szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megalakult az új kormány, migránsok eldobott szendvicseivel riogatják a sertéspestis miatt aggódókat, a Balatonon nagy drágulás várható az idei szezonban. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Hivatalosan is megalakult a negyedik Orbán-kormány. A miniszterek kinevezését pénteken szavazta meg a parlament fideszes többsége, előbb azonban két nap azzal telt el, hogy az új kormánytagokat faggatták a parlamenti bizottságok. Itt aztán volt miből válogatni, amikor erős mondatokat kerestünk.

©

Varga Mihály például arról beszélt, hogy nem törlik el a kamarai díjakat, Süli János pedig azt állította, hogy még mindig nem biztos Paks II. megépítése. Palkovics László szerint nem kirívó a magyar elvándorlás, Bártfai-Mager Andrea a magánélet szentsége miatt azt kérte, ne kérdezzék arról, hogy a címére bejegyeztek egy az államot lehúzó céghálót, Gulyás Gergely pedig az EU sírásóinak nevezte a magyar kormánnyal szemben kritikus Sargentini-jelentés íróit.

Igazán nagy figyelmet Trócsányi László és Nagy István kapott. Az igazságügy-miniszter közölte, hogy nem csatlakozunk az európai ügyészséghez, mert az fölösleges. A leendő agrárminiszter sem kispályázott, ő egyenesen azzal állt elő: azért van sertéspestis, mert egy migráns vagy vendégmunkás eldobott egy szendvicset.

Ön melyik bemutatkozó megszólalásra a legbüszkébb?

Amikor a miniszter migránsszendviccsel riogat (ahogy azt egyébként már 2015-ben is tette), lehet tragikomikus ugyan, de ettől még tényleg nagy a baj: Heves után már Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is regisztrálták az afrikai sertéspestist. A Nébih egy Ukrajnából átvándorolt, fertőzött vaddisznóra gyanakszik.

Vaddisznóból vett mintákat készít elő virológiai vizsgálatra egy laboráns NÉBIH Diagnosztikai Igazgatóságán 2018. május 17-én
©

Ez a betegség az emberre egyáltalán nem veszélyes, más állatokra sem, de a sertések rövid időn belül megfertőződhetnek és elhullanak. Ezért retteg tőlük minden állattartó, hiszen állományokat pusztíthat ki – magyarázta Eicher József, a Magyar Fajtiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének elnöke. Már rögtön a sertéspestis megjelenése után 20 forinttal kevesebbet fizettek a sertés kilójáért a felvásárlók, a tenyésztők szerint csak az úszhatja meg ezt a válságot, aki több lábon állt vagy vannak tartalékai, a többiek lehúzhatják a rolót. Az ágazatot összesen 11 milliárd forintnyi kár érheti - becsülte pénteken az országos főállatorvos.

Mit kellene tenni?

Káros anyagot fecskendeztek a tejbe – ezzel fenyegetett meg valaki több üzletláncot is. Úgy tűnik, hogy valójában csak zsarolásról van szó, de ahogy egy bombariadónál, ebben az esetben is komolyan vették a fenyegetést. Az Auchan és a Spar is részletes listát tett közzé, hogy melyik boltokban, milyen tejtermékek lehetnek szennyezettek, a Nébih pedig mindenkit arra kért, hogy nagyon nézze meg, sértetlen-e a csomagolás, mielőtt UHT tejet iszik.

Végül 40 ezer doboz tejet elővigyázatosságból levettek ugyan a polcokról, de úgy tűnik, csak üres fenyegetésről volt szó. A zsaroló állítólag több millió forintot kért az üzletláncoktól, de nem kapta meg. Azóta pedig már újra nyugodtan lehet vásárolni.

Ön mivel büntetné, aki így zsarolja a boltokat?

A hét képe: alig hittük el, de Mészáros Lőrincék sportruházati cége tényleg levédette a 2rule márkanevet. Aztán kiderült, hogy Nigériában már van egy ilyen.

©

A hódmezővásárhelyi polgármester gőzerővel vizsgáltatja a korábbi közbeszerzéseket, de közben némelyikre akkor is igent kell mondania, ha nem tetszik neki. Ha ugyanis nem ír alá, akkor kártérítést is fizethetett volna a város, ha pedig egy-egy program megvalósulásának határidejét sem sikerült volna tartania, akár több száz millió forintot is vissza kellett volna fizetnie.

Márki-Zay Péternek azért sincs könnyű dolga, mert hivatalba lépése után a szakemberek negyede otthagyta a hivatalt, az önkormányzatban többségben lévő Fidesz pedig gyakran igyekszik őt elgáncsolni. Miután megszavazták a polgármesteri jogkörök megnyirbálását, most olyan programokat terjesztenek elő, amelyek a Márki-Zay Péter megválasztása előtt általuk elfogadott költségvetésben nem szerepeltek. A polgármester fideszes ellenfele arról beszélt a kormánypárti médiának, hogy Márki-Zay magára hagyta a várost, csakhogy kiderült, egy helyi hírportál féligazságokon alapuló cikkére hivatkozva mondta ezt.

Meddig tartható a mostani hódmezővásárhelyi helyzet?

A szezonon kívül is finom és édes paradicsomot szállítana a magyar vásárlóknak egy veresegyházi vállalkozás. A Veresi Paradicsom Kft. mesterséges megvilágítással ellátott üvegházat épít, így azt reméli, hogy már idén télen jó minőségű paradicsomot vihet a boltokba.

Telente csak akkor van értelme termelni a cég vezetője szerint, ha a magyar piacra adja el a terméket. Ezért úgy döntött, hogy visszaveszi az exportot, és inkább benyomul a nagy magyarországi üzletláncokba.

Önnek mi a legfontosabb, ha gyümölcsöt és zöldséget vesz?

Végre egy cég, amelyiknek senki nem tud hazudni: a Synetiq azt vizsgálja, milyen fiziológiai reakciókat adnak az emberek egy-egy reklámra. A neuromarketing, vagyis a tudattalan reakciók vizsgálata önmagában nem újdonság, a nagy újítás az volt, hogy a cég adatbázist épít a reakciókból. A tesztelők válaszainak és reakcióinak elemzését pedig hozzáférhetővé teszi az előfizetők számára.

Ottlik Dávidot, a cég alapítóját arról is megkérdeztük, milyen lehet a jövő reklámja. Szerinte ez a tízmilliós kérdés, de annyit azért elmondott: rövid reklám kell, amelyben van mozgás és releváns tartalom, és minél közelebbről mutat arcokat. Ami pedig az igazán fontos, mégis a legtöbben megfeledkeznek róla: szóljon a célközönségnek.

Ön figyel a reklámokra?

Eddig sem volt olcsó a balatoni nyaralás, idén még többe fog kerülni: a vízparti lángossütők, büfések és szállásadók is átlagosan 10 százalékos drágulást ígérnek. Igaz, legalább a strandokra viszonylag olcsón lehet bejutni, nem sok olyan hely van, ahol egy ezresnél drágább lenne a belépő. A szobákat viszont idén átlagosan 3600 forintért, míg a nyaralóházakat 16-18 ezerért kínálják. Ez a korábbihoz képest drágább, és idén még további 10 százalékos áremelkedésre kell számítani.

A munkaerőhiány óriási, de a büfések nemcsak arra panaszkodtak, hogy nincs, aki dolgozzon, hanem arra is, hogy kevés a bevétel, magas a bérleti díj és drága az alapanyag.

„Itt már válságstáb alakult”

– mondta a balatonszárszói polgármester is. Alig akad olyan ember a településen, aki a strandon a füvet nyírja, a belépőjegyet adja, a szemetet szedje. Eddig közmunkások dolgoztak, közülük azonban „a vendéglátósok elvitték azokat, akik írni-olvasni tudnak”.

Elviselhető, ahogy drágul a nyaralás?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!