szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Csak Európában több tízmillió tonna textilhulladék keletkezik, ami hulladéklerakókba kerül vagy elégetik. Újrahasznosítani nehéz, egy francia építész azonban megoldást talált a problémára.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában
Clarisse Merlet építész 2017-ben, még az egyetemi évei alatt kezdett el dolgozni a textiltéglákon: egy textilhulladék-válogató céggel együttműködésben használt pólókból kísérletezett ki építőanyagot. Európában pedig több tízmillió tonnányi textilhulladék keletkezik egy évben.

A textilhulladékkal az a gond, hogy nagyon kis arányban lehet újrahasznosítani amiatt, mert kevert alapanyagból készül a legtöbb ruhadarab, és maga az újrahasznosítás is rengeteg energiát emészt fel. Pedig a pamutnak – ami sok ruhadarab alapanyagát adja – nagyon jó a hangszigetelő és a hőtartó képessége.

©

A FabBrick téglák felaprított textilhulladékból készülnek, amelyhez természetes kötőanyagot adnak és gyakorlatilag bármilyen méretű, színű és vastagságú téglát tudnak belőle préselni: 3 használt póló anyagából 400 grammnyi újrahasznosított alapanyag készülhet, amelyeket téglaként, de falburkolatként és bútorok alapanyagaként is felhasználhatnak.

Németh András Zhvg

Az IKEA-nál egy székre is úgy néznek, mint erőforrásbankra

Eltűnnek-e az IKEA papíralapú katalógusai, mire a jó a vízi jácint, hogyan halad a bútor-visszavásárlás, lesz-e bútorbérbeadás, és megéri-e fenntarthatónak lenni – egyebek mellett erről beszélt a Zhvg-nek Vladimír Víšek, az IKEA regionális fenntarthatósági vezetője.

Kirúgták a brit férfit, majd másnap 1 millió fontot nyert a lottón

Kirúgták a brit férfit, majd másnap 1 millió fontot nyert a lottón

A bányászatot is védelmezi a kormány

A bányászatot is védelmezi a kormány

Már csak ez hiányzott 2020-ra: kezdődik a parlagfűszezon

Már csak ez hiányzott 2020-ra: kezdődik a parlagfűszezon