HVG Konferencia
HVG Konferencia

Mi az a gamification? Mi köze lehet a csillagközi küldetéseknek a toborzási folyamatokhoz? Hogyan segítheti elő az ideális jelölt felkutatását az, ha a pszichometriai teszteket mobiljátékokra cseréljük? Tudja meg a válaszokat Robert Newrytól, az Arctic Shores alapítójától!

„Az előző cégemnél többször is előfordult, hogy rövid úton kiderült: nem sikerült az adott pozícióra a legjobb jelöltet kiválasztanunk. Hosszú órákat töltöttünk azzal, hogy kitaláljuk ennek az okát – sikertelenül. Aztán egyik nap felhívott egy elkeseredett ismerősöm, akinek a lánya újra és újra kudarcot vallott a munkakeresésben” – mesélte Newry a The Guardiannek.

A lány az Oxfordi Egyetemen szerzett diplomát, éppen ezért különösen kétségbeejtő volt számára, hogy legyen szó bármely cég bármelyik állásinterjújáról, a matematikai teszteken mindig elbukott. Newry ekkor kezdett el gondolkodni azon, hogy vajon hány, magasan kvalifikált fiatal lehet még a munkaerő-piacon, aki hasonló okok miatt nem talál magának állást? Arra jutott, hogy egy olyan módszert kell találnia, amely a szinte minden munkaadó által használt pszichometriai teszteknél izgalmasabb, és azoknál többféle adatot is gyűjt a jelentkezőkről. A végső ötlet pedig akkor született meg, amikor alapítótársával, Safe Hammaddal a játékiparban rejlő lehetőségeket kezdték el tanulmányozni.

„Azt eddig is tudtuk, hogy az emberekről rengeteget elárulhat a játékmódjuk. A terv tehát az volt, hogy olyan, pszichometriai alapokon nyugvó játékot építsünk fel, amely a toborzásban is használható.” Kutatások bizonyítják például, hogy a nőknek sokkal nagyobb stresszt jelent egy teszt kitöltése, emiatt gyakran rosszabbul teljesítenek férfitársaiknál. Főként számukra lehet üdítő az Arctic Shores megoldása: az Egyesült Királyságban ugyanis a gamerek nagy része nőnemű.
Az eddigi felhasználói visszajelzések is nagyon pozitívak: ötből négyen nagyon élvezték, hogy teszt helyett játékot használhattak, és 71%-uk sokkal kevésbé találta stresszesnek a kompetencia-felmérés ilyen formáját. Az állásadók számára pedig jó hír, hogy 89% tart friss és innovatív szemléletűnek egy olyan céget, amely ezt az eszközt használja toborzási folyamataihoz.

A 2013-ban alapított Arctic Shores első játékát, a Firefly Freedomot egyébként a Deloitte teszteli, és tervezi, hogy ezt használja majd őszi gyakornoki programja során is a kiválasztáshoz. Nem a könyvvizsgáló cég azonban az egyetlen, amely nyitottnak tűnik az újításra: Newry cége többek között a McKinsey-vel és az Unileverrel is tárgyalásokat folytat. A szakember szerint játékalapú előszűréssel sokkal nagyobb eséllyel találhatjuk meg az ideális jelölteket. Hatványozottan igaz ez a frissdiplomásokra: mivel még újak a munkaerő-piacon, sokkal nehezebb megállapítani, hogyan viselkednek szervezeti környezetben, így például azt sem könnyű eldönteni, mennyire jó csapatjátékosok. Az angol cég játékait pedig arra specializálták, hogy – más, alapvető pszichometriai kompetenciák mellett – arról gyűjtsenek adatokat, hogy a felhasználók mennyire képesek rugalmasan viselkedni egy-egy helyzetben.

 Az Arctic Shores alkalmazásaihoz saját, big data-alapú adatkezelő rendszert is épített. A DataHub segítségével az ügyfelek meghatározhatják, a jelentkezők mely kompetenciáit szeretnék hangsúlyozottan mérni, a rendszer pedig az elemzést követően egy könnyedén áttekinthető, felhasználóbarát jelentést készít a játék eredményeiből.

Egy startup számára viszont sosem könnyűek a kezdetek: Newry és csapata egyik legfőbb problémája jelenleg az, hogy (bár kezdenek felfigyelni rájuk a potenciális ügyfelek) a magukat újításra nyitottnak valló cégek között nagyon kevés olyan akad, aki valóban vállalná egy új toborzási eszköz bevezetésének kockázatát.

Az Arctic Shores azonban úgy fest, jó úton halad; márciusban ugyanis megnyerték a leginkább formabontó startupnak járó díjat a HR Tech konferencián, bezsebelve ezzel a HR-szakma egyik legrangosabb elismerését.

Ha szeretne többet megtudni a legújabb toborzási trendekről, böngéssze át a HVG szeptemberi Online toborzási konferenciájának programját, ahol Robert Newry előadását is meghallgathatja!Az oldalon elhelyezett tartalom a HVG Szemináriumok & Konferenciák közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.