szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Algából a kozmetikumoktól és a gyógyszerektől elkezdve bioüzemanyagon át trágyáig bármi készíthető, de ételalapanyagként tartják a legértékesebbnek. Termesztésének egyik előnye, hogy az algák négyszázszor gyorsabban vonják ki a levegőből a szén-dioxidot, mint a fák.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Egyelőre nem jelentős az algagazdálkodás Európában, ezen változtatna azonban az Európai Unió. Az adminisztrációs akadályok egyelőre megnehezítik az algafarmok nyitására kiadott engedélyeket, az algatermesztők bíznak az közösség új, a Zöld megállapodásban helyet kapó, úgynevezett „Farmtól az asztalig” stratégiájában. Ennek célja, hogy az ételek becsületes, egészséges és környezetbarát módon készülhessenek el – írta az Euronews.

Algából globálisan évente több mint 30 millió tonnányit termelnek ki, túlnyomó többségét Ázsiában, ahol óriási hagyománya van az algának és a táplálkozás szerves részét képezik az algából készült élelmiszerek. Az európai termelés aránya egyelőre csupán egy százalékot tesz ki. Igaz, nem is algafarmokról, hanem a vadon növő alga szüreteléséből származik.

A Hortimare holland palántabeszállító cég, amely algapalántákkal is foglalkozik, úgy jósolja, hogy a közeljövőben Európa algatermelése a tízszeresére nő majd, ugyanis az európai élelmiszeripari cégek is egyre nyitottabbak.

És hogy miért jó az algatermesztés? Az élőlények a környezetvédelemben is jelentős szerepet vállalnak, ugyanis tisztítják a szennyvizet, a belőlük nyert algaolajból pedig energiát is lehet termeli. Ahhoz, hogy az alga intenzíven szaporodjon, szén-dioxidra van szüksége, amit körülbelül négyszázszor gyorsabban von ki a levegőből, mint a fák. Ráadásul egész évben aktív és erőteljes biomasszaképző is.

Különleges készletet dob piacra a Lego, videoklipet készíthetnek vele a gyerekek

Különleges készletet dob piacra a Lego, videoklipet készíthetnek vele a gyerekek

Rendelt két férfi két prostituáltat, végül lövöldözés lett belőle

Rendelt két férfi két prostituáltat, végül lövöldözés lett belőle

Nagy ígéret az önvezető autó, de nagyon nem mindegy, hol közlekedik

Nagy ígéret az önvezető autó, de nagyon nem mindegy, hol közlekedik