szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az előzetes számítások szerint 5 százalékkal, de akár még annál is nagyobb mértékben csökkenhet a világon a szén-dioxid-kibocsátás. Örülni azonban egyelőre még korai.

Minden rendben lesz
Annyi baljós hír van manapság, hogy mindenki vár valami jobbra, biztatóra. Így vagyunk ezzel mi is: nem dobja fel sem a home office-ban, sem a szerkesztőségben ülő újságírót a helyzet, amikor jóformán csak bajokról szóló információkat kap. Pedig van azért olyan is, aminek örülni lehet, ami megnevettet, vannak remek kezdeményezések, példaértékű kiállások. Ezeket gyűjtjük ebben a cikksorozatban.
Friss cikkek a témában

Az elmúlt hetekben többször is lehetett már arról hallani, hogy a koronavírus-járványnak egyetlen pozitív hozadéka egész biztosan van: az (önkéntes) karantén miatt kitisztult a levegő az európai országok és Kína felett. Az olaszoknál, a spanyoloknál és a franciáknál is látványos volt a nitrogén-dioxid koncentrációjának csökkenése, ami elsősorban annak köszönhető, hogy az átlagosnál sokkal kevesebb autó pöfög az utakon.

Az eddig közölt adatokat látva ugyanakkor felmerülhet a kérdés: mi a helyzet a klímaváltozás kapcsán a legtöbbet emlegetett szén-dioxid légköri koncentrációjával? A választ most adták meg a tudósok.

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás számszerűsítésével foglalkozó szervezet, a Global Carbon Project (GCP) elnöke úgy látja, a második világháború vége óta nem látott mértékben csökkenhet idén a világ szén-dioxid-kibocsátása a koronavírus-járvány okozta gazdasági leállások következtében.

©

"Nem lennék meglepve, ha idén 5, vagy akár még több százalékkal visszaesne a szén-dioxid-kibocsátás" – írta a Reuters hírügynökségnek küldött e-mailjében Rob Jackson, a GCP elnöke, a kaliforniai Stanford Egyetem professzora, megjegyezve, hogy ilyen mértékű csökkenésre a második világháború vége óta nem volt példa.

Hozzátette, ez lenne az első visszaesés a 2008-as válságot követő 1,4 százalékos emissziócsökkenés óta.

A klímakutatók korábban arra figyelmeztették a világ kormányait, hogy az éghajlatváltozás legsúlyosabb forgatókönyvének elkerülése érdekében, a globális szén-dioxid-kibocsátás csökkenésének 2020-ig el kell kezdődnie.

©

A szakértők szerint strukturális változások nélkül a koronavírus-járvány okozta emissziócsökkenés valószínűleg rövid életű lesz és nem fogja jelentősen befolyásolni a légkörben évtizedek óta halmozódó szén-dioxid mennyiséget.

Corinne Le Quere, a Kelet-Angliai Egyetem klímakutatója arra számít, hogy a járvány miatt elrendelt korlátozások megszűnésével a kibocsátási mutatók nagyjából ugyanoda állnak vissza, ahol voltak.

©

Hasonlóan vélekedik a Meteorológiai Világszervezet (WMO) infrastruktúrával foglalkozó részlegének munkatársa, Lars Peter Riishojgaard is, aki a genfi székhelyű szervezet szerdai virtuális konferenciáján beszélt arról, hogy a légszennyezettség és a szén-dioxid-kibocsátás jelenleg észlelt bármilyen mértékű csökkenése valószínűleg csupán átmeneti. "Az éghajlatra nézve nincs nagy jelentősége" – fűzte hozzá a szakember.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Akkor sem áll le az F1, ha lesznek fertőzések

Akkor sem áll le az F1, ha lesznek fertőzések

Megpróbálta megmagyarázni a Zoom, miért hagyják védtelenül azt, aki nem fizet

Megpróbálta megmagyarázni a Zoom, miért hagyják védtelenül azt, aki nem fizet

Robbanás volt egy üzemben, egy ember életveszélyesen megsérült

Robbanás volt egy üzemben, egy ember életveszélyesen megsérült