Murányi Gábor Kult

Dacos igen - Kertész Imre paradoxonjai

A Nobel-díjas író minap megjelent „halálnaplójának” olvasói nehezen függetleníthetik magukat attól a hívei és ádáz ellenfelei körében egyaránt megrökönyödést keltett gesztustól, hogy Kertész Imre egy hozzá méltatlan kitüntetést fogadott el.

hvg.hu Kult

Kiadói aranyéremmel és holokauszttal indít a Fonó

A világzenei kiadók nemzetközi élvonalába verekedte be magát a Fonó, melynek vadonatúj évadában szimfonikus zenekar és társadalmi palackposta is keveredik a klasszikus csűrdöngöléssel.

hvg.hu Kult

10+1 koncert, amit nem érdemes kihagyni

Az elmúlt egy-két év kedvező változásai mintha idén ősszel csúcsosodnának ki igazán: egyre kevesebbszer kell Bécs, vagy más nyugat-európai város felé venni az irányt egy régóta vágyott előadó koncertjéért. Persze a hazai koncertnaptár még így sem hibátlan, de szeptembertől decemberig csak az nem talál magának izgalmas könnyűzenei programot, aki ezt a műfajt csak amolyan kellemes aláfestésnek tartja.

hvg.hu Kult

Elhunyt Kézdi-Kovács Zsolt

Hosszan tartó súlyos betegség után 78 éves korában a hétvégén elhunyt Kézdi-Kovács Zsolt filmrendező, a Magyar Filmunió alapítója, az Eurimages magyar képviselője.

MTI Kult

Ha van Mai Manó-fotója, szükség lesz rá

Programot indított névadója, az egykori császári és királyi udvari fényképész fotográfiai és tárgyi hagyatékának összegyűjtésére a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház, amely a beérkezett anyagból októberben kiállítást is rendez.

MTI Kult

Megérkezett Kínába a Simpson család

Először mutatják be a Simpson család című amerikai animációs tévésorozatot Kínában annak ellenére, hogy az országban nemrég radikálisan csökkentették a videomegosztó portálokon bemutatható külföldi műsorok arányát.

hvg.hu Kult

"Tán megbomlott az elméje" – kollégája támadja Mága Zoltánt

Mága Zoltán hegedűművész egyperces videofelvétele kiverte a biztosítékot sok embernél, kollégája, a zongoraművész Szentpéteri Csilla visszatetszőnek, hivalkodónak, ízléstelennek tartja a klipet, sőt: az is felmerült benne, hogy "megbomlott az elméje". Mága azt mondja, a filmmel példát szeretett volna mutatni, és erőt szeretett volna adni a hátrányos helyzetből induló cigány és nem cigány fiataloknak.

Balla István-Lukács Andrea Plázs

A magyarok ötöde akkor sem értené ezt a cikket, ha elolvasná

Egy héttel a magyarországi tanévkezdés után van az írástudatlanság elleni küzdelem világnapja, amit mi a lakosság 20-30 százalékának funkcionális analfabetizmusával "ünneplünk". Gyerekeink ötöde hagyja ott az általános iskolát évente úgy, hogy nem érti, amit olvas, a felnőtteknél pedig még rosszabb ez az arány. Erőltetjük a ma már használhatatlan kötelező olvasmányokat, miközben a kerettanterv szerint "csak a halott szerző a jó szerző". Ugyanakkor majdnem minden a családban dől el.

hvg.hu Kult

Videó: Fantasztikus, ahogy a ceruzavonalakból összeáll Robin Williams arca

A nemrég elhunyt amerikai színész, Robin Williams emlékére rajzolt színes ceruzás portrét Heather Rooney amerikai rajzoló. A munkát videóra vette, és felgyorsítva tette közzé a YouTube-on. A végeredmény annyira realisztikus lett; szinte hihetetlen, hogy nem fotóról van szó.

Németh Róbert Kult

Tudjuk, mit hallgasson ősszel

A nyári uborkaszezon után mozgásba lendült a nemzetközi lemezpiac. Legutóbbi ajánlatunk után, íme, újabb négy album, amelyet vétek lenni kihagyni. Visszatérők és klasszikusok hűvös halomban.

MTI Kult

Itt vannak a Prima Primissima idei jelöltjei

Kihirdették a Prima Primissima Díj idei jelöltjeit. Szavazhat Romsics Ignácra, Ragályi Elemérre, Barabási Albert Lászlóra, Sztevanovity Dusánra, Bánsági Ildikóra és Polgár Juditra is - hogy csak a legismertebbeket említsük. Szavazni szeptember 30-ig lehet.

hvg.hu Kult

Mégsem meztelenkedik Miskolcon Scarlett Johansson

Bár a most pénteken kezdődő Jameson CineFest egyik legjobban várt alkotása volt A felszín alatt című, Scarlett Johansson főszereplésével készült brit film, most kiderült, hogy mégsem mutatják be Miskolcon.


A címlapról ajánljuk