szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A klímaváltozással magyarázta Hernádi Zsolt a cégcsoport új célját, amiben az újrahasznosítás is alapvető lesz. Egy nappal korábban derült ki, hogy elveszi a kormány az önkormányzatoktól a hulladékgazdálkodási feladatokat, hogy koncesszióba adja.

Ráerősít a hulladékgazdálkodásra a Mol, folytatva az új tevékenységek felé nyitó stratégiáját – mondta Hernádi Zsolt, a csoport elnöke a Világgazdaságnak adott interjúban. A lapnak nyilatkozva Hernádi arról beszélt: a klímaváltozás okozta kihívásokra válasz az új cél.

A körkörös gazdaságra építve nagyobb, mondhatni, stratégiai fókusz lesz hulladékkezelési tevékenységünkön

– fogalmazott. A Mol csoport az elnök szerint az egyik legösszetettebb hulladékgazdálkodási rendszert működteti a magyar ipari vállalkozások közül. A rendszer egységesítését tervezik – folyttta –, illetve, hogy ezt a rendszert hatékonyabban építik be a körkörös gazdaságba. Ehhez Hernádi szerint a tudás és az infrastruktúra is rendelkezésükre áll:

Mintegy ezer saját hulladékgyűjtő helyünk van Magyarországon.

Évente 100-120 ezer tonna saját hulladék sorsáról gondoskodik a Mol, ehhez jön a külső hulladék, például az elmúlt tíz évben begyűjtött, 65 ezer tonna fáradt olaj, amelyet építőipari bitumen gyártásában hasznosítottak. Évi 500 ezer gumiabroncs-hulladék is megfordul a cégcsoportnál, amelyből gumibitument, abból pedig utat készítenek. A Molnak továbbá két hulladékégetője is van – részletezte Hernádi –, amelyek kapacitása évi 25 ezer tonna. 

Egy nappal korábban kiderült az is: elveszi a kormány az önkormányzatoktól a hulladékgazdálkodási feladatokat. A feladatot a Rogán Antal felügyelete alatt álló Nemzeti Koncessziós Irodán keresztül koncesszióba adják majd ki az arra alkalmasnak talált pályázóknak.

A szemetet is kicsavarná a kormány az önkormányzatok kezéből, Karácsony szerint a kormány a vereségtől tartva privatizál

A palackok újrahasznosítását nem írják elő a kedden benyújtott törvénymódosításban, de betétdíj helyett lesz visszaváltási díj, és aki vállalja a fém-, műanyag és üvegpalackok visszaváltását, az mentesülhet a környezetvédelmi termékdíj alól is. A kormány már hét éve halogatja a döntést a kérdésben, most sem kapkodja el, mert az új szabályok majd csak 2023 közepén lépnek életbe.

hvg.hu Zhvg

Két és fél év múlva lehet kötelező az italospalackok visszaváltása

A palackok újrahasznosítását nem írják elő a kedden benyújtott törvénymódosításban, de betétdíj helyett lesz visszaváltási díj, és aki vállalja a fém-, műanyag és üvegpalackok visszaváltását, az mentesülhet a környezetvédelmi termékdíj alól is. A kormány már hét éve halogatja a döntést a kérdésben, most sem kapkodja el, mert az új szabályok majd csak 2023 közepén lépnek életbe. A Greenpeace a rendszer gyorsabb bevezetését és szigorúbb szabályokat szorgalmaz.

Magyarországra is elhozza a Samsung a legolcsóbb 5G-s telefonját

Magyarországra is elhozza a Samsung a legolcsóbb 5G-s telefonját

Financial Times: Szembe kell nézni Trump fájdalmas örökségével

Financial Times: Szembe kell nézni Trump fájdalmas örökségével

Érdemes lesz vigyázni Orbán ajándékával a 25 éven aluliaknak

Érdemes lesz vigyázni Orbán ajándékával a 25 éven aluliaknak