Tetszett a cikk?

A magyar gazdaság versenyképessége szempontjából nem az adók nagysága az alapkérdés - ahogy azt a vállalatvezetők általában felvetik - hanem az, hogy az államigazgatás általában drága - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

A miniszterelnök erről a Joint Venture Szövetsége és az Amerikai Kereskedelmi Kamara által szervezett üzleti fórumon beszélt. A kormányfő kifejtette: az államigazgatás alacsony hatékonysággal működik és kevéssé szolgáltatásorientált. A legkevesebbet az elmúlt 15 évben az igazgatás belső kultúrája, szerkezete, gondolkodása, mentalitása változott.

"Magyarországon az elmúlt 15 évben nem volt olyan politikai elit, amely azt mondta volna, hogy közösen vásároljunk meg egy sor szolgáltatást az emberek és a vállalkozók forintjából, ezeket a szolgáltatásokat magas színvonalon szeretnénk megvásárolni, s keveset szeretnénk érte fizetni, s csinálunk egy olyan államigazgatást, ami erre képes" - mondta a miniszterelnök.

Nincs átfogó program az igazgatás reformjára, csupán részelképzelések vannak. Hosszú távon azonban nem lesz kikerülhető az államigazgatás átalakítása - tette hozzá.

Gyurcsány felvetése szerint problémát okoz a versenyképesség szempontjából az is, hogy az állam szabályozó szerepében sok a bizonytalanság. A legtöbb bizonytalanságot okozó környezeti tényező egy vállalat életében a szabályozási környezet. Rendkívül bizonytalanok azok a szabályzás mögött álló szakpolitikai szándékok, amelyek mozgatják a jogszabály-alkotókat - mondta a miniszterelnök. Nincsenek kikristályosodott, hosszútávú porgramok.

A miniszterelnök azt mondta, hogy a kistérségek támogatását tekintve egyre inkább előtérbe kell helyezni a decentralizált fejlesztéseket. Az idén 15 év óta először áll rendelkezésre 43 milliárd forint decentralizált fejlesztésre.

Gyurcsány Ferenc álláspontja szerint minden fejlesztési pénzt vidékre kellene küldeni. Ebben azonban nagy az ellenállás a politika elit részéről: a képviselők szeretik személyes közbenjárásuk eredményeként feltüntetni egy-egy térség fejlesztéséhez megszerzett központi pénzt.

A miniszterelnök a monetáris politikát firtató kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a magyar gazdaság fejlődéséhez "több levegőre" van szükség, az exportorientált gazdaságot fojtogatja az a tény, hogy az export árbevételért dollárban nominálisan is lényegesen kevesebbet kapunk, mint pár évvel ezelőtt. Gyurcsány Ferenc utalt arra, hogy a forint jelentősen erősödött a dollárhoz viszonyítva, a négy évvel ezelőtti 300 forint körüli összeghez képest jelenleg egy dollár 190 forintot ér. Ez jelentős terheket ró a vállalatokra.

A mai kamatpolitika, és a hozzá kapcsolódó árfolyampolitika, a mai reálkamatok mellett a vállalatoknak nagyon nehéz fejleszteni, nagyon nehéz hitelekből a termelést bővíteni - fejtette ki a miniszterelnök.

Saját lábon forgó palota – feltártuk a hatvanpusztai Orbán-uradalom titkait

Saját lábon forgó palota – feltártuk a hatvanpusztai Orbán-uradalom titkait

Szijjártó és Orbán posztjai alá ezrével kommentelik a szivárványszínű zászlókat

Szijjártó és Orbán posztjai alá ezrével kommentelik a szivárványszínű zászlókat

Már gőzerővel gyártják a Samsung új telefonjait – mutatjuk, mit tudnak majd

Már gőzerővel gyártják a Samsung új telefonjait – mutatjuk, mit tudnak majd