szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Holland Királyi Meteorológiai Intézet szakemberei az Európai Űrügynökség (ESA) műholdas adatait elemezték, majd tették azokat térképre, hogy kiderüljön, 2019 márciusához képest mennyivel csökkent a légszennyezettség Európában. Az eredmény azt mutatja: sokkal.

Minden rendben lesz
Annyi baljós hír van manapság, hogy mindenki vár valami jobbra, biztatóra. Így vagyunk ezzel mi is: nem dobja fel sem a home office-ban, sem a szerkesztőségben ülő újságírót a helyzet, amikor jóformán csak bajokról szóló információkat kap. Pedig van azért olyan is, aminek örülni lehet, ami megnevettet, vannak remek kezdeményezések, példaértékű kiállások. Ezeket gyűjtjük ebben a cikksorozatban.
Friss cikkek a témában

A koronavírus-járvány miatt rengetegen kényszerültek (önkéntes) karanténba egész Európában, ennek azonban a járvány megfékezése mellett van egy másik pozitív hatása is: jelentős mértékben csökkent a légszennyezettség a kontinens felett. Az Európai Űrügynökség Sentinel-5P műholdja által összegyűjtött adatok alapján visszaesett a nitrogén-dioxid légköri koncentrációja, ami elsősorban az autós forgalom (drasztikus) visszaesésének köszönhető.

Az ESA korábban már Olaszország és Spanyolország kapcsán is olyan adatokat közölt, amelyek erre a tendenciára szolgáltatnak bizonyítékot, a legfrissebb mérési adatok pedig megerősítették, valóban kevesebb nitrogén-dioxid van a levegőben. Sőt, a korábbi mérések mellett már a franciáknál is kimutatható a változás – a képek jobb felső sarkából pedig már a német levegő tisztulásának mértékét is leleshetjük. A térképeket az Európai Űrügynökség adatai alapján a Holland Királyi Meteorológiai Intézet (KNMI) készítette.

©
©

A szakemberek mindhárom fentebb említett országnál megmutatták az előtte-utána állapotot. Az "előtte" a 2019 márciusának átlagos kibocsátását mutatja, míg az "utána" adatokon a 2020. március 14-25. közötti időszak látható.

©

Henk Eskes, a KNMI tudósa szerint azért kell egy 10 napos sávból összegyűjteni az adatokat, mert a nitrogén-dioxid szintjét az időjárás (például a szélirány) is befolyásolja, így a napi adatok nem lennének megbízhatóak – írja a BBC. A térképről egyébként az is kiderül, hogy Franciaország, Olaszország és Spanyolország mellett például Portugáliában is jelentősen javult a levegő minősége.

©
©

Az első ilyen adatok egyébként a vírus kiindulópontjának számító Kínából érkeztek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!