő értesülést később a Twitteren megerősítette. Babis szerint az uniós tagállamok szerdán döntöttek erről a lépésről, a vakcinákat pedig a jövő héten szállítják ki az említett három országba.

Az IHNED.cz értesülései szerint a három állam támogatását az tette lehetővé, hogy a Pfizernek sikerült növelnie és meggyorsítania a vakcinák előállítását.

Eözben a cseh egészségügyi minisztérium elutasította az Egyesült Arab Emírségek ajánlatát egymillió AstraZeneca vakcia szállítására. Ezt Tomás Petrícek cseh külügyminiszter mondta el a Respekt.cz hírportálnak. Petrícek szerint az elutasítás oka az volt, hogy a felajánlott vakcinákat Indiában gyártották, és használatukra az Európai Unió nem adott engedélyt. Andrej Babis később elhatárolta magát Patrícek kijelentésétől, és azt állította, hogy „az ajánlat nem volt komoly”.

Csehországban szerda estig több mint 700 ezer embert oltottak be koronavírus elleni vakcinával. A csehek eddig csak az Európai Unióban engedélyezett vakcinákat használták.

Hozzászólások