hvg.hu Kult

Meghalt Madonna szeretője

57 éves korában elhunyt Mark Kamins, Madonna felfedezője, aki egy időben járt is a világsztárral.

hvg.hu Kult

Újabb legendás rendező érkezik Budapestre

Március 2-án, szombaton érkezik Budapestre Alan Parker filmrendező, aki a Filmíró Hétvége következő vendége lesz és mesterkurzust tart a magyar fővárosban. Alan Parker előtt már Oliver Stone és Joe Eszterhas is részt vett a rendezvényen, a szervezők szerint pedig a következő vendégek között lehet majd Quentin Tarantino, Luc Besson és Aki Kaurismaki is.

MTI Shake

A zenei harmónia megtanulható

A zene szeretete, a zenei harmónia élvezete nem csupán természetes emberi képesség, hanem tanulás útján elsajátítható - derítette ki egy ausztrál kutatás.

MTI Kult

Sok magyar is jelentkezett az EU ifjúsági zenekarába

Véget ért az előválogatás az Európai Unió Ifjúsági Zenekarába (EUYO), idén csaknem 100 magyar fiatal adta be jelentkezését a Hungarofest KultúrPont Irodájánál a hét végi előmeghallgatásra.

MTI Kult

Eltemették Szőnyi Olga operaénekest

A Magyar Állami Operaház előcsarnokában vettek végső búcsút Szőnyi Olga énekestől, a dalszínház örökös tagjától a volt kollégák, barátok és tisztelők.

MTI Itthon

Parázs vita volt az MMA-ról és a kinevezésekről a bizottságban

Az éles ellenzéki kritikák ellenére az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának többsége általános vitára alkalmasnak találta a Magyar Művészeti Akadémiáról (MMA) szóló törvény módosítását hétfői ülésén, amelyen a kulturális intézményvezetői kinevezések rendszerét is megvitatták.

MTI Kult

Meghalt a Beatles egyik felfedezője

Meghalt Tony Sheridan brit zenész, aki a Beatles pályafutásának kezdetén, 1961-ben Hamburgban az első lemezfelvételt készítette a liverpooli zenekar közreműködésével. A gitáros-énekest 72 éves korában szombaton németországi otthonában érte a halál.

hvg.hu Kult

Videó: Natascha Kampuscht megrázta az elrablásáról szóló film

Február 25-án mutatják be a világon először a bécsi mozikban a 3096 nap című filmet, ami a Bécsben elrabolt és évekig fogva tartott lány, Natascha Kampusch történetét meséli el. Kampusch a Bild német bulvármagazinnak arról mesélt, milyen érzéseket keltett benne a film.

Szabó Ágnes (Berlin) Kult

Miért menőbb a román, mint a magyar? - Călin Peter Netzer-interjú

Lassan az a mondás is érvényes lesz, hogy egy filmfesztiválon sokan indulhatnak eséllyel, de a végén úgyis a románok nyernek. Most például a legújabb generáció képviselője diadalmaskodott. Interjú az Arany Medve-díjas Călin Peter Netzerrel.

MTI Kult

Román film nyerte a Berlinalet

Calin Peter Netzer román rendező Pozitia Copilului (A gyermek fekvése) című filmje kapta a legjobb alkotásnak járó Arany Medvét, egy roma család kálváriáját feldolgozó bosnyák dráma, az Epizoda u zivotu beraca zeljeza (Epizód egy vasgyűjtő életéből) pedig a zsűri nagydíját, egy Ezüst Medvét a 63. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén szombaton.

MTI Kult

100 milliót ad az NKA a Gárdonyi-emlékévre

A Nemzeti Kulturális Alap 100 millió forinttal támogatja a Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából megrendezendő Gárdonyi-emlékév programjait - jelentette be L. Simon László szombaton Egerben.

MTI Kult

Wagner-mánia lesz Hamburgban

Wagner-mánia címmel májusban és júniusban sorozatban játssza a Hamburgi Operaház a német zeneszerző fő műveit - jelentett be Simone Young igazgató, aki a teljes sorozatot vezényli is.

A címlapról ajánljuk