Rendszerváltók30 – Ormos Mária: Utópiák nélkül még mindig a fákon ugrálnánk

Lindner András, Horváth Zoltán

7 perc

2020.05.24. 14:00

Az elismert történészprofesszor, akadémikus a rendszerváltást megelőzően és kis ideig utána kipróbálta magát politikusként is. A HVG épp ekkoriban, az MSZP megalakulásakor, 1989 októberében készített vele portréinterjút. Ezt közöljük most újra, változtatás nélkül. /// Sorozatunk a modern Magyarország meghatározó évének meghatározó szereplőiről szól.

Rendszerváltók30

Sorozatunk a modern Magyarország meghatározó évének meghatározó szereplőiről szól. A HVG is történelmet írt 30 évvel ezelőtt, a hetilap akkori legfontosabb portréinterjúit most itt, a hvg360-on olvashatják. Eddigi az alábbi személyiségek portréit közöltük: Antall József: Saját személyemet nem szeretném előtérbe tolni /// Orbán Viktor: A Fidesz semmiképp sem lesz párt /// Horn Gyula: Életem legnehezebb elhatározása volt a határnyitás /// Kis János: Leginkább a Fideszt érzem közel magamhoz /// Kónya Imre: Nem hiszem, hogy van ilyen, hogy magyar sajtó /// Matolcsy György: Nem vagyok félős típus /// Surányi György: A legbüszkébb a Bokros Lajossal írt könyvemre vagyok /// Dicső Gábor: Van egy Lenin-szobrom. Befektetésnek sem rossz /// Klapka György: A politika a legpiszkosabb üzlet a világon /// Demszky Gábor: Feleségemmel csak írásban beszélgettünk /// Ómolnár Miklós: Az egész olyan, mint egy kábítószer /// Jeszenszky Géza: Nem nekem való a szónoklás /// Hankiss Elemér: Ha nem lennék tévéelnök, ott szomorkodhatnék Kaliforniában /// Bokros Lajos: A társadalmi vagyon 20%-át az állampolgároknak lehetne juttatni /// Kupa Mihály: Matolcsy rögtönzéseivel nem értettem egyet /// Györgyi Kálmán: Az ügyészség nem kvázi kegyelmi fórum /// Kopátsy Sándor: A reformra a nacionalisták a legveszélyesebbek /// Sólyom László: Nem barátkozom könnyen, nehezen tegeződöm /// Princz Gábor: Pandúr voltam, most a rablók oldalán állok /// Mádl Ferenc: Az SZDSZ és a Fidesz túlzott radikalizmusát nem pártolom /// Alexander Brody: Férfinak csak nővel szabad nyelvet tanulnia /// Széles Gábor: Camus-n és Kafkán nőttem fel /// Nagy Sándor: Kádári módon sakkoztak a káderekkel /// Lezsák Sándor: Soha nem gondoltam arra, hogy képviselő legyek /// Zwack Péter: Az Unicum a kedvenc italom, jól alszom tőle /// Palotás János: Ott volna a helyem a Fidesz-frakcióban is

HVG: Fáradtnak látszik, de benn van az elnökségben. Elégedett?

Ormos Mária: Mindent összevetve igen. Voltak ennek a kongresszusnak nehéz pillanatai, de úgy látom, végül egy újszerű, új párt született.

HVG: Milyen feladatot szánnak önnek az új szereposztásban?

O. M.: Az országos elnökségnek, én úgy gondolom, egészében véve kell vezetnie a párt politikáját, de rám vélhetően elsősorban a kulturális politika ápolása marad, amit szívesen vállalok is.

HVG: A kongresszusi küldöttek túlnyomó többsége — 70 százaléka — értelmiségi volt. Nem hányták már a szemére, hogy most megalakult a Magyar Szocialista Értelmiségi Párt?

O. M.: Azt gondolom, ez így nem igaz. Kétségtelen viszont, hogy van az eddigihez mérten egy lényegesen magasabb értelmiségi százalék, nemcsak a kongresszuson, hanem egyáltalán az aktívan politizáló tagság körében. És a dologhoz a munkások szavazási logikája is hozzátartozik. Arra gondoltak ugyanis, hogy saját képviseletükben jól képzett, jó fellépésű, minél értelmesebben érvelő embert kell küldeniük.

HVG: Ön tagja volt az MSZMP központi bizottsága által az utóbbi négy évtized történelmi és politikai elemzésére életrehívott bizottságnak. Az ott megfogalmazott gondolatoknak már jóval korábban a birtokában lehetett. Mégis, mióta?