szerző:
hvg.hu

Tovább nőttek a fizetések, a havi bruttó átlagkereset közelíti a 300 ezer forintot, a nettó átlag pedig meghaladja a 200 ezret.

Tavaly novemberben 323 000 forint volt a bruttó átlagkereset, 13 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban – közölte a KSH. Az év első tizenegy hónapját összesítve a bruttó átlagkereset 294 200 forint volt.

Nemzetgazdasági szinten a családi kedvezmény nélkül számított átlagos nettó kereset 195 700 forint volt 2017 januárja és novembere között. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 203 600 forintra becsülhető.

Tavaly január és november között a keresetek 12,8 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növekedést a KSH a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25 százalékos emelésével, valamint a költségvetési szféra egyes területeit és az állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezésekkel magyarázza.

A legmagasabb fizetéseket a pénzügyek és a biztosítási munka kínálta, ott bruttó 556 100 forint a havi átlag. A legrosszabbul pedig – a közmunkát kivéve – a humán-egészségügyi, szociális ellátás fizet, ott 183 400 forint volt a havi átlagos bruttó kereset. A közmunkások bére mindössze 3,5 százalékkal nőtt egy év alatt, így havonta 54 300 forintból kellene megélniük valahogy.

A KSH módszertanát korábban már részletesen bemutattuk, ebből kiderült, hogy aki úgy érzi, az ismerősei többsége az átlag alatt keres, annak valószínűleg igaza van. A legkisebb cégeket, ahol általában alacsonyabbak a keresetek, nem mérik, és arról sincs havi bontású adat, hogy mi a mediánkereset, vagyis az a szám, aminél a magyarok fele többet, fele kevesebbet keres.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!