Kult

Lehet pályázni a Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjára

Az emberi erőforrások minisztere pályázatot írt ki a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjára. A kormány honlapján kedden közzétett kiírás szerint a főigazgatói kinevezés határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyt jelent, legfeljebb 5 év határozott idejű magasabb vezetői beosztásra történő megbízással.

cz.t. Kult

"A BKV-ról egy csomó ideges, szomorú ember jut eszembe"

Sokkal jobb dolog őszülő halántékkal polgárpukkasztani a fiatalokat, mint fordítva – Legát Tibor az underground eleresztésére bíztat, a századelő villamosairól jelentet meg könyvet, miközben foglalkozásszerűen óvakodik az ideges, szomorú emberektől. Kiknek mentsvár ma a politika? Mit jelent a mozdulatlan közönség? Van-e szavatossági ideje a nyolcvanas éveknek? És hogyan ment életet az önirónia? Interjú.

Bicsérdi Ádám Kult

A magyar valóság döngölte földbe a nézőket a Verzión

Normálisnak hitt rasszizmus, az intézményekkel szembeni bizalmatlanság, örökre megpecsételt sorsok és a kitörési lehetőség hiánya – a 2010-es évek Magyaroszága bőven szolgáltat témát a magyar dokumetumfilmeseknek. Arra azonban talán senki sem számított, hogy két magyar alkotás még egy erős nemzetközi kínálatban is bőven ki fog emelkedni a mezőnyből. A Verzió fesztivál két legmegrázóbb filmje, a Káin gyermekei és az Ítélet Magyarországon a két fődíj mellett egy fontosabb dologgal is gazdagodott: az emberek elkezdtek beszélni róluk, és arról, hol is élünk itt közösen.

MTI Kult

Meghalt a japán Clint Eastwood

Nyolcvanhárom éves korában elhunyt a japán Clint Eastwoodként emlegetett Takakura Ken színész, aki egyebek közt Ridley Scott Fekete eső és Sydney Pollack Jakuzák című filmjének köszönhette nemzetközi hírnevét.

MTI Kult

Jöhetnek a közmunkások a kultúrába is

A Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrumi Társaság 13 pontból álló javaslatot fogadott el, amelyet beterjesztenek a kulturális államtitkársághoz. A javaslatok egyike, hogy a jövőben kulturális területen is alkalmazhassanak közmunkásokat.

hvg.hu Kult

56 évesen meghalt Magyarország vezető szaxofonosa

Csepregi Gyula 56 éves volt, hosszú, súlyos betegség után halt meg. A Zeneakadémia tanára, a Magyar Jazz Quartet tagja rengeteg dzsessz- és popzenésszel dolgozott együtt, és számos díjat begyűjtött.

MTI Kult

Lesöpörték a 180 méteres Háromszög Torony tervét Párizsban

A francia főváros közgyűlése elutasította hétfőn a Tour Triangle (Háromszög Torony) nevű 180 méter magas felhőkarcoló megépítésének tervét, amelyet Anne Hidalgo szocialista főpolgármester viszont támogat. Negyven év után ez lett volna az első ilyen jellegű építkezés a francia fővárosban.

MTI Kult

Merkel bocsánatot kért a Die Toten Hosen énekesétől

Angela Merkel német kancellár telefonon elnézést kért tavaly a Die Toten Hosen német punkrock együttes énekesétől, amiért a banda Tage wie diese című száma szólt a háttérben pártja, a konzervatív CDU 2013-as németországi parlamenti választásokat követő győzelmi ünnepségén - derül ki egy megjelenés előtt álló, a zenekar történetéről szóló könyvből.

MTI Kult

Videó: Az ebolajárvány miatt énekelnek együtt a világsztárok

A hétvégén debütált a brit X Faktor című televíziós tehetségkutató műsorban a Band Aid jótékonysági szervezet ebolajárvány elleni küzdelmet támogató videoklipje, amelynek elkészítésében mások mellett a One Direction, Emeli Sande, Rita Ora és Ed Sheeran is közreműködött.

MTI Kult

Törőcsik, Melocco és Sebő is Nemzet Művésze díjat kapott

Mások mellett Törőcsik Mari, Rubik Ernő, Jókai Anna, Szabó István, Kocsár Miklós, Korniss Péter, Kányádi Sándor, Melocco Miklós, Sebő Ferenc, Marton Éva és Novák Ferenc vehette át a Nemzet Művésze díjat, illetve a cím viselését igazoló díszoklevelet hétfőn a Pesti Vigadó épületében.


A címlapról ajánljuk
Még több hír a Nissan támogatásával