A dandy kifinomult: öltözködésben, viselkedésben, tettben, szóban és ízlésben. Tökéletességre törekszik, stílusos, gondolkodásának csak a divat szabhat határokat. Minden kornak megvannak a maga dandyjei. A Wan2 az elmúlt kétszáz évből válogat, különös tekintettel Morrissey-re, aki új lemezzel örvendeztette meg a hanyag elegancia barátait, mi több: személyesen is tiszteletét teszi nálunk, július 5-én, a PeCsában.

George Bryan ’Beau’ Brummel
(1778-1840)

© WAN2
Ki ő? Az első dandy, kora divatdiktátora. Szakított a rokokó viselettel, kihajította rizsporos parókáját, és kortársai legnagyobb megdöbbenésére saját haját kezdte el hordani. Bricseszét fekete pantallóra cserélte, divatba hozta a tiszta férfiszépséget, a nyakkendőt, az egyszerű eleganciát. Napi öt órát öltözködött, csizmáját pezsgővel tisztíttatta. Szifilisz vitte el.

Styling: klasszikus vonalak
Szexepil: Beau (=szép) művésznév
George Gordon Byron
(1788-1824)

© WAN2
Ki ő? Angol-skót poéta, botrányhős, az angol romantika megtestesítője. Korában a legszebb angol férfinak tartották. Nemesnek született, ám link apja lelépett a zsetonnal. A kis George-nak télikabátra sem tellett, anyja kendőbe csavarva küldte iskolába. Apja halálával rászakadt az örökség és a jólét, de hátat fordított a lordok életmódjának. Mivel bővében volt pénznek és tehetségnek, utazgatott, lovagolt, úszott, olvasott, csajozott, fiúzott és nívós elbeszélő költeményeket írt. Kertelés nélkül osztotta ki a korabeli irodalmi elitet. A görög szabadságharcban esett el.

Styling: szélfútta haj, lobogó gallér, keleti jelmezek
Szexepil: egyik lába rövidebb voltCharles Baudelaire
(1821-1867)

© WAN2
Ki ő? Francia szimbolista költő, a romlás virága. Bohém dandy. Költészete és élete szenvedély, szerelem, dekadencia. Még szó sem volt dark wave-ről, amikor Baudelaire már tetőtől talpig feketében járt – állítólag még az alsógatyája is fekete volt.

Styling: Varjú bácsi Párizsban
Szexepil: eszelős tekintet

Oscar Wilde
(1854-1900)

© WAN2
Ki ő? Ír költő, író. Eredeti neve Finghal O’Flaherty. Anyja leánygyermeket akart, ezért Oscart kiskorában lányruhákba öltöztette – talán ekkor kapott rá a dandy-ízre. Tizenhárom évesen anyjának írt levelében már a lila flanelingeit hiányolja abból a pakkból, melyet anyja küldött neki. Oxfordban bársony bricsesszel és pávatollakkal sokkolta a tanári kart. Londonban kedvelt társasági alak lett, az elegáns dandyk példaképe, a nők kedvence. Bár megnősült, és két gyermeke is született, egy fiatal arisztokrata fiúban találta meg igazi párját. A homoszexualitást akkor még büntették, Wilde két évet ült e románcért.

Styling: keménykalap, sétapálca
Szexepil: csókos száj szivarral


Coward, Gable, Warhol, Bond (Oldaltörés)Sir Noel Peirce Coward
(1899-1973)

© WAN2
Ki ő?
Angol színész, író, énekes, komponista. Elegáns sziporkázó dandy: az angol gentleman szuperlatívusza. Színészként kezdte, majd sikeres színdarabokat, musicaleket írt és rendezett.

Festészettel is foglalkozott. Bár darabjaiban és dalaiban szívesen heccelte a közönséget rejtett és kevésbé rejtett homoszexuális utalásokkal, sosem vallotta be nyilvánosan, hogy meleg. Csaknem harminc éven át fűzte romantikus viszony Graham Payne színészhez.

Styling: szmoking és smoking
Szexepil: szipka
William Clark Gable
(1901-1960)

© WAN2
Ki ő?
Amerikai színész. Érdekházassággal jutott be a hollywoodi körökbe, utána még négyszer nősült. A sármőrt játszotta a filmvásznon is: bátor, hódító, érzelmes, igazságszerető férfinak ismerhették a mozilátogatók.

Az 1939-es Elfújta a szél főszerepével lett halhatatlan. A II. világháború után, őszülő hajjal is hitelesen alakította a dandyt.

Styling: brillantin overdosed
Szexepil: elálló fülek
Andy Warhol
(1928-1987)

© WAN2
Ki ő? Amerikai képzőművész, a pop-art feltalálója, többek között a Velvet Underground zenekar szülőatyja. Sikeresen kombinálta az üzletet a művészettel, a szemüveget az ezüstparókával. Hiába vállalta nyíltan homoszexualitását, meggyűlt a baja a nőkkel. Egészen pontosan Valerie Solanasszal, aki három pisztolylövést adott le rá 1967-ben, mert Warhol nem volt hajlandó megfilmesíteni írását. Feleségének diktafonját nevezte, amelyet mindenhová magával hordott, hogy felvegye rá a gondolatait. Polaroid fényképeket készített éveken át mindenről és mindenkiről; ezen kívül megalapította az Interview című máig működő folyóiratot, amelyben – meglepő módon – emberek beszélnek. Hosszú, olykor nézhetetlen filmeket készített, például a 8 óra hosszú Alvás-t. Warhol ennek ellenére nem fenegyerek. Az egyik legkomolyabb művész a XX. században. Erről talán meggyőz mindenkit az amerikai ikonokat feldolgozó életmű villamosszék-sorozata; amelynek egyik darabja egy fekete alapon fekete villamosszék. Drámai.

Styling: viaszfigura fekete garbóban
Szexepil: lőtt sebek a testen

James Bond
(1953-)

© WAN2
Ki ő?
Brit titkosügynök, az éppen aktuális férfiideál fehér szmokingba csomagolva, a moziban tálalva. Eddig 21 film készült róla, most csinálják a Casino Royale című legújabbat, és még biztos lesz néhány. Nevét egy madártani könyv szerzőjétől kölcsönözte megalkotója, Ian Flaming. A rengeteg sármmal és szuperbindzsivel ellátott 007-es bájgúnár minden akciójába kénytelen egy playmate-et is bevonni. A férfiak irigylik, a nők csodálják. Pedig csak egy modoros sznob, akinek nem mindegy, felrázva vagy keverve kapja-e a Martinit.

Styling: frissen vasalt
Szexepil: hangtompítóFerry, Bowie, Morrisey (Oldaltörés)Bryan Ferry
(1945-)

© WAN2
Ki ő?
Angol énekes, zenész. A két lábon járó cool. Ferryben újjáéledt a byroni dandy. Keramikusnak készült, majd agyagról bakelitre váltott, és a Roxy Music énekeseként vált ismertté. 1973-ban az avantgardista popper zenekarával, a Roxy Music-kal párhuzamosan szólókarrierbe kezdett. Nem ismer határokat, főleg a munka és a magánélet között: egyszer albumborítóinak modelljeivel, máskor táncosnőivel bonyolódik szerelmi viszonyba.

Styling: meglazított nyakkendő, költőfrizura
Szexepil: huncut tincsekDavid Bowie

(1947-)

© WAN2
Ki ő?
Az egyik legnagyobb popművész. Minden albumához sajátos divat-konceptet, identitást kreál. Hol nő, hol férfi, hol egyik sem. Leginkább kidolgozott alteregója, az űrből érkezett Ziggy Stardust két éven át „helyettesítette”, majd búcsúkoncerten köszönt el a földlakóktól. Az eseményről film készült, melyben bepillanthatunk Bowie/Ziggy öltözőjébe: alapos és hosszúra nyúló make-up-művelet előzi meg az űrdandy színrelépését. Smink, rúzs, körömfestés, alapos fodrászmunka. Bowie mindenkor ügyel a részletekre, legyen űrhajós, dzsigoló, harlekin, businessman, az image az utolsó tincsig tökéletes. Azért szokott rá a cigire, mert stílusosnak tartotta.

Styling: minden, ami glam, meg ami nem
Szexepil: felemás szemek

Steven Patrick Morrissey
(1959-)

Ki ő?
Énekes, szövegíró, az egykori The Smiths frontembere. „Az utolsó híres nemzetközi playboy” ír bevándorlók gyermekeként született Manchesterben. Morrissey hivatkozási pont mindazok számára, akik brit gitárzenét játszanak szerte a világon. Tökéletesen belőtt Elvis frizurájával (plusz a karjára tetovált Elvisszel) kilóg a fitti öltönyök uralta szcénából. A sokszor félmeztelen felsőtesttel pózoló tinibálvány feladta a leckét a bulvár- és rocksajtó identitáskutatóinak. Bár többször kinyilvánította, hogy nem meleg (sokkal inkább cool), akaratlanul gay ikonná is vált. Bálványa James Dean, könyvet is írt róla.

Styling: külvárosi rockabilly, köldökig kigombolt inggel
Szexepil: jobb mellbimbó fölött „honey” feliratú tetoválás

Dandy a szürke külvárosban
Élet a The Smiths után

©www.askmeaskmeaskme.com
Amikor a The Smiths 1987 szeptemberében feloszlott, a coloradói Denverben egy rajongó elfoglalt egy rádióállomást, és pisztollyal arra kényszerítette a DJ-t, hogy megállás nélkül The Smiths számokat játsszon. Mások öngyilkosok lettek. Rosszul tették, mert Morrissey ott folytatta, ahol a The Smiths abbahagyta.Első szólóalbumán (Viva Hate, 1988) a dalszövegek ismét a manchesteri munkásnegyedek hétköznapi világába repítették a hallgatót, ahol „minden nap olyan, mint a vasárnap, néma és szürke” (Every Day Is Like Sunday).

Morrissey szívfacsaró, mély érzésű külvárosi spleenje tele van társadalomkritikával, iróniával és öniróniával. Karizmatikus személyisége és aszexualitása mellett nyilván az is hozzájárult ikonná válásához, hogy határozott elképzelései vannak a világ dolgait illetően. Humanistának vallja magát, ezen belül baloldalinak: 1988-as Margaret On The Guillotine című számában Thatcher kivégzéséről ábrándozik, aminek az lett a következménye, hogy a rendőrség házkutatást tartott a lakásán. Vajon mit kerestek? A guillotine-t? A pironkodó bobbyk végül autogramot kértek a művésztől.

Az NME tíz évig bojkottálta, mondván, hogy rasszista. Az egészben az a furcsa, hogy Morrissey közben támogatja a Munkáspártot, az Amnesty Internationalt, és különböző antirasszista szervezeteket. Miután tele lett mindene Angliával, a kilencvenes évek végén Los Angelesbe költözött. Dalaiban helyenként már globális problémákat is megfogalmazott, sikerült is jó nagy közhelyekbe belefutnia (America Is Not The World). 2004-ben John Kerry mellett – vagyis inkább George W. Bush ellen – kampányolt,ma már tudjuk, hiába.

Cocker, Manson, Andre (Oldaltörés)Jarvis Cocker
(1963- )

© WAN2
Ki ő? Angol énekes, a Pulp frontembere. Intellektuális dandy, aki Ali G szerint úgy néz ki, mint egy kölyökszörny. A szobában penészedő csodagyerek imázs ellenére Jarvis nem riad vissza a botránytól sem: az 1996-os Brit Awards gálán leégette a kisgyermekek körében krisztusként pózoló Jackót. Nőbotrányai nem ismertek, a hagyományos családmodell híve.

Styling: Harry Potter felnőtt korában
Szexepil: túlméretezett szemüveg
Marilyn Manson
(1969- )

© Fazekas István
Ki ő?
A konzervatív amerikai keresztények réme, jólfésült madárijesztő. Az eredetileg Brian Hugh Warner névre hallgató lóarcú kamasz fiú zenei újságíróként dolgozott, mielőtt megalapította volna saját bandáját. Bowie nyomdokain lépkedve ő is albumonként változtatja imázsát, bár korántsem mozog olyan széles skálán, mint szellemi elődje, és különböző színű szeme is csak kontaktlencsés trükk. Leginkább horrorban utazik, hol bizarr alien-hibrid, hol szado-mazo ördögúrfi, hol nárcisztikus-nácisztikus kabaréfigura. Külső nemi jegyek tekintetében nem foglal el határozott álláspontot, de nem homoerotikus, inkább androgün. A hanyatlás jele lehet, hogy a sátán földi helytartója tavaly saját parfümöt dobott piacra.

Styling: smink és műszempilla, cilinder
Szexepil: fogszabályzóAndré 3000
(1975-)

© WAN2
Ki ő? Rapper, hiphop producer, színész. Pimp-dandy, a strici-elegancia királya. A minden idők egyik legjobb hiphop bandájaként emlegetett Outkast duó érzékibb tagja André Benjamin néven született Atlantában. A Playboynak azt nyilatkozta, hogy kedveli a keményen ágaskodó mellbimbókat, a csókolózást és a pornót. Légyottjaihoz kedvenc számaiból állít össze fuck tape-eket, vagyis baszókazikat. Házassága Erykah Badu soul énekesnővel zátonyra futott, ezt anyósának szánt a Ms. Jackson című számában is megénekelte. 2004-ben André 3000 nyerte el a PETA állatvédő szervezet alapította Legszexibb Vegetáriánus címet férfi kategóriában.
Styling: extrém pimpkosztümök, funk fagylaltszínekben
Szexepil: bibircsókHungarodandy (Oldaltörés)

Jávor Pál
(1902-1959)

© WAN2
Ki ő? Amorózó fekete-fehérben. Az első magyar filmsztár. A harmincas-negyvenes években a nők bálványa. Abban az időben egy fiatalember akkor számított szexinek, ha legalább negyvenévesnek nézett ki. „A magyar középosztálybeli férfiak Jávor Pálnak hitték magukat." – írja Perczel Zita színésznő önéletrajzában. Jávor Pál Aradon született, Jermann Pál néven. Trianon után Dániában akart letelepedni, de csak Budapestig jutott, ahol beiratkozott a Színművészeti Főiskolára. Állítólag az utolsó magyar némafilmben játszotta első filmszerepét, utána 70 filmben dalolgatott és flörtölt. Rövid, sikertelen amerikai kitérő után hazatér, de betegsége miatt a nagy comeback már nem sikerült. Szeretett kártyázni, inni, lovagolni, cigányzenére mulatni. Halála előtt is cigánybanda húzta utolsó nótáját a János kórházban.

Styling: snájdig elegancia fényes csizmával
Szexepil: bajusz

Szécsi Pál
(1944-1974)

© WAN2
Ki ő?
Táncdalénekes és szövegíró, a szegény emberek dandyje. Egy vállalati bulin figyeltek fel rá. Előbb manöken, majd énekes lett. Kevéssé progresszív tinilányok és háziasszonyok egész generációját hipnotizálta sármos megjelenésével, búgó hangjával, könnyed, szentimentális táncdalaival. A cukormáz alatt sejthető volt a közelítő tragédia: Szécsi harmincévesen öngyilkos lett. Ha élne, tarolna a Sziget Táncdalsátrában. Élete és halála felveti az örök (magyar) kérdést: lehet-e itt idolnak lenni egy életen át?

Styling: konfekcióöltöny
Szexepil: barkó


Pajor Tamás
(1961- )

© WAN2
Ki ő?
Az Úr dandyje, aki püspöklila csuhák helyett Elvis Presley Hawaii-fixációját idézi meg. Az egykori parkán-király megszabadult minden világi démontól. A Szent Szellemmel betöltekezett underground rongylábherceg szerint már az amcsi sportkocsi és a kalaptartóra tett Biblia öltöztet leginkább, különös tekintettel a tévéprédikátori locsolkodós öltönyökre.

Styling: színes ingek mögött lapuló Biblia
Szexepil: ficsúros, Szent Szellemtől csillogó tekintet
Legát Tibor
(1965- )

© WAN2
Ki ő?
Zenész, újságíró, rock and roll teoretikus, az egykori Kézi-Chopin énekese, underground sármőr, az utolsó magyar playboy. A Hogyan öltözzünk a halálunk napján című költői estjén kissé mámoros állapotban folyamatosan egy általa díszletként hozott porcelán hattyúhoz beszélt. Barátai húsz éve várják, hogy megjelentesse novelláskötetét. Addig is, ajánlott olvasmány a Pop című sorozata a Magyar Naracsban.

Styling: koncerten erős smink és csillogó ingek, a privát életben viszont szolid megjelenés

Szexepil: félhosszú haj

Változik a Google mobilos keresője, érdemes lesz rá figyelni

Változik a Google mobilos keresője, érdemes lesz rá figyelni

Szegedi baktérium segítségével alkották meg a világ első mesterséges élőlényét

Szegedi baktérium segítségével alkották meg a világ első mesterséges élőlényét

Kerteket telepítenének egy bezárt szénbányába Ausztráliában

Kerteket telepítenének egy bezárt szénbányába Ausztráliában

Orbán továbbra sem szán három percet a tiltakozó tanárokra

Orbán továbbra sem szán három percet a tiltakozó tanárokra

Sokkal több adót fizettek be idén, mint 2018-ban

Sokkal több adót fizettek be idén, mint 2018-ban

Visszavonul a Veszprém sztárja

Visszavonul a Veszprém sztárja