szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyedüli tagállamként vétóztuk meg az EU bírálatát.

Magyarország egyetlen uniós tagállamként, ismét megvétózta, hogy az EU bírálja Kína Hongkong-politikáját – írja az EU Observer.

A londoni G7-csúcs idején tartott brüsszeli nagyköveti értekezlet után egy uniós diplomata a lapnak elmondta, hogy

Magyarországnak hála nem volt konszenzus a Hongkonggal kapcsolatos döntésről”.

Az EU így nem adott ki bírálatot, a G7 tagjai azonban külügyminiszteri értekezleten elfogadtak egy kommünikét, amely szerint "komoly aggodalomra ad okot" a Kína keleti és déli tengereinél kialakult helyzet, utalva ezzel Kína expanzionista területi követeléseire.

A dokumentum szerint békét és stabilitást várnak a Tajvani-szorosnál, és elvetnek bárminemű egyoldalú lépést, ami a térség biztonságát fenyegetheti.

A közös nyilatkozat ugyanakkor bírálja Pekinget, amiért folyamatosan megsérti az ujgur muszlimok emberi jogait, és azért is, hogy egyre kevésbé tolerálja a hongkongi demokratikus választási rendszert.

Felszólítjuk Kínát, hogy ne támadja azokat, akik kiállnak megvédeni a jogokat és a szabadságokat

- áll a dokumentumban.

Legutóbb április közepén akadályozta meg Magyarország, hogy az Európai Unió olyan közleményt adjon ki, melyben bírálja Kína Hongkongra vonatkozó biztonsági törvényét.

Az EU és Kína között ez elmúlt időszakban azután éleződött ki a feszültség , hogy márciusban az unió szankciókkal büntette a Kínai Népköztársaságot. Peking pedig EP-képviselőket és uniós hivatalnokokat tett fekete listára az ujgurok melletti kiállásuk miatt.

A G7 tanácskozásán Anthony Blinken amerikai külügyminiszter közölte, hogy Washington elismeri, hogy vannak országok, amelyek érdekeltek a Kínával ápolt kapcsolatokban, és az amerikai kormány nem fogja azt mondani ezeknek az országoknak, hogy választaniuk kell Amerika vagy Kína között. Hozzátette, hogy az egyes országoknak nagyon gondosan meg kell fontolniuk, hogy Kína milyen természetű beruházásokat hajt végre gazdaságukban, különös tekintettel a stratégiai jelentőségű területeken eszközölt kínai befektetésekre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EUrologus EUrologus

Blokkolná az EU a kínaiak piaci térnyerését

Egy olyan jogszabály tárgyalást kezdik meg az EU-ban, amely alapján például az állami támogatást élvező kínai cégek által megnyert nagy értékű közbeszerzéseket az Európai Bizottság leállíthatja. A cél a belső piac védelme.