szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Először készült nagyszabású kutatás a dinitrogén-oxid környezeti hatásairól: az üvegházhatású gáz a mezőgazdasági termeléssel kerül a légkörbe.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Az emelkedő dinitrogén-oxid-szint (N2O) meghiúsíthatja a klímaváltozás mérsékléséért tett erőfeszítéseket és a párizsi klímacélokat is – állítja egy szerdán megjelent tanulmány. A Nature című szaklapban publikált kutatásban 57 tudós vett részt 14 különböző ország 48 intézetéből.

Eddig a közvélemény és a döntéshozók is főként a fosszilis üzemanyagokra és a szén-dioxidra koncentráltak, a most nyilvánosságra hozott tanulmány azonban arra mutat rá, hogy nem hagyhatjuk figyelmen kívül a dinitrogén-oxidot sem. A széndioxidnál 300-szor erősebb üvegházhatású gáz döntően a mezőgazdasági termeléssel összefüggésben, a műtrágyázásnál kerül a légkörbe. A szén-dioxid és a metán után a harmadik legjelentősebb üvegházhatású gázként tartják számon.

A nitróként és szülésnél, érzéstelenítésnél kéjgázként is ismert gáz mértéke 20 százalékkal nőtt meg a légkörben az iparosodás kezdete óta, az elmúlt évtizedekben pedig még tovább gyorsult a növekedése a különböző emberi tevékenységek miatt.

“A dinitrogén-oxid növekedését a légkörben elsősorban a mezőgazdaság okozza, és az, hogy egyre több élelmiszerre van szüksége nemcsak az embereknek, de az állatoknak is” – figyelmeztet Hanqin Tian, a kutatás egyik vezetője.

A legfőbb kibocsátó területek Kelet- és Dél-Ázsia, Afrika, valamint Dél-Amerika. De a szintetikus műtrágyázás nyomán Kína, India és az Amerikai Egyesült Államok is jelentős dinitrogén-oxid-kibocsátó. A csökkentése egyelőre csak Európában sikerült, de itt sem elégséges mértékben.

Palkovics szerint nem igaz, hogy december végén le akart mondani

Palkovics szerint nem igaz, hogy december végén le akart mondani

WHO: A gazdag országoknak jutott eddig szinte minden koronavírus-vakcina

WHO: A gazdag országoknak jutott eddig szinte minden koronavírus-vakcina

A kínai trollhadsereg elkezdte befeketíteni a Pfizer vakcináját

A kínai trollhadsereg elkezdte befeketíteni a Pfizer vakcináját