szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A legtöbb ország gazdasága még akkor is megsínyli majd a klímaváltozást 2050-re, ha elérjük a párizsi megállapodásba foglalt klímacélokat.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

A világ egyik legnagyobb viszontbiztosítója, a svájci Swiss RE Institute publikált egy tanulmányt arról, milyen hatása lesz a világgazdaságra, ha nem teszünk semmit a klímaváltozás ellen. Ehhez 48 országot vizsgáltak meg, amelyek együttesen a világgazdaság 90 százalékát teszik ki. A számításokban a természeti katasztrófák lehetősége mellett olyan szempontokat is megvizsgáltak, mint az emelkedő tengerszint, a csökkenő jövedelmek és a produktivitás.

Az eredményeik nem túl reménykeltőek:

  • 2050-re a világ GDP-je 18 százalékkal csökkenhet, ha nem teszünk semmit (ehhez évi 3,2°C fokos hőmérséklet-emelkedéssel számoltak)
  • 11-14 százalékkal, ha teszünk valamit (2,6 fokos emelkedés),
  • de még akkor is 4 százalékkal fog csökkenni a világgazdaság, ha elérjük a párizsi klímamegállapodásban kitűzött célokat.

A jelentés szerint a leginkább a kínai gazdaság sínyli majd meg a klímaváltozást: az ázsiai ország a GDP-je 24 százalékának, tehát majdnem a negyedének búcsút inthetne.

Az elemzők egy indexet is készítettek, amelyen az látható, egyes országok gazdaságai mennyire ellenállóak a klímaváltozással szemben. Ez alapján Magyarország a 21. helyet foglalja el, így középmezőnyben végzett, 19 százalékos GDP-veszteséggel, és a leginkább a turizmust, a mezőgazdaságot, valamint a hősokk miatt az egészségügyet érinti súlyosan a klímaváltozás.  

Nyitókép: Paul Hilton/Greenpeace