szerző:
MTI

Magyar jüankötvényhez keres befektetőket a Bank of China.

Befektetők toborzásával bízta meg Magyarország a Bank of China pénzintézetet egy jüanban denominált kötvény kibocsátásához - tájékoztatta csütörtökön az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a Reuters hírügynökséget. A befektetők tájékoztatására januárban kerül sor Hongkongban és Szingapúrban - közölte az ÁKK, hozzátéve, hogy csak tájékozódó jellegű találkozókról van szó, ami a közeljövőben kötvénykibocsátáshoz is vezethet.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a múlt hónapban a Reuters hírügynökségnek adott interjúban "nagyon fontosnak" nevezte egy jüanban denominált kötvény kibocsátását a tavaly novemberben Kínával kötött megállapodásnak megfelelően. A kibocsátás felső határát 3 milliárd jüanban (455 millió dollár) jelölte meg akkor a miniszter.

Az AKK az idén lejáró adósság túlnyomó részét forintkötvényekkel tervezi refinanszírozni. Magyarország 2015-ben nem bocsátott ki devizakötvényt, az idén azonban euróban, dollárban és jüanban denominált kötvények kibocsátása is szóba kerülhet. Az idén mintegy 4,8 milliárd euró devizakötvényt kell Magyarországnak törlesztenie.

Cikk megosztása
Címkék