szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az apró Miyawaki-erdőket sűrűbbnek és a biológiai sokszínűség szempontjából gazdagabbnak tartják más erdőknél.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Egy új, a biodiverzitás megőrzését és a klímaváltozás káros hatásainak mérséklését célzó mozgalom keretén belül kicsi, sűrű erdők tűnnek fel Európa-szerte – írta a Guardian.

A mozgalom a japán botanikus, Akira Miyawaki nevéhez fűződik, aki több mint ezer apró erdőt ültetett el Japánban és Malajziában is. Az erdőket gyakran iskolaudvarokra, vagy utak mellé telepítik és akár olyan kicsik is lehetnek, mint egy teniszpálya.

A módszer támogatói szerint a minierdők tízszer gyorsabban nőnek, harmincszor sűrűbbek és százszor gazdagabbak a biodiverzitás szempontjából, mint a hagyományos módszerekkel ültetettek és természetesen figyelembe veszik a tájhonos fajokat és az adott terület adottságait.

©

Egy Miyawaki-erdőben ideális esetben legalább harmincféle fafaj található. A tudósok szerint így több mint negyvenszer annyi szén-dioxidot nyel el, mint egy olyan, ahol csak egyféle faj található.

Hollandiában már 2015 óta 100 Miyawaki-erdőt ültettek és 2022-ig meg szeretnék duplázni számukat, környezetvédelmi csoportok pedig Belgiumban, és Franciaországban is 40 ilyen minierdő ültetésén dolgoznak.

©
hvg.hu Zhvg

Van, ahova nem lenne szabad fákat ültetni

Közel sem csodaszer a faültetés: míg van, ahol a fák javítják a talaj vízellátottságát, máshol ellenkező hatást érnek el, és az elsivatagosodás veszélyét növelik. Ilyen Magyarországon a Duna-Tisza köze is. Továbbá vannak olyan fajok, amelyek többet árthatnak, mint használnak.

Négy személyautó ütközött Székésfehérvárnál

Négy személyautó ütközött Székésfehérvárnál

Bajorország kormányfője betiltaná 2035-től a hagyományos meghajtású autók forgalmazását

Bajorország kormányfője betiltaná 2035-től a hagyományos meghajtású autók forgalmazását

Átlépte az 50 ezret az aktív fertőzöttek száma Olaszországban

Átlépte az 50 ezret az aktív fertőzöttek száma Olaszországban