szerző:
hvg.hu

Az állatok leölése, telepbezárások, korlátozások várnak a termelőkre, a kieső munkaerő pedig vélhetően már nem tér vissza az ágazatba.

Az utóbbi hetekben elindultak felfelé az élősertésárak a 325-330 forintos kilogrammonkénti szintről, de a jelenlegi 365-370 forintos árak még mindig a 400 forint körüli önköltségi szint alatt vannak – mondta el a Világgazdaság kérdésére Zsótér László, a sertéstartással foglalkozó Kunágotai Bercsényi Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója.

A sertéstartók kilátásait az afrikai sertéspestis (ASP) közeledése rombolja, mely Magyarországon egyelőre nem jelent meg, de a környező országokban már igen. Ez szakértők szerint azt jelenti, elkerülhetetlen, hogy a kór ide is megérkezzen, a kérdés már csak az, hogyan szedi össze magát utána az ágazat.

Zsótér László szerint ha Ausztriában és Szlovákiában is ASP-fertőzött sertést vagy a betegséget terjesztő vaddisznót találnak, már azelőtt elkerülhetetlen lesz a korlátozó intézkedések bejelentése, hogy nálunk is kimutatnák a vírust. Mindez a gyakorlatban az állatok leölését, regionális korlátozásokat, telepbezárásokat eredményez.

Az ASP miatt egy legalább féléves konszolidációs folyamat várható a sertéságazatban, és vélhetően állami támogatás is jut majd a szektornak, a kérdés csak az, mennyi és mikor. Probléma lehet még az újrakezdésben az, hogy a sertéságazatot elhagyó munkaerő nem fog visszatérni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!