Nem Orbán Viktor fogja megvédeni a gazdaságot – de legalábbis nem egyedül

Szabó Yvette, Fokasz Oresztész

4 perc

2020.03.28. 07:15

2020.03.28. 07:28

Rengeteg pénz van a járvány gazdasági hatásainak enyhítésére, még akkor is, ha a kormány semmit sem csinál. Kérdés, mire és hogyan költik el.

Nehezen férhet bele Orbán Viktor önképébe, de nem egyedül fogja orvosolni a járvány pusztítását a magyar gazdaságban, hanem az Európai Unió támogatásával, mint ahogy a környezetében tapasztalható mesés meggazdagodások is részben uniós pénzeknek köszönhetők. Már most látszik, hogy ha a magyar kormány egy fillért sem különít el az idei költségvetés átalakításával, akkor is legalább ezermilliárd forint, de inkább kétszer ennyi jut a vállalatok, a dolgozók és a munkanélküliek megsegítésére – az uniós támogatásokhoz kötődő büdzséből.

Az Európai Parlament rendkívüli ülése március 26-án – történetében először távszavazással – szavazta meg azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi uniós szinten összesen mintegy 37 milliárd euró átcsoportosítását abból az összegből, amely az idén véget érő hétéves fejlesztési ciklusban megmaradt.

Magyarországon három forrása lehet a maradvány pénzeknek. Az egyik az, amit az ország – a kormány minden igyekezete ellenére – még nem költött el. Ez mintegy ezermilliárd forint. Hogy ez az összeg létezik, azt az innovációs tárca uniós fejlesztésekért felelős államtitkára február 26-án még propagandisztikus céllal mondta el az egyik kormányközeli lapnak. Perényi Zsigmond nem gondolta, hogy néhány hét múlva olyan helyzet alakul ki, amikor Gulyás Gergely kancelláriaminiszter már jobbnak látja ezt elhallgatni vagy legalábbis tudomást sem venni róla, kimondatlanul azt sejtetve, hogy ez a summa a magyar kormánynak köszönhető. Márpedig az Európai Parlament teszi lehetővé, hogy az EU-támogatások maradékát a kormányok azonnal átcsoportosítsák a gazdaság megmentésére.

Perényi Zsigmond államtitkár alig egy hónapja úgy fogalmazott, hogy az év végéig még 800–1000 milliárd forint új uniós pályázatot írnak ki. Ez részben a bedőlt vagy egyszerűen csak meg nem valósult projektek megmaradt pénzéből adódik össze, részben abból, hogy a kormány eleve 10 százalékkal az eredeti keret fölött akart teljesíteni – részben pedig az árfolyamnyereségből, vagyis abból, hogy a forint egyre gyengül.