szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Környezetvédők szerint a hamarosan végleges formát öltő, az Európai Unió és dél-amerikai országok közti kereskedelmi megállapodást felhasználható lenne arra, hogy visszaszorítsák az erdőirtásokat.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

A Brazíliából Európába importált szója és marhahús nagy arányban köthető az ottani erdőirtáshoz – összegezték a kutatók a Science-ben megjelent vizsgálatuk eredményét, amelyet a Guardian ismertetett.

A tudósok egy átfogó elemzést készítettek a földhasználat és az erdőirtások térképei nyomán, amelyhez a nemzeti környezetvédelmi adatbázist és a marhák szállítására vonatkozó dokumentumait is feldolgozták. Arra az eredményre jutottak, hogy a szójatermesztés és a marhatenyésztés legálisan és illegálisan is nagyban hozzájárul az erdőirtásokhoz és az Európába importált termékek legalább ötödét közvetlenül erdőirtás eredményeképpen termelik meg. Idén pedig már rekordméretet öltött Brazíliában az erdőirtás.

Az eredmény már csak azért is jött fontos pillanatban több szakértő, környezetvédő és szervezet szerint, mert egyre nagyobb mennyiségben importálnak szóját és marhahúst Európába. Az Európai Unió pedig most véglegesíti a Mercosur-országokkal (Argentína, Brazília, Paraguay, Uruguay tartozik bele) kötött kereskedelemi megállapodását és amelynek értelmében több mezőgazdasági árut fognak a dél-amerikai országok az EU-ba importálni, így a zöldek szerint a döntéshozók tehetnének környezetvédelmi kitételeket, hogy visszaszorítsák az erdőirtást.

Ausztria már tavaly jelezte aggályait és azt, hogy szükség esetén megvétózza a kereskedelmi megállapodást az amazóniai erdőtüzek és a helyi mezőgazdasági gyakorlatok miatt.

hvg.hu Zhvg

Közel sem olyan környezetbarát a szója, mint gondoltuk

Az egyre népszerűbb szójafogyasztás is oka az erdőirtásoknak, ráadásul sokszor távolról importáljuk, így az eddig gondoltnál jóval nagyobb az ökológiai lábnyoma. A jó hír azonban, hogy dán kutatók, úgy tűnik, rájöttek, mivel helyettesíthető környezetbarátabb módon a növényi fehérjeforrás.

Öt éve nem látott trend jelent meg a lakáspiacon

Öt éve nem látott trend jelent meg a lakáspiacon

37 méteres Nazca-macskára bukkantak Peruban

37 méteres Nazca-macskára bukkantak Peruban

Varga Mihály megerősítette, nem indul egyéniben a 2022-es választáson

Varga Mihály megerősítette, nem indul egyéniben a 2022-es választáson