Húsz éve varázsolt el először Harry Potter – mennyire ismeri J.K. Rowling világát?
Kult

Húsz éve varázsolt el először Harry Potter – mennyire ismeri J.K. Rowling világát?

Ma 20 éve, hogy angolul megjelent a kamasz varázslóról szóló regény első része, a Harry Potter és a bölcsek köve. Az évfordulóra 20 kérdéses kvízt állítottunk össze, melyből kiderül, mennyire ismeri ön a Potter-univerzumot. A kérdéseket a magyar regényfolyamból megismert szavak, kifejezések és nevek alapján állítottuk össze.

MTI Kult

Moholy-Nagy-díjat kap a BMC igazgatója

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) idei díját Gőz László harsonaművésznek, a Budapest Music Center (BMC) igazgatójának adják át csütörtökön az egyetemen.

hvg.hu Kult

Jeles rabszolgatartónak titulálta Jordán Tamást

Jeles András berágott, Jordán Tamás válaszolt, a társulat elhatárolódik. A háttérben egy a szombathelyi színházban tervezett Jeles-rendezés és a honorárium áll. A rendező kijelentette, soha többé nem fog a Jordán-vezette színházban dolgozni. A társulat elhatárolódik.

Tossenberger Adél Kult

"Ez egy élhető hely, csak nekünk nem elég" – interjú Máté Gáborral

Magyarországon pont az a megrendítő, hogy már nem csak fiatalok döntenek úgy, hogy elhagyják az országot, de az idősebb korosztály is ezt az utat választja, ha anyagilag itthon ellehetetlenül. A kivándorlást sokan élik meg családi drámaként. Szülők hagyják itt a gyerekeiket, és gyerekek a szüleiket. Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója azt mondja, gyávaság lenne elmenni e mellett a téma mellett, ezért rendezett róla egy darabot. Interjú.

MTI Kult

Tűz után leltek a 750 éves sírra Andráshidán

Valószínűleg az egykori alapító 750 éves sírját találták meg a napokban Zalaegerszeg andráshidai városrészének templomában, ahol szerdán mutatták be az újságíróknak és a város vezetőinek a három méter mélyen fekvő maradványokat.

MTI Világ

Kifosztották Macedónia legnagyobb múzeumát

Antik arany és ezüst ékszereket loptak el Macedónia legnagyobb múzeumából. A 4. századból származó ékszerekkel együtt összesen 166 műtárgyat a rendőrség szerint szervezett bűnözők lophatták el, és feltehetően külföldön értékesítik azokat.

MTI Kult

Eladták Elvis Presley szerzői jogait

Eladta az Elvis Presley hagyatékához fűződő szellemi tulajdont a CORE Media Group, az elhunyt énekes szerzői jogai felett ezentúl az Authentic Brands Group (ABG) rendelkezik. Az ABG menedzseli a Marilyn Monroe és Muhammad Ali szellemi tulajdonát is.

MTI Kult

Nem Lady Gaga a legjobban kereső zenész a világon, de akkor ki?

Lady Gagát és a Bon Jovit jócskán megelőzve Madonna az év legjobban kereső zenésze a Forbes pénzügyi magazin frissen közzétett listája szerint. A lista csak élő művészek nevét tartalmazza, ha nem így lenne, Michael Jackson lett volna az éllovas.

Cz.T. Kult

Kispál András: "Voltak pszichológiai problémáim is"

A visszatérését bejelentő Kispál és a Borz nemcsak egy egész generációt nevelt fel kéretlenül, hanem masnival átkötött, nagybetűs zenészikont is ajándékozott az országnak. Kispál András szereti Lovasi András árnyékát, és habár vallja, zenekara túlértékelt, nem érzi úgy, hogy magyarázkodniuk kellene a visszatérés miatt. Mekkora életműhöz jár pszichológus? Miért jó kispolgárnak lenni? Milyen a nagyszínpados lámpaláz? Interjú.

Szandtner Veronika Kult

"A 80-as évekből sugárzik a nyers szexualitás, az ízléstelenség"

Kálmán Eszter angol egyetemen diplomázott, a külföldi karrier helyett mégis a hazatérést és a magyar függetlenek küzdelmes útját választotta. Ennek okairól és a „szadizmus” névadójának, De Sade márkinak a művéből rendezett rendhagyó, Justine című előadásáról beszélgettünk.

A címlapról ajánljuk