Schmitt-ügy: bátrabb frakciótársaikban bíznak a fideszesek

2012. április 02., hétfő, 06:30 • Utolsó frissítés: 2012. április 02., hétfő, 11:33
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Schmitt Pál plágiumügye lesz a fő téma a parlament mai ülésén. Az ellenzék Schmitt Pál lemondásáról, az államfő és a Fidesz kapcsolatáról beszél majd, míg a Fidesz továbbra is kiáll az "államfő sérthetetlensége" mellett. Bár a kormánypárti képviselők a hvg.hu értesülései szerint nem merték volna felhozni a Schmitt-témát, Lázár János kezdeményezésére rendkívüli frakcióülést tartanak a kérdésről.

Mind a kormánypártoknak, mind az ellenzéknek meghatározó napja lesz a mai. Először ül össze ugyanis a parlament, mióta Schmitt Pált megfosztotta doktori címétől a Semmelweis Egyetem szenátusa, és mióta az államfő méltánytalannak nevezte az esetet és bejelentette, nem mond le, hanem inkább PhD-t szerez.

Schmitt Pál plágiumügyét január 11-én robbantotta ki a hvg.hu. Mint lapunk megírta, az államfő kisdoktori dolgozatából mintegy 180 oldal szinte szó szerinti egyezést mutat Nikolaj Georgiev bolgár sportkutató egy másik, 1987-ben hasonló címmel készített francia nyelvű tanulmányával. Ezenfelül 17 oldal Klaus Heinemann német professzor 1991-ben megjelent tanulmányának fordítása. Az államfő disszertációjában a táblázatokat és a grafikonokat is lemásolta, sőt, fénymásolatokat is használt.

Schmitt Pál a botrány óta kitart amellett, hogy sem a Testnevelési Egyetem, sem témavezetője és opponense nem szólt neki arról, hogy ilyet nem szabad: utóbbit egyik opponense tagadta. Köztudott az is, hogy Schmitt Pál állításával ellentétben az államfőt is meghallgatta a Semmelweis Egyetem tényfeltáró bizottsága.

Kamikaze kerestetik

A Fidesz és a kormány még két hónappal ezelőtt bulvárkacsának minősítette Schmitt plágiumügyét, és ma is inkább hallgatnának az ügyről. Annak ellenére, hogy értesüléseink szerint a Fidesz három közleményt is előre megírt a pénteki államfői interjúra reagálva, a párt csak szombat délelőtt közölte az MTI-vel az elmúlt napok szokásos nyilatkozatát, amely megismétlése Orbán Viktor első reagálásának, miszerint: az alaptörvény értelmében a köztársasági elnök személye sérthetetlen, "mi ehhez tartjuk magunkat".

A talányos fogalmazás, miszerint az Alaptörvény sérthetetlenséget biztosítana az elnöknek, igazából vagy félreértés, vagy félremagyarázása annak az alkotmányos rendelkezésnek, hogy hivatalban lévő elnök ellen büntetőeljárás nem indítható. Orbán Viktor egyenesen odáig ment egyik villámnyilatkozatában, hogy az elnök döntései bírálhatók, de személye semmiképpen sem, és önmagában már annak a felvetése is alkotmányellenes, hogy a plágium bebizonyosodása után le kellene-e mondania Schmitt Pálnak.

A hvg.hu által megkérdezett fideszes politikusok többségének magánvéleménye, hogy az államfőnek le kellene mondania, vagy legalábbis bocsánatot kellene kérnie, de tartják magukat a fő kommunikációs vonalhoz, azaz a hallgatáshoz. Úgytudtuk, a Fidesz-KDNP hétfő délelőtti frakcióülésének napirendjén a képviselői javadalmazás, és nem Schmitt Pál ügye szerepel (igaz, a napirendet jóval a botrány eszkalálódása előtt állították össze), de szinte minden képviselő arra számít, hogy szóba kerül az államfő esetleges lemondása vagy maradása. Hétfőn reggel Lázár János frakcióvezető ugyanakkor megerősítette a nol.hu értesülését, miszerint az ő kezdeményezésére téma lesz Schmitt Pál plágiumügye a hétfő délelőtti frakcióülésen.

„Valaki majd csak felveti, de hogy ki lesz az, aki ezt  magára vállalja, azt nem tudni” – mondta korábban az egyik befolyásos politikus. A fideszesek szerint a Schmitt-ügyről beszélni a frakcióban felér egy kamikazeakcióval, Orbán Viktor ugyanis – ahogy a kormányfő környezetéhez tartozó forrásunk fogalmazott – személyes ügyként kezeli a dolgot, vagyis világossá tette a Fideszben: aki Schmitt Pált támadja, az közvetve az ő döntésének helyességét kérdőjelezi meg. A pártelnök-miniszterelnökkel pedig kevesen mernek tengelyt akasztani: „Lehet tudni, hogy kik kritizálták a Schmitt-ügy kezelését: nagyjából azok, akik amúgy is szoktak önálló véleményt hangoztatni a párton belül” – mondta forrásunk. (Ez valóban szűk kör: Lázár Jánost, Navracsics Tibort, Pokorni Zoltánt, Kövér Lászlót szokták idesorolni.)

Forrásunk szerint azonban ezeknek a kritikáknak sem lesz foganatjuk, hiszen „Orbán attól tart, ha most Schmitt Pállal szemben enged a párton belüli kritikusoknak, akkor azzal precedenst teremthet: ha Schmitt távozik, akkor az új köztársasági elnök személyét már biztosan nem egyedül fogja kiválasztani. Ez esetben többeknek eszébe juthat, hogy miért is ne lehetne ugyanezt végigvinni olyan, szintén sokat kritizált emberek esetében is, mint például Matolcsy György. Orbán nyilván nem akarja, hogy ennek a lehetősége felmerüljön.”

Egy másik képviselő pedig arról beszélt, hogy Orbán Viktornak és a pártnak azt kell elérnie, hogy mire Schmitt lemond, a választók elhiggyék, nekik és főleg a miniszterelnöknek nem volt semmi köze Schmitt államfőségéhez. Egy másik elképzelés szerint – ahogy azt pénteken megírtuk – még megmenthető a köztársasági elnök. Egyik forrásunk azt mondta akkor, Orbán tanácsadója, Habony Árpád azon az állásponton van, hogy nem szabad visszalépni, harcolni kell, mert a Schmitt-ügy alapvetően az értelmiséget foglalkoztatja, nem olyan ügy, amelyet szélesebb rétegek értenének. Így a közvéleményben akár meg is lehet fordítani az esetleg bocsánatot kérő és emberi arcát mutató Schmitt helyzetét.

Ha így is lenne, Schmitt pénteken egy másik utat választott, amikor a kínálkozó dramaturgiai pillanatot elmulasztva nem kért bocsánatot sem a tudományos élettől, sem a választóktól, hanem támadásba lendült. Ráadásul ugyanebben a szellemben nyilatkozott a Magyar Rádió Vasárnapi újság c. műsorának is.

Megfosztási eljárásban bíznak

Összekovácsolhatja, de legalábbis megerősítheti az ellenzéki pártokat, ha a következő két hétben folyamatosan napirenden tartják a Schmitt-ügyet, illetve azt sulykolják, hogy Orbán Viktor egy személyben jelölte őt az államfői posztra. A parlamentben a napirend előtti felszólalások fő témái így aligha lehetnek mások. Kérdés, hogy a kormány reagál-e, és ha igen, akkor az államfő sérthetetlenségét szajkózó mondatokon kívül mit mondanak majd.

Mint ahogy kérdés az is, hogy az MSZP Schmitt elmozdítását célzó határozati javaslata napirendre kerül-e, vagy az LMP által kezdeményezett megfosztási eljárás elindulhat-e. „Számításaink szerint inkább a parlamenti ülés vége felé, este nyújthatjuk be a javaslatot az Országgyűlésnek” – mondta a hvg.hu-nak Jávor Benedek. Az alaptörvény szerint ugyanis az eljárás megindítását a képviselők egyötöde, azaz 77 képviselő kezdeményezheti. Még ha a szélsőségeseken kívüli valamennyi ellenzéki párt csatlakozna is a megfosztási eljáráshoz, akkor is vagy egy fideszest vagy egy jobbikost is meg kell győzniük az LMP-seknek, ami nagyon nehéz feladatnak tűnik.

Egyébként sem határozati javaslattnak, sem a megfosztásnak nincs reális esélye, hogy elegendő szavazatot kapjon, a kormánypártok kétharmados többsége aligha most fog meghasadni, noha a megfosztásról titkosan kell szavazni. A megfosztási eljárással alkotmányjogászok szerint még az is a baj, hogy Schmitt Pál nem államfői minőségében plagizált, s az Alkotmánybíróság nem valószínű, hogy elfogadná az LMP gondolatmenetét, mely szerint az elnök tudatosan és folytatólagosan sértette volna meg a szerzői jogi törvényt.

Az ellenzéki pártokban az is felvetődött, hogy Schmitt Pál éljen a házszabály adta lehetőséggel, és szólaljon fel napirend előtt. Hogy ezt megteszi-e, azt egyelőre nem tudni, a Köztársasági Elnöki Hivatal nem reagált a felvetésre. A KEH honlapján pedig egyetlen nyilvános program sem szerepel.

A botrány kronológiája
 • Január 11.: a hvg.hu kirobbantotta Schmitt Pál plágiumügyét: az államfő kisdoktori dolgozatából mintegy 180 oldal szinte szó szerinti egyezést mutat Nikolaj Georgiev korábbi munkájával.
 • Január 18.: Schmitt Pál első reagálásában visszautasította a vádakat.
 • Január 19.: a hvg.hu kiderítette, egy német kutató 1991-ben publikált tanulmányából is átvett 17 oldalt Schmitt Pál.
 • Március 6.: a hvg.hu újabb átvett oldalakat talált a disszertációban, megállapítottuk, hogy a 225 oldalas mű 94,6 százaléka más munkák átvétele.
 • Március 27.: a tényfeltáró bizottság nyilvánosságra hozta jelentését, amelyben megállapítja ugyan a plágiumot, de a felelősséget az egyetemre hárítja.
 • Március 28.: Schmitt Szöulban azt nyilatkozta, nem mond le.
 • Március 28.: nyilvánosságra került a tényfeltáró bizottság egyik tagjának különvéleménye.
 • Március 29..: az Index olvasói segítségével a Nők szerepe a sportban című fejezethez újabb átvett forrásokat azonosított.
 • Március 29.: a Semmelweis Egyetem doktori tanácsának javaslatára elveszi a szenátus Schmitt Pál doktori címét.
 • Március 30.: Orbán Viktor rádióinterjújában a köztársasági elnöknek az Alaptörvényben foglalt személyes sérthetetlenségére hivatkozott.
 • Március 30.: Schmitt Pál a köztévének adott interjújában bejelentette: nem mond le, és PhD fokozatot szerez.
 • Március 31.: A Fidesz egy nappal később szólalt meg, közleményükben ugyanazt mondták, mint Orbán: az államfő sérthetetlen.
 • Április 1.: Schmitt Pál a Kossuth Rádiónak is interjút adott, megismételve: „Nincs szándékomban lemondani, mert a lelkiismeretem tiszta.”
 • Április 1.: A Semmelweis Egyetem rektora lemondott rektori tisztségéről, távozását a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vele szembeni bizalomvesztésével indokolva.

A Schmitt Pál plágiumbotrányához kapcsolódó anyagaink itt olvashatók.

Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés
23 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2012. április 2., 13:35 curious

Schmitt Pál lemondott. Beszéde végén állva tapsolta őt a Fidesz. Elmondta, hogy milyen méltánytalanság történt vele. Valószínűleg elérték tehát, hogy hogy a szavazótábor számára egy baloldali "merénylet" áldozata, egy hős lesz.
Nem kell már tüntetni, felháborodni, dagonyázhatunk tovább a pocsolyában. Azért remélem valamennyire megtörte már az esemény a kormánypártok egységét, és remélem sokaknak kinyitotta a szemét.

2012. április 2., 11:52 Tourist

varadil8047

Nem érdemes ferdítened, nem jutsz vele semmire. Az államelnöki állás elsősorban erkölcsi alapú. Nem állíthatja senki, hogy Schmitt, a nemzetközi szélhámos, a tolvaj megfelel. Mennie kell tehát, mindegy mi van a pártjával. Az ő bűnei önmagukért beszélnek, neki kell felelnie értük, kár maszatolni, kár másokat egyáltalán szóba hozni is.

A Fidesz embereként az ország, a nemzet ellen a legaljasabb dolgot tette meg: A jogállam leépítésében játszott tevőleges szerepet. Ez a párt-összefüggés nincs kapcsolatban a plágiumüggyel, tehát a vonal nem Schmitt-Fidesz, hanem pont fordítva, Orbán-Schmitt.

Ezért a Fidesz szempontjából nagyon káros, ha lemond, mert ezt a szerepet most már senki más nem vállalhatja fel, pont az ugyancsak tolvaj, szélhámos miniszterelnök személye miatt.

Mellesleg, diplomák átvizsgálása az új szoftverekkel ma már csak órákat vesz igénybe, könnyen lehet, hogy sorban jönnek elő a plágiumvádak, de ez a te védenceiden, a centrális erőtéren már nem segít.

2012. április 2., 11:42 Bogyó és Babóca

Varadil8047!

Szerintem is nyugodtan előveheti mindenki a diplomáját és nézegethetik a bizottságok hónapokon keresztül hogy megérdemelt volt-e vagy sem. A kezdők bénasága és naivitása miatt azonban nem lehetne visszavonni a diploma dolgozatokat ha azokat egykoron elfogadták (mint ahogy amiatt sem hogyha valaki pontos hivatkozásokkal rakta össze a dolgozat nagy részét a többit meg saját erővel kiszenvedte).
Pali bácsi azonban több évtizedes gyakorlattal a háta mögött összeollózott (összeollóztatott valakikkel) egy kisdoktorit.
01.18 reggel 7.30-kor kijelentette hogy 180 oldalas törzsanyag volt és hogy a bolgár kutatóval együtt dolgoztak (egészen pontosan a bolgár a mentora volt). A következtetések azonban, ami az igazi érték viszont saját következtetésekből származik! Később ezt megcáfolták és a bíráló testület ki is mondta, hogy az is másolat. Ezt is tagadták a jobboldali politikusok és boszorkányüldözésről, meg az államfői poszt lejáratásáról hadováltak.
Mióta lehet lejáratni egy csaló embert? A tolvaj önmaga járatja le azt a hivatalt, amit betölt. Itt nem arról van szó, hogy egy sima politikus doktoriját visszavonják, hanem arról hogy a diplomáciai vonalakon mennyire fogadják el a jelenlegi köztársasági elnököt, mint Magyarország államfője? Kínosnak érzik-e hogy vele mutatkoznak vagy sem? Szarok bele hogy Pali bácsi ártatlannak hiszi-e magát és hogy mindezt becsületbeli ügynek tekinti-e? A nagy kérdés hogy mivel segíti elő Mo jövőjét? Ha most azonnal lelép, vagy ha marad?
Az államfői lebuktatott hazugság semmi mással nem hasonlítható össze, pontosan a betöltött magas poszt miatt! Emiatt Orbán nagyon téved ha azt hiszi hogy ezt belügyként kezelheti! Ha mégis akkor pedig mind a ketten hazaárulónak is tekinthetőek!
Pali bácsit már sokan nem fogadják el köztársasági elnöknek és hiába lakik a Sándor palotában, mert ez a jövőben sem fog megváltozni!

2012. április 2., 11:28 curious

@varadil8047

3. Meg lehetne tenni, de te is tudod, hogy erre nem lenne kapacitás.
DE! Itt a közt.elnökről van szó. Ő pedig legyen feddhetetlen! Itt és most az a nagy probléma, hogy az ország első embere nem az.
Egyébként igenis simán lehetne feltétel minden vezetőnél, politikusnál, hogy átmenjen egy "feddhetetlenségi rostán": ügynökmúlt, végzettség, erkölcsi bizonyítvány, akármi. Egyszer el kéne jutni odáig, hogy akiknek példát kéne mutatni, azok képesek is legyenek rá, és erkölcsi alapjuk is legyen hozzá!
Tehát a védelem az embereket illeti a Schmitt-félékkel szemben!

2012. április 2., 11:03 varadil8047

Nem tisztem SP-t védeni, mert erkölcsi értelemben vétkesnek mondható, ám szögezzünk le gyorsan pár tényt:
1. Ez nem erkölcsi ügy, hanem politikai, amellyel a miniszterelnököt, és rajta keresztül a fideszt akarják gyengíteni. Erre a fidesznek és OV-nek is politikai választ kell adnia, tehát az alkotmányra hivatkozni.
2.Akkor lenne ez az egész erkölcsi vagy bármilyen másik ügy, ha minden politikus diplomáját, phd fokozatát megvizsgálnák. Ugyanez igaz az ügynöklistákra is, mindaddig politikai ügy, ameddig az összeset nem hozzák nyilvánosságra.
3.Feltenném kérdést diplomával rendelkező kommentelőknek (ahogy magamnak is), ha elővesszük és kinyitjuk a bőrkötésben lévőt és végiggondoljuk hogyan is született, mi a konklúzió?
Ezután az fog következni, hogy megszólal valamelyik egyetemi tanár, hogy XY politikus az egyetemi zh-ja a szomszédról lett másolva
tehát az illetőnek vissza kellene vonni a diplomáját? Esetleg minden egyetem elkezdi lefuttatni a neten a régi anyagokat és százával(vagy ezrével) vonják vissza a diplomákat, doktori fokozatokat?

További 18 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


Schmitt-ügy: bátrabb frakciótársaikban bíznak a fideszesek
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X