szerző:
MTI

Magyar jüankötvényhez keres befektetőket a Bank of China.

Befektetők toborzásával bízta meg Magyarország a Bank of China pénzintézetet egy jüanban denominált kötvény kibocsátásához - tájékoztatta csütörtökön az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a Reuters hírügynökséget. A befektetők tájékoztatására januárban kerül sor Hongkongban és Szingapúrban - közölte az ÁKK, hozzátéve, hogy csak tájékozódó jellegű találkozókról van szó, ami a közeljövőben kötvénykibocsátáshoz is vezethet.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a múlt hónapban a Reuters hírügynökségnek adott interjúban "nagyon fontosnak" nevezte egy jüanban denominált kötvény kibocsátását a tavaly novemberben Kínával kötött megállapodásnak megfelelően. A kibocsátás felső határát 3 milliárd jüanban (455 millió dollár) jelölte meg akkor a miniszter.

Az AKK az idén lejáró adósság túlnyomó részét forintkötvényekkel tervezi refinanszírozni. Magyarország 2015-ben nem bocsátott ki devizakötvényt, az idén azonban euróban, dollárban és jüanban denominált kötvények kibocsátása is szóba kerülhet. Az idén mintegy 4,8 milliárd euró devizakötvényt kell Magyarországnak törlesztenie.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!