MTI Kult

Csúszik a párizsi Picasso Múzeum megnyitása

Az eredetileg tervezett június közepe helyett csak szeptember közepén nyitják meg újra a felújítás miatt öt éve bezárt párizsi Picasso Múzeumot a munkálatok csúszása miatt - jelentette be vasárnap Aurélie Filippetti francia kulturális miniszter.

Vincze Szabolcs Kult

"Ismerd meg az Erőt, Luke!" – hátizsákkal Skywalker nyomában

Tunézia nemcsak azért lett az egyik legkedveltebb turistacélpont Észak-Afrikában, mert hófehér homokos tengerpartjai mágnesként vonzzák a nyaralókat, hanem mert több mint harminc éve itt forgatták a Csillagok háborúja című filmek egyes jeleneteit. Május 4. a nemzetközi Star Wars-nap, a hvg.hu pedig egy lelkes rajongócsoporttal a galaxis peremére, a Tatuinra látogatott.

Bicsérdi Ádám Kult

"Olcsóbb lesz a Moszkvics, ha kikapunk a szovjetektől"

A foci több mint egy játék – főleg ha ahhoz politikai érdekek is fűződnek. Takács Tibor nemrég megjelent könyvében, a Szoros emberfogásban a Kádár-korszak futballpályáira kalauzolja olvasóját, ám egy eddig kevésbé ismert szemszögből tekint a korabeli eseményekre. A történész pontosságával tárja fel a politikai rendőrség lelátókra, öltözőkbe és kocsmákba furakodó tevékenységét. Eladott meccsek, disszidálások, megfigyelt, „reakciós” huligánok, és a minden neves csapat körül ott szimatoló ügynökök: a Szoros emberfogás kirándulás a magyar futball mainál jóval dicsőségesebb korszakának kevésbé dicsőséges zugaiba.

MTI Kult

Megint nem nyílik meg a párizsi Picasso Múzeum

Claude Picasso, a világhírű festőművész unokája "felháborodott és nagyon nyugtalan" a párizsi Picasso Múzeum jövőjét illetően, s azt követeli Aurélie Filippetti francia kulturális minisztertől, hogy "mindent tegyen meg" annak érdekében, hogy a múzeum a terveknek megfelelően júniusban újranyílhasson.

MTI Kult

Megdöntötték Svédországban a legdrágább Picasso-kép rekordját

Pablo Picasso aukción valaha elkelt legdrágább tájképe lett a spanyol festő Paysage méditerranéen (Mediterrán tájkép) című 1963-as alkotása, amely jutalékkal együtt 16,09 millió svéd koronáért (548,1 millió forintért) kelt el a Bukowskis árverezőház stockholmi licitjén.

MTI Kult

Magyar szoprán nyert egy ausztrál színházi díjat

Verdi Az álarcosbál című művében nyújtott alakításáért Boross Csilla magyar szopránnak ítélték oda a Green Room Awards elnevezésű díjat, amellyel a melbourne-i színházi világ legjobbjait ismerik el 58 kategóriában.

hvg.hu Kult

Itt a film Messi barcás magyar elődeiről

Kocsis Tibor Magyarok a Barcáért című dokumentumfilmjét a Mediawave-en mutatják be május 3-án. A komáromi „Együttléten” kispályás futballmérkőzéssel is megemlékeznek Czibor Zoltánról.

MTI Kult

Meghalt Bob Hoskins

Elhunyt Bob Hoskins brit színész, aki a Mona Lisa című filmért Oscar-jelölést, valamint Golden Globe- és BAFTA-díjat kapott, de a népszerű Roger nyúl a pácban című vígjáték is a nevéhez fűződik.


A címlapról ajánljuk