Megkóstoltuk a főváros legjobb réteseit
Egyre kevesebb rétesboltot találni Budapesten és környékén, de ahol még mindig külön figyelmet szentelnek a monarchiás süteménynek, ott bőséges a kínálat. A jól megszokott meggyes, túrós vagy almás ízeken kívül már banános, ananászos vagy málnás-tejberizses kombinációkat is kapni – megmutatjuk, a nagymama konyháján kívül milyen helyekre érdemes betérni, ha rétesre vágyunk.
Monarchia Rétesház
Budakeszi, Fő utca 54.
"Ez a rétes más, mint a többi!" - ígérik az egy évtizede Gödöllőről indult, 2007-től Monarchia Rétesház-hálózattá fejlődött, de önálló műhelyekkel működő hat boltban, Zebegénytől Szegedig. Hozzánk a Budakeszin található üzletük esik a legközelebb, ahová a Széll Kálmán térről egyenesen elgurulhatunk a 22-es busszal, nagyvárosiasan. Persze, amint leszállunk és rápillantunk a fák takarásában szerénykedő családi ház homlokzatán a kissé kopottas feliratra, amely tanúsítja, jó helyen járunk, már érezzük, hogy ez tényleg egy más világ, ahol a rétes is más lehet. Alig egy órával a zárás előtt még a sütőből éppen kikerült friss, meleg, illatos rétest kapunk a nagyon kedves kiszolgáló hölgytől, aki úgy viselkedik velünk, mintha mindig is idejártunk volna.
A kicsi üzlet - a galérián azért le lehet ülni - reggelenként 14-féle rétessel indít, köztük erdei gyümölcsös, rumos-diós, szilvás, fahéjas-almás, vaníliás-túrós ízekben. Mi a sima túrósra és almásra voltunk kíváncsiak, meg persze a káposztásra, aminek itt is egyedül kell tartani a frontot a sós vonalon, a darabonként 210 forintért kapható finomságok közt. Mit mondjunk? Ez tényleg más, mert nagyon finom. A rétesek visszanyerik méltó helyüket a sütemények udvarában, mondhatnánk, a monarchiában, főnemesi ranggal. Rétegesek, szaftosak, piros ropogósak, tökéletes ízharmóniában. Ínyesmestert - alias Magyar Eleket - elhoznánk ide bátran, aki már a múlt század '30-as éveinek elején félteni kezdte minden magyarok rétesét: "ez a jeles magyar étek is azok sorába került, melyeknek készítése körül súlyos bűncselekmények történnek". Jó lenne, ha tudná, hogy itt jóvá tettek minden bűnt.
Értékelés: 9,5/10
Rétesbolt Anno 1926
XIII. kerület, Lehel u. 38.
Ha, mondjuk egy marslakónak meg szeretnénk mutatni, mi is az a rétes, akkor a Lehel út-Hungária körút sarkán 1926 óta megbúvó, és azóta stabilan üzemelő Rétesbolt termékeit mutassuk meg neki. Igazi klasszikus módon készül itt - a szemünk előtt - 17 féle ízben (a káposztástól a diósig, a szilvás mákostól az ananászosig) a süti, amit a kissé szűk és nem különösebben hangulatos, néhány asztalos kis helységben el is fogyaszthatunk a hét minden napján. A legtöbben azonban elvitelre kérik a 270 forintos réteseket. A legkelendőbb a „klasszikus túrós” – vágja rá gondolkodás nélkül a kiszolgáló hölgy, mi is kipróbáljuk: tényleg olyan, mint amilyet a nagymamáitól ismerhetnek a szerencsések. A mi kedvencünk emellett a káposztás, ez akár uzsonnára is kiváló harapnivaló.
Ahogy Márton Mátyás írja, A tészta lelkében: „A liszt a rétestészta lelke, a keverék titkos, mint ahogy a töltelékek összetétele is. A rétes különleges jószág, egészen másként nyúlik télen és másként nyáron. Bár végtelenül egyszerűnek tűnik a liszt, víz, só, cukor, tojás, zsiradék elegye, mégis komoly szakértelmet igényel, hogy csúcsminőségben kerüljön a tányérra”. Itt megvan ez a szakértelem, lassan 100 éve.
Értékelés: 9/10
Normafa Rétes
XII. kerület, Eötvös út 50.
Felpattanni a fogaskerekűre a Körszállónál, út közben lesni a villákat a hegyoldalon, majd leszállni a Széchenyi hegyen, ahonnan egy rövid sétával máris Budapest legszebb kirándulóhelyén, a Normafánál vagyunk: nagyjából így indul a tökéletes hétvégi, vagy akár hétköznap délutáni program. Ha lazulni vágyunk, az első állomás a város egyik legautentikusabb kocsmája, a Csúcs büfé lehet, ahol – talán a jó hegyi levegő teszi – különösen jól esik a sör és az Unicum. Persze senkit sem szeretnénk alkoholfogyasztásra buzdítani, ugyanakkor néhány méterrel a kocsmától, az erdő szélén meghúzódó Normafa Rétes kínálatát vétek kihagyni.
A harminchat éve házi recept alapján készülő normafai rétes még mindig jutányos, 280 forint per darab áron kapható. Amikor ott jártunk, épp tíz íz közül lehetett választani, kóstoltunk frissen sült káposztásat, túrósat, sárgabarackosat és szilvásat. A sós ízűeket jobban szerettük, a gyümölcsös réteseket túlságosan töménynek találtuk, ami a vékony tésztával kombinálva nem ütötte meg a nagyi-indexet. Ettől függetlenül még mindig a város egyik legjobb rétesezőjéről beszélünk, amit hibái ellenére is csak ajánlani tudunk.
Értékelés: 8/10
Házi Rétesbolt
XI. kerület, Karinthy Frigyes út 4-6.
Háziék a város két pontján hirdetik, hogy "a rétesfogyasztás nem cél, hanem életstílus", a sietőseknek, elvivőseknek pedig a "finomságot szeretettel" kívánják a vidám, virágmintás papírba bújtatott csomagokon. A pesti bolt az újlipótvárosi Pozsonyi úton található, kisvárosias, beköszönős, elbeszélgetős hangulattal, míg a budai a forgalmas körtéri csomóponthoz közel, a Karinthy Frigyes úton, ahova biztos szintén sok törzsvevő jár, és esetleg még le is ülnek kávézni. Mi az utóbbinál vetettünk gyors pillantást a kínálatra, ahol 16 féle rétes alapállásból mindig van. Köztük a saját találmányú málnás-tejberizses és a meggyes-csokis, nem mintha olyan sok helyen készítenének például flódni rétest vagy csokis-túróst, sárgabarackos-túróst. De úgy látszik, az már előttük is fel lett találva, pedig 10 éve nyújtják a rétestésztát.
Bevalljuk, konzervatívnak bizonyultunk, és a sima meggyes, túrós és almás jött be a legjobban. Egyik sem volt túlédesítve, "szaftosak", amennyire kell, nem áztatják el a vékony tésztát, ami éppen annyira ropogós tetejű, hogy érezzük, nem majszolni-, hanem harapnivalóval van dolgunk. Élvezet az a kis roppanás, hogy aztán elteljünk a meggy pikáns gyümölcsösségével, az alma frissességével, ritka, hogy nincs agyon fahéjazva, és a túrósban is a túróé a főszerep. A klasszikus, sima mákossal sem volt semmi baj, csak nekünk picit tömör volt már ez a gyönyör, legközelebb a meggyes-mákost visszük. És akkor megkóstoljuk majd az ugyancsak saját leleményű, tényleg nem mindennapi brokkolisukat is a sós vonalon, a káposztás helyett. Mert arról már tudjuk, hogy szelíden borsos. Bármi kóstolás darabonként 280 forintot kóstál.
Értékelés: 8/10
Rétesbolt Kispesten
XIX. kerület, Üllői út 269/1.
A Buda-Pest, külváros-belváros, lakótelep-minden más kulturális és gasztrokulturális törésvonalak ismeretében kifejezetten megnyugtató konstatálni, hogy bár a betonházak között továbbra sem várnak csodák, mégsem vagyunk ab start elátkozott nemzedék, legalábbis van esélyünk arra, hogy panelproliként a lakótelepi rengeteg árnyékában is vásárolhassunk ízletes rétest.
Az inkriminált szaküzlet az Üllői út kispesti szakaszán egy úgynevezett butiksor egyik boltjában található – több mint egy tucat, egész pontosan 16 féle rétesfajta (a szokásosak mellett többek közt például gyümölcsrizses és banános) kapható, 220 forintos darabáron, a nem zseniális, de igen finom fajtából.
Értékelés: 7/10
Gina Cukrászda
XII. kerület, Városmajor u. 34.
Anno 1986 - büszkélkedik az alapítás évével a Gina-birodalom, amely a város öt pontján is kínálja süteményeit. Nem szólva azokról a helyekről, ahova szállít. (Lévén 2006-tól komplett cukrászati termelő üzeme van, a kedves vendégnek pedig talán fogalma sincs, hogy az ő süteményüket eszi, miközben esetleg nem is hallott még az ős-Gináról a Városmajor utcában, ahol a kezdetektől kínálják édes produktumaikat.) Ami, meg kell hagyni, semmit sem vesztett cukrászdaságából, legfeljebb az olyan hagyományos sütemények szerénykednek indokolatlanul a számtalan torta-sütemény variáció trendi árnyékában, mint a piték és a rétesek.
Semmi cicó, teljesen hagyományosan és 280 forintos egységáron kínálkoznak a rétesek: túrós, almás, mákos és meggyes. Semmi sem "ízű", hanem az, ami, ahogy otthon is is csinálnánk, ha odaállnánk még tésztát nyújtogatni a nagyasztalon. Legfeljebb valamivel kevesebb cukrot használnánk a töltelékhez, és picit spórolnánk is vele, mert van úgy, hogy a sok, az sok. Az almásnál szinte elveszik a tészta, megadja magát, és átitatódik a gyümölccsel, ki is küld egy kicsit maga mellé, mert nem bírja a súlyt. De érdekes, hogy a mákosnál ezt fel se hánytorgatnánk, mert akkora a mák-robbanás a szájban, hogy aki ezt szereti, az el is alél. A meggyes képviseli a rétesek arany középszerét. A befutó pedig nálunk a túrós lett, az enyhe vaníliás, citromreszelékes stichjével, a mazsoláival, és pont azzal az állaggal, ami ideális a rétes vékony tésztájához.
Értékelés: 6,5/10