szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az összes beoltott közel 40 százaléka mindkét adagot megkapta a vakcinából.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Május 1. és 8. között a duplájára emelkedett az aktív koronavírus-fertőzöttek száma a Seychelle-szigeteken, amely jelenleg a világ leginkább átoltott országa – közölte a Bloomberg.

A hírportál a szigetország egészségügyi minisztériumára hivatkozva azt írja, hogy jelenleg 2486 aktív esetet tartanak számon, közülük 37 százalék megkapta már mindkét adagot az oltásból.

A járvány kezdete óta 8172-en fertőződtek meg a vírussal a százezres országban, így itt már lakosságarányosan rosszabb a helyzet, mint Indiában.

A Seychelle-szigeteken az összes beoltott 57 százaléka a kínai Sinopharmot, míg 43 százalék az AstraZeneca Indiában gyártott oltóanyagát, a Covishieldet kapta. Azt nem tudni, hogy az aktív fertőzöttek közül kinek melyiket adták be.

Fontos megjegyezni, hogy május 8-ai állás szerint egyelten beoltott sem halt meg koronavírusban az országban. A minisztérium azt is közölte, hogy a kórházi kezelésre szoruló koronavírusos betegek 80 százalékát nem oltották be, és általában valamilyen társbetegségben is szenvedtek. Kate O’Brien, a WHO oltási részlegének igazgatója is kiemelte, hogy legtöbb beoltott fertőzött tünetei enyhék vagy mérsékeltek voltak.

Az egészségügyi világszervezet mindenesetre folyamatosan tartja a kapcsolatot a Seychelle-szigeteki kormánnyal, és figyelik a fejleményeket.

O’Brien ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az oltás önmagában nem állítja le teljesen a fertőzés átadását, ezért folytatni kell a megelőző intézkedéseket, így a társadalmi távolságtartást, a maszkviselést és a kézmosást.

A New York Times megjegyzi, hogy a Seychelle-szigetek tapasztalatai szöges ellentétben állnak Izraelével, amely a világ második legmagasabb oltási lefedettséggel rendelkező országa, de sikerült visszavernie a vírust. Izraelben a Pfizer oltását alkalmazzák.

Bár a Seychelle-szigeteken az emberek 62,2 százaléka már megkapta a vakcinát, a romló járványügyi adatok miatt a múlt héten korlátozó intézkedéseket vezettek be az országban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!