szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el a 40 fokos hőségben.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

40 fokra emelkedhet a hőmérséklet Adelaide városában pénteken. A hétvége is hasonló lesz Dél-Ausztrália fővárosában – jósolja a meteorológiai intézet. Bár Ausztráliának ebben az államában a legveszélyesebb a helyzet, de másutt is aggódva figyelik a hőmérőt – írja a londoni Guardian. Ausztrália legnépesebb városában, Sydney-ben is lehet 40 fokos hőség a közeli napokban.

A meteorológiai intézet előrejelzése szerint hőségrekordot dönthet a szombatról vasárnapra virradó éjszaka a nagyvárosban és közelében. A tűzoltók ezért ott is készültségben állnak, éppúgy mint Dél-Ausztráliában. A hőség az emberekre is veszélyes lehet: "a 75 év felettiek különösen veszélyeztetettek főként, ha van valamilyen alapbetegségük" – mondja egy orvosszakértő.

A G20 államok közül Ausztrália állapota a legrosszabbak közé tartozik, mert még mindig nem dolgoztak ki átfogó programot arra, miképp lehet csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást, amely jelentős részben felelős a hőhullámok kialakulásáért – emlékeztet a Guardian. A Climate Transparency legújabb jelentése szerint Ausztrália nem küzd hatékonyan a klímaváltozás ellen, mert a gazdasági érdekek ezt megakadályozzák.

Részben ezzel okolják az egy évvel ezelőtt az országban pusztító bozóttüzeket. 2019 szeptembere és 2020 januárja között 33 emberéletet követeltek a tüzek, a kontinens erdős területeinek nagyjából az ötöde, 5,8 millió hektár lett a lángok martalékává, és akár egymilliárd állat is elpusztulhatott.

Ismerős vállalkozók tűnnek fel a határon túlra fizetett milliárdos támogatások körül

Ismerős vállalkozók tűnnek fel a határon túlra fizetett milliárdos támogatások körül

Magyar fantáziával máris itt az új Renault 5 Turbo

Magyar fantáziával máris itt az új Renault 5 Turbo

Amikor beütnek a látomások és a rémálmok: David Lynch 75 éves

Amikor beütnek a látomások és a rémálmok: David Lynch 75 éves