A most 25 éves kultuszfilm, a Megáll az idő egyetlen kockája sem szorul magyarázatra. Alkotók és közönség tökéletes szinkronban voltak, de azóta felnőtt legalább egy nemzedék, amely már nem kényszerül kódolt szöveget és helyzeteket dekódolni. A film forgatókönyvírója, Bereményi Géza a filmben elhangzó szállóigévé vált mondatokat és a filmben rejtett szimbolikát fejti meg.

"Aki kérdez, az faggat, mert őt is faggatják..."
Znamenák István és Őze Lajos
© WAN2
Bereményi Géza, író-rendező élete tipikus közép-kelet-európai történet. Vetrónak született, a nevelőapja után Rózner lett, majd a nagyapja iránti tiszteletből és szeretetből a Bereményi nevet választotta: talán végérvényesen ezt. Bereményi néven jelentek meg az írásai, így publikálta a forgatókönyveket, ezen a néven rendezett tv-ben, filmen (Tanítványok, Eldorádó, Hídember) és színházakban, így ismerik a törzshelyein, ahol a háta mögött „A“ Bereményinek, vélt és valós barátai pedig Gézának szólítják.

Bereményi a popkulturális térben a Cseh Tamás-lemezek szerzője; a nemzedéki krónikás A és B oldala. A Megáll az idő azért lett a mi történetünk, mert csak az írhatta meg, aki velünk, mellettünk és helyettünk élt, és megadatott neki az a tehetség, hogy ezt rögzíteni tudta. A Megáll az időben mindenki valóságos személy: Bereményi életében minden fő- és mellékszereplő megfordult. A Megáll az időben Köves Dini ő maga, következésképpen a történet fő vonala is az író életének meghatározó szakasza.

Ma mindenféle nosztalgia nélkül úgy látja, a Megáll az idő a valóság, vagy ha mégsem a valóság, akkor a valóság égi mása. Gothár Péterrel előtte sokat dolgoztak együtt – ő írta a rendező összes vizsgalfilmjének forgatókönyvét – a Megáll az időt követően azonban már nem volt közös munkájuk. A Megáll az idő egyetlen kockája sem szorul magyarázatra, az alkotók és a közönség tökéletes szinkronban voltak, de, az elmúlt 25 évben felnőtt egy nemzedék, amelynek tagjai már nem kényszerülnek kódolt szöveget és helyzeteket dekódolni, legalábbis ebben bízunk.

Bereményit arra kértük, beszéljen azokról a pillanatokról, amelyek magyarázata még nincs benne a történelemkönyvekben – és nyilván soha nem is lesznek benne.

„Nem ez a búcsú a végső / várj kicsit, majd elül a szél (…) nem félek, csak épp elhagyom magam.”

- A film elején és végén elhangzó dal. Sokan azt gondolják, ez egy ‘56-os dal, de nem. A forgatások alatt írtam, mert úgy éreztem, kifejezi a korabeli slágerek hangulatát és a korabeli emberek mentalitását. A filmről kell lemásolni, mert letölteni nem lehet.

„Megáll az idő/ az égen néma álló csillagok
a Földön csak te vagy és én vagyok / hallgatsz és hallgatok
Szerelmes szó sem csendül”


- Bágya András és G. Dénes György slágere, Hollós Ilona előadásában, amelyet a leghallgatottabb műsor, a Kossuth adón sugárzott Szabó család című rádiójáték is népszerűsített minden héten.

„Imre bácsi sem tud felvetetni az egyetemre (…) hiába partizán.”

- A háború után a nyolcmillió ellenálló országa lettünk. De még a hősök sem tudtak mindent elintézni.

"Most hol vagy?”
„A Földalattinál, keszonban.”


- A forradalomban résztvevők, ha már nem haltak bele, és kijöttek a börtönből többségükben a földalatti építkezésénél dolgozhattak. Az én apám is ott dolgozott, és ő mondta: „Annál nincs lejjebb, bevágtak oda, derékig”.

Mindenkinek igaza van (Oldaltörés)"Hagyj békén, jó?"
Dini és Magda, azaz
Znamenák István és Iván Anikó
© WAN2
„Mindenkinek i-g-a-z-a van …még a szar is le van szarva.”

- A vér szerinti apámtól hallottam, aki a forradalmi tevékenysége miatt négy évig börtönben volt, amikor hazatért, ezekkel a szavakkal fogadott, majd hozzátette:

„Foglalj helyet, ez egy szabad szoba”.
„Halálra adminisztráltam magam.”
(Rajnák igazgatóhelyettes a tornateremben.)

- A rendszer lényege az volt, hogy nem a (szakmai) igazgatók, hanem
a pártmegbízott igazgatóhelyettesek irányítottak, akiknek kedvenc foglalatossága a jelentések írása és a feletteseknek eljuttatott naprakész „hangulatjelentés” volt.

You Are My Destiny

- Paul Anka 1958-ban született slágere. Erre lehetett a legjobban szeretni és gyűlölni.

„Pierre, fiacskám: hajügyben holnap találkozunk!

- Az igazi Rajnák, mint az Ifjúsági Park igazgatója, még a hetvenes években is fenntartotta magának azt a jogot, hogy kitiltsa a szórakozóhelyről azokat a fiatalokat, akiknek megjelenése „zavarta a kulturált szórakozást”.

„Továris ucsityelnyica, ja dakladivaju vám sto szivodnya, nyikto nye atszuzvujet.”

- Az orosz nyelv óra kezdetén a hetes (az osztály kijelölt diák-képviselője) így jelentette a tanárnak, hogy nincs hiányzó. Az egyszerűség kedvéért akkor is így jelentett, ha volt.

„Fontos ember lettem. Az Agrotápnál. Mint függetlenített tanácsadó.”
„Az csak szakmunka. Politikailag nem mos ki téged egyáltalán.”
„De igen, ha tudni akarod. Ezzel megkezdődik a kimosdatásom.”


- A kommunisták rájöttek, hogy ők is tudják használni a szakembereket.

"Emberek, nem vadak - elmék vagyunk! Szivünk, mig vágyat érlel, nem kartoték-adat." (Lovas tanárnő, vagyis Malacpofa felír egy idézetet a táblára).

- József Attila sorai, a kedvenc gimnáziumi tanárom, Kovács Endre vezérlő mondata. Ha gond volt, ő küldött ki az osztályból, szeretetből. Talán én voltam a szíve csücske, nagy szerepe volt abban, hogy írni kezdtem.

„Ebből az iskolából mintaiskolát akarnak csinálni.”

- A hatvanas évek elején kitisztították az iskolákat, úgy került oda az igazgatóhelyettes is egy fegyveres testülettől. Nem tanárnak kellett lenni, hanem ideológiailag megbízhatónak.

A Szabad Európa rádióadón Cseke László Tinédzser party című műsorát hallgatja Köves Gábor a fürdőkádban. Recseg-ropog a rock and roll, de szól.

- Minden tinédzser ezen lógott. Nem zavart senkit a rossz minőség, sőt emelt rajta.

„Hajra, Fradi!, Nagyfőnök!”

- Az ember a korsó sörét ezzel a felkiáltással hajtotta föl. Más jelentésben: erőt, egészséget.

Azért ezt a kevertet még nem tudták elrontani, mi?”

- A kevert császárkörte és rum. Kemény és alattomos ital. Később is megemlékeztem róla. „Van még a konyhában némi kevert/emlékszel, szerettük – lelkendezett/Mennyire szerettük, lelkendezett, nem ittunk mást, csakis keverteket.” (Cseh Tamás: Frontátvonulás c. album)


Ha itt maradsz, nem rúgsz labdába (Oldaltörés)

Jailhouse Rock

Wartburg 312/353

- 1956-tól a Német Demokratikus Köztársaságban gyártott, kétütemű motorral felszerelt, 30-40 lóerős személygépkocsi. Magyarországon 7000 forint körüli áron a Merkúr személygépkocsi forgalmazónál kellett megrendelni, majd a vállalat körülbelül öt-hétéves várakozás után adta át.


Tutti Frutti

- A rock and roll az egyetlen királyság, ahol egy időben többen uralkodtak. Ezt Little Richard énekelte.

„Pierre, ezt kóstold meg! (...) Coca-Cola…(…) én már képeslapokat látok…. Az apámék hozták. Hoztak Londonból, egy egész üveggel. Őrület, Pierre, őrület…”

- Máriássy Judit írta az Élet és Irodalomban, amikor ő meg két filmes társa Nyugaton voltak egy fesztiválon. Egy üveg kólát vettek, felmentek a hotelszobába, magukra zárták az ajtót, háromfelé töltötték, és perceken belül a padlón fetrengtek.

„Ha itt maradsz, nem rúgsz labdába. Vagy olyan akarsz lenni, mint a Malacpofa férje, olyan veronálos pali?”

- A Veronal kőkemény idegnyugtató gyógyszer, nagy mennyiségben kábítószer hatású. Ráinni életveszélyes.

A film végén egy bejátszásban Honthy Hanna megjelenik az 1967. december 31-i szilveszteri tv-műsorban.

- Honthy Hanna minden idők legnagyobb operett primadonnája volt, aki a hatalom szerint a forradalmárok oldalán exponálta magát. Sokáig tiltólistán volt, de úgy tűnik: ezzel megkezdődött a „kimosdatása”.

(Ligeti-Nagy Tamás, WAN2)

- Elvis Presley száma. Ez a rock and roll.
A WAN2 megmondja

Emlékszel Szukics Magdára? - I. rész

Több nemzedék kultuszfilmje lett a Megáll az idő, amely most 25 éves. Az ’56-os forradalom leverésével kezdődő, s a kádári konszolidációval végződő keserédes film minden kockája hajszálpontos kép a korszak Magyarországáról. A WAN2 összeállítása a készítőket is megszólaltatja. Első rész: interjú Gothár Péterrel.

A techóriások veszik a legtöbb megújuló energiát

A techóriások veszik a legtöbb megújuló energiát

Megszavazta az Európai Parlament, tényleg jöhet a Brexit

Megszavazta az Európai Parlament, tényleg jöhet a Brexit

Tízéves fiú késsel rabolt ki egy fiatal lányt Kőbányán

Tízéves fiú késsel rabolt ki egy fiatal lányt Kőbányán

Hivatalosnak tűnő képek jelentek meg egy összecsukható Samsung telefonról

Hivatalosnak tűnő képek jelentek meg egy összecsukható Samsung telefonról

A Dunába csúszott egy autó Dunaharasztinál

A Dunába csúszott egy autó Dunaharasztinál

Megerősítették a röszkei határkerítést

Megerősítették a röszkei határkerítést