szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A vadászat, az állattenyésztés és az, hogy világszerte egyre többen élnek városban, mind csökkentették a biodiverzitást. Ezzel jelentősen nőtt az esélye az olyan, állatról emberre terjedő járványok kitörésének, mint a koronavírusé.

Koronavírus-világjárvány
Már meghaladja az ötmilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, és több mint háromszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. A járvány terjedése már több országban lassul, több helyen elkezdték enyhíteni a korlátozásokat, Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Szakértők szerint nagyobb az esélye az olyan járványok kitörésének, mint a koronavírus, ha fokozottabban érintkezünk állatokkal. Egy, a Proceedings of the Royal Society B szaklapban megjelent tanulmányban számoltak be a kutatók az eredményeikről, amelyet a The Guardian szemlézett. Az egyik fő megállapításuk, hogy minél inkább veszélyeztetett egy faj, vagy minél inkább a kihalás szélére sodorjuk a vadászat, a vadállat-kereskedelem vagy a természetes élőhelyének pusztítása által, annál nagyobb az esélye annak, hogy emberre is veszélyes betegséget terjesztenek.

A kutatásban, amely arra kereste a választ, hogy mi áll a mostani koronavírus-járvány hátterében, ausztrál és amerikai tudósok vettek részt. Ennek keretében 142 állatról emberre terjedő vírust vizsgáltak, és vetettek össze a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) által a veszélyeztetett fajokról vezetett listájával. Úgy találták, hogy az olyan haszonállatok, mint a szarvasmarha, a juh, a kecske vagy a kutya, nyolcszor nagyobb arányban terjesztenek vírusokat az emberek körében, mint a vadon élő emlősök.

Az olyan vadállatok is terjeszthetnek kórokozókat, amelyek alkalmazkodtak az emberek által dominált környezethez: ilyenek a rágcsálók, a denevérek és a főemlősök. A denevérekre vezették vissza korábban a SARS, a nipah, a Marburg-járványokat és az ebolát is. Mindent összevetve a vírusok 75 százaléka az állatokhoz köthető.

„Az állatokról emberre terjedő vírusok egy közvetlen következményét jelentik annak, hogy beavatkozunk a vadvilágba és a természetes élőhelyeikbe” – mondta Christine Kreuder Johnson, a kutatás vezetője. – „Meg kell találnunk annak a módját, hogyan érintkezzünk a vadállatokkal és hogyan hozzuk össze az emberi tevékenységet a természettel. Nyilvánvaló, hogy nem akarunk még egy ilyen méretű járványt” – tette hozzá.

A napokban több mint 200 természetvédelmi csoport írt az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) azt kérve, hogy javasolják az élénk vadállat-kereskedelmet folytató országoknak az élőállat-piacok bezárását, valamint az állatok tradicionális gyógyászatban történő felhasználásának betiltását. A szervezetek azzal érvelnek, hogy a zoonózisos megbetegedések okolhatóak minden évben 2 milliárd ember megbetegedéséért és több mint 2 millió haláláért.

Dobos Emese Zhvg

Betiltaná a vadállatpiacokat az ENSZ szakértője

Viszont figyelni kell arra is, hogy Afrikában vannak olyan alacsony jövedelmű, vidéki közösségek, ahol emberek milliói függnek a vadállatoktól. Amíg nincs megfelelő alternatíva nekik, addig fennmarad a veszélye, hogy a vadállatokkal illegálisan fognak kereskedni – véli az ENSZ biodiverzitásért felelős igazgatója.

Ha tényleg ilyen lesz a távmunka a Facebooknál, senki nem akar majd irodában dolgozni

Ha tényleg ilyen lesz a távmunka a Facebooknál, senki nem akar majd irodában dolgozni

Felküldött egy nagy fekete dobozt a NASA a Nemzetközi Űrállomásra, új időszámítás kezdődik

Felküldött egy nagy fekete dobozt a NASA a Nemzetközi Űrállomásra, új időszámítás kezdődik

Karácsony: A kormány a járvány alatt tönkreteszi az önkormányzatokat

Karácsony: A kormány a járvány alatt tönkreteszi az önkormányzatokat