szerző:
-W-

Az idei Pride-on mutatkozik be a Keresztények a melegekért csoport. Tagjai vallásukat gyakorló, különböző felekezetű keresztény fiatalok, akik a magyarországi egyházak többségének alapvetően homofób hozzáállását szeretnék ellensúlyozni.

A csoport fellépése azért fontos, mert a homoszexualitásról szóló viták többségében rendre előkerülnek vallásos színezetű érvek, legtöbbször olyanok részéről, akik amúgy a saját életükben sem követik a Biblia iránymutatását. A leggyakrabban idézett igehely Mózes harmadik könyvéből való: eszerint „ha valaki férfival hál, úgy, amint asszonynyal hálnak: útálatosságot követtek el mindketten, halállal lakoljanak; vérök rajtok.” Ez a szöveg annak ellenére is ütőkártyává vált, hogy Mózes törvényeit gyakorlatilag csak a legortodoxabb zsidók tartják manapság, így erre hivatkozni meglehetősen önkényes egy olyan társadalomban, ahol amúgy a házasságon kívüli kapcsolat, a hétvégi munka vagy az istentisztelet elmulasztása természetesebb, mint az ellenkezője.

Hogy pontosan mire vonatkoznak Mózes (és Pál) elítélő szavai, arról részletesen ír az Öt kenyér keresztény meleg portál, illetve Matthew Vines annak, akit érdekel. A lényeg, az, hogy az ókori Közel-Keleten a homoszexuális cselekmények többnyire nem kölcsönös megegyezésen alapultak, hanem részben háborús és köztörvényes erőszakként a hatalom kifejezéséhez tartoztak, részben pedig a templomi prostitúcióhoz. Ennél is fontosabb azonban, hogy az ószövetségi zsidó törvényekről már i. sz. 49-ben kimondta a Jeruzsálemi Zsinat, hogy azok nem vonatkoznak a keresztényekre – így szabadultak meg többek között a kóser étkezés kötelezettségétől is. Tehát Mózessel jönni a huszonegyedik század meleg kapcsolatban élő polgárai ellen olyasmi, mint a Meki ellen tiltakozni a Sertés McFarm miatt.

Mindazonáltal a kereszténység eredetileg nem egy célmegjelölő lézer, amivel a gyűlölet alanyait kell bökdösni, hanem a szeretet vallása, és Jézus jellemzően inkább az elfogadásról meg a szeretetről beszélt, mint arról, hogy kiket kell kirekeszteni. Szóba állt vámszedőkkel, prostituáltakkal, leprásokkal, nagyjából mindenkivel, akiket akkoriban divat volt leköpni; könnyedén lépett át a népharagon és a közgyűlöleten. Végül is igaza lett, mert hamarosan ő lett az aberrált: csak ne vonulgasson meg hirdesse a másságát, hanem feszítsék keresztre.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!