hvg.hu Itthon

A motoros rabló elgázolása miatt küldték el az OSZK-igazgatót?

Azt állítja a szombati Magyar Nemzet, hogy Sajó Andrea, az Országos Széchenyi Könyvtár főigazgatójának felmentésében szerepet játszott, hogy tavaly hivatali autójával halálra gázolt egy motoros rablót. Sajó Andrea szerint viszont nem játszhatott benne szerepet.

hvg.hu Kult

Kismagyar metamorfózis: milyen a Bálnává lett CET? - Galéria

Az egykori CET, jelenleg fővárosi Bálna nem kisebb feladatra hivatott, minthogy Budapest új jelképévé váljon. A komplexum a hosszú évek bírósági bálnavadászata és kismagyar kálváriája után októberben végre megnyílik, újraértelmezve a pesti Dunapartot. Bemerészkedtünk az ébredező Bálna gyomrába.

MTI Kult

Irán Aszgar Farhadi filmjét nevezi az Oscar-díjra

Irán Aszgar Farhadi rendező legutóbbi filmjét, a Le passé (A múlt ) című alkotást nevezi a legjobb idegen nyelvű Oscar-díjért folyó versenybe - tette közzé az IRNA, a hivatalos iráni hírügynökség vasárnap.

MTI Kult

Százhúszezer nézője volt a George Enescu Fesztiválnak Romániában

Mintegy százhúszezer nézője volt a XXI. George Enescu Fesztiválnak, ugyanis a szervezők ennyi jegyet adtak el, ebből húszezer jegyet külföldről vásároltak meg - közölték a klasszikus zenei fesztivál szervezői, akiket az Agerpres hírügynökség idézett vasárnap.

MTI Kult

Tanárok éjszakája is lesz az Országos Széchényi Könyvtárban

Gazdag programkínálattal várja látogatóit az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) októberben. Egész hónapban megtekinthető a Weöres Sándor és Illés Árpád barátságának emléket állító tárlat, de egyebek mellett lesz a politikai gyilkosságokat középpontba állító KönyvTÁRlat és tanárok éjszakája is.

MTI Kult

Venezuelai siker San Sebastiánban

A venezuelai Mariana Rondón filmje, a Pelo Malo (Rossz haj) nyerte el a spanyolországi San Sebastiánban rendezett filmfesztivál fődíját, az Arany Kagylót.

MTI Kult

Eric Clapton megválik Richter-festményétől

Egy sztár elad egy másikat - így is lehet jellemezni, hogy Eric Clapton megválik a világhírű kortárs német festőművész, Gerhard Richter egyik monumentális alkotásától.

MTI Kult

Kezdődik az Őszi Kulturális Fesztivál Szegeden

Öt hét alatt hatvan helyszínen kétszázötven program, kiállítások, koncertek, színházi előadások várják a nézőket az Őszi Kulturális Fesztiválon, amely megnyitóját kedden rendezik a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) központi épületében - tájékoztatta Tajti Gabriella, a szervező SZTE Kulturális irodájának vezetője az MTI-t.

MTI Kult

Robert Capa fotókiállítás nyílik Rómában

Robert Capa, a világhírű magyar születésű fotográfus Olaszországban 1943 és 1944 között készült 78 képéből nyílik kiállítás szerdán a római Palazzo Braschiban.

MTI Kult

Ettől (is) különleges a Dream Theater új lemeze

Cím nélkül jelentette meg a héten 12. stúdióalbumát a progresszív metálzene egyik legfontosabb csapata, az amerikai Dream Theater (DT). A nagyszerű zenészekből álló kvintett az elmúlt években ismét magára talált, új anyaga az egyik legdinamikusabb, amit valaha készített.

MTI Kult

Felavatták Gertrudis emléktábláját

Halálának 800. évfordulója alkalmából emléktáblát avattak Gertudis magyar királyné tiszteletére Pilisszentkereszten. A II. András király feleségének, Szent Erzsébet és IV. Béla király édesanyjának emlékére állított alkotást Mádl Dalma, Mádl Ferenc egykori köztársasági elnök özvegye és Lendvai József polgármester (SZPKE)leplezte le szombaton.

MTI Kult

Meghalt Botka Valéria

Elhunyt 85 éves korában Botka Valéria kóruskarnagy - tudatta a család.

MTI Kult

Feltárták Drégely várának ágyútornyát

Jövőre állagmegóvás és részleges újjáépítés kezdődik Drégely várának ágyútornyán, ezért pontos kiterjedésének meghatározása, illetve a leletek feltárása céljából ásatások zajlottak szeptember végén a helyszínen - tájékoztatta Mordovin Maxim régész az MTI-t.

Csáki Judit Kult

Emblematikus, de üres előadással köszönt be Vidnyánszky

Vidnyánszky Attila új korszakot hirdetett, és ennek emblematikus nyitányának szánta Tamási Áron Vitéz lélek című darabját. Az emblematikusság sajnos a színház rovására valósult meg. A teltházas közönségből egyelőre hiányoztak a miniszterek és a Boss-öltönyök, viszont sokáig állva tapsolták a színpadra hívott igazgatót.

A címlapról ajánljuk