szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyre kevesebb helyen nőhetnek szabadon a virágok, ami a beporzóik számára is végzetes lehet.

A következő 30-40 évben a poszméhfajok 40 százaléka is eltűnhet – nyilatkozta Kovács-Hostyánszki Anikó, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa a Szeretlek Magyarországnak. Jelenleg az európai méh- és lepkefajok 9 százaléka veszélyeztetett, egyes országokban pedig a beporzó vadméh fajok fele folyamatosan fogy.

Nekik is táplálékra van szükségük, ami megfelelő virágforrást jelent. Ha ez nem elérhető az adott beporzó faj aktivitási időszakában – ami sokszor csupán néhány hét –, akkor az a faj nem tud megfelelő táplálékot gyűjteni sem saját magának, sem az utódainak.

– mondta Kovács-Hostyánszki arról, hogy mi okozhatja a poszméhek pusztulását. A beporzók számára táplálékot biztosító vadvirágos területek száma folyamatosan csökken, ahogy a beépített, illetve termelés alá vont területek száma nő. Károsak a vegyszerek is, de a klímaváltozás is hatással van a beporzókra: változik a növények virágzási ideje, illetve elterjedési területük is.

Van, ahol úgy próbálják megoldani a problémát a szakember szerint, hogy anyagi támogatást kap az a gazda, aki virágsávokat telepít. De bárki tehet a poszméhekért:

Képzeljük el, ha mindenkinek az erkélyén virágok lennének, az mekkora virágmennyiséget jelent egy lecsupaszított betonfelülethez képest

– nyilatkozta Kovács-Hostyánszki. Szerinte ha a szabadban ültet valaki, akkor elsősorban őshonos fajokban érdemes gondolkozni, de lakott területen egyes dísznövények is kiváló virágpor- és nektárforrások lehetnek. A beporzók kedvelik a fűszernövényeket is. Azzal pedig még többet lehet segíteni, ha valaki több, eltérő időszakban nyíló virágot is ültet.

Ilyen egyszerű: ön is tehet a méhek megmentéséért, fillérekbe kerül a megoldás

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület egy pofonegyszerű módszert ajánl, amivel segíthetünk a méheknek.

Komoly indokkal kérvényezhetik a gyerekek távolmaradását a szülők

Komoly indokkal kérvényezhetik a gyerekek távolmaradását a szülők

Irán még egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy akár az atomfegyvert is építhessen

Irán még egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy akár az atomfegyvert is építhessen

Felborult egy autó Csepelen, ami a baleset után a HÉV síneken állt meg

Felborult egy autó Csepelen, ami a baleset után a HÉV síneken állt meg