szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A belgrádi kormányzat reagált arra, hogy a túlzsúfolt táborokban nehéz megtartani a távolságot, és a fertőzés is felütötte a fejét.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Pénteken 570 menekülttáborban lakónak adták be az AstraZeneca védőoltásának első adagját– írja a Reuters. A belgrádi kormányzat azért kezdte meg az országban rekedt mintegy 6000, főleg a Közel-Keletről és Afganisztánból érkezett menekült vakcinációját, mivel a 16 táborban igen körülményes megtartani a biztonságos távolságot, és több helyen is megjelent a fertőzés.

A menekültek beoltását az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának helyi képviselője is méltatta, mivel szerinte ez a társadalmi befogadás egyik fontos jele is.

Érdekes párhuzam, hogy közben Magyarországon a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté épp pénteken akadt ki nagyon a TASZ-ra, amiért a civil szervezet javaslatában az kiemelt oltási figyelemre szorulók közt felsorolta a migránsokat is.

A hétmilliós Szerbiában eddig 2,1 millióan kapták meg legalább az első adag oltást, de a járvány harmadik hulláma miatt még mindig emelkedik a fertőzöttek száma, amik miatt március közepe óta a gyógyszertárakon, az élelmiszerboltokon és a benzinkutakon kívül mindent bezáratott a kormány.

A szerb oltási terv egyébként jól halad, miközben beindult a vakcinaturizmus is az országban: a Novonite cikke szerint egy útlevélszám megadásával bárki regisztrálhat a szerb honlapon oltóanyagért, és még azt is kiválaszthatja, melyik típust fogadja el (a Szputnyik V, a Sinopharm, a Pfizer–BioNTech, valamint az AstraZeneca védőoltása érhető el az országban). Már több ezren használták ki a lehetőséget, a legtöbben a környező országokból, Bosznia-Hercegovinából, Montenegróból, Észak-Macedóniából és Albániából érkeztek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!