Jungheinrich
Jungheinrich
Tetszett a cikk?

Lehet, hogy nem egy targonca fogja megmenteni a Földet, de mindenesetre forradalmi újdonságot hoz az üzemen belüli logisztikába. Megnéztük, hogy járhat kéz a kézben az energiahatékonyság, a környezetvédelem és a költségcsökkentés a raktárakban.

Szinte minden iparág működését meghatározza a szállítás és a logisztika. Ez természetesen időt, energiát, költségeket és környezetterhelést is jelent. Az ágazat szereplőinek egyre inkább az az érdeke, hogy minél hatékonyabban hajtsák végre a feladatokat, aminek eléréséhez aktívan keresik a megoldásokat.

A magyar tulajdonú BA-HA-MA’S Kft. létesítménygazdálkodási vezetőjével, Závodszky Ákossal beszélgettünk arról, hogyan igyekeznek hatékonyságot növelni a vállalat Dunakeszin létesített modern hűtőraktárában. 

„Több új, előremutató technológia bevezetésével javítjuk a munkafolyamatokat. Ilyen például a lítiumion akkumulátorok használata targoncáinkban, valamint a lokális helymeghatározó rendszer alkalmazása. Ez utóbbi az összes beérkező árun kívül az emelőgépekre is kiterjed. Így jobban elkülöníthetők a különböző munkafázisok és szükség esetén sokkal gyorsabban tudunk beavatkozni a folyamatokba. A közeljövőben egy új, korszerűbb vállalatirányítási információs rendszert (ERP, Enterprise Resource Planning) vezetünk be, ami szintén hozzájárul a hatékonyság növeléséhez” - mondta a szakember.

A cég 1994 óta foglalkozik mélyhűtött termékek értékesítésével. A Dél-Dunakeszin található modern hűtőraktár 1200 tonna tárolókapacitású, a 2012-ben átadott vevőközpontú nagykereskedelmi egység pedig 1000 tonna terméket képes tárolni. A cég vásárlói főleg éttermek, konyhák, büfék, egyéb vendéglátóipari, élelmiszer-kiskereskedelmi egységek, hús- és hentesáru üzletek, valamint az élelmiszer-kereskedelmi területen dolgozó viszonteladók, így az igényeket napi szintű áruszállítással elégítik ki. Ehhez elengedhetetlen a pontos és hatékony logisztika.

Hatékonyságnövelés 

„A raktárban törekszünk az energiahatékonyság javítására is, 13 darab emelőgépünk is Li-ion akkumulátorral működik. Ezzel a fejlesztéssel megváltozott a töltési folyamat; sokkal jobban ki tudjuk használni a gépeket, mert nincsenek olyan holtidők, amikor a harmadik műszak végén a lemerült eszközöket kell töltenünk. LED-es világítástechnológiát is bevezettünk, valamint az automata gyorskapuk és a korszerű (BIDDLE Indac2) légfüggönyök alkalmazásával megmarad a hűtésre fordított jelentős mennyiségű energia egy része. A hűtőház üzemeltetését részben megújuló energiaforrás látja el, a napelemek használata jelentősen csökkenti a működési költségeket. Ennek is köszönhető, hogy az elektromos meghajtású autóval járó kollégáinknak ingyen töltési lehetőséget tudunk biztosítani” – tette hozzá.

Környezetvédelem

A vállalat szelektíven gyűjti a hulladékot, a raktártechnológia során keletkező papír,- illetve műanyagfóliát tömörítik, majd egy szerződött partner elszállítja a megfelelő helyre, hogy újrahasznosíthassák az anyagokat. A felhasznált alapanyagok mennyiségét papírmentes irodai megoldásokkal és elektronikus számlázással történő könyveléssel csökkentik, az energiahatékonyság megvalósítását pedig az „A” energiaosztályú elektromos berendezések használata segíti. „A hűtőraktárban jelenleg egy olyan komissiózó targoncát tesztelünk és használunk, ami Li-ion akkumulátorral működik - mesélte Závodszky Ákos.

Miért a lítium?

A lítium-ion akkumulátorral szerelt targoncák piacán a Jungheinrich vezető szerepet tölt be. Ez a fajta akkumulátor forradalmasítja az elektromos targoncák piacát. A nagy teljesítményű energiacellák ugyanis kimagasló teljesítményt és meggyőző többletértéket nyújtanak a hagyományos savas ólomakkumulátorokhoz képest.

Folyamatos, egyenletes energiát biztosítanak, a rendkívül rövid töltési időnek és karbantartás nélküli üzemelésnek köszönhetően pedig szünet nélkül alkalmazhatóak. A megoldás hosszú élettartamú és tartós: a Jungheinrich például 5 év teljesítménygaranciát biztosít rájuk.

A Li-ion akkumulátorok nagyobb mértékű kimerítésnek és folyamatos feszültségszintnek köszönhetően alacsony töltési szint esetén is nagyobb teljesítményt nyújtanak, mint a savas ólomakkumulátorok. Fékezés során az energia visszatáplálódik és akár 20 százalékkal több energia takarítható meg. Továbbá az akkumulátor és a töltőberendezés közti kommunikáció hatékony és gyors töltést tesz lehetővé.

A szünetekben vagy az állási időben elvégezhető gyorstöltés és a rövid köztes töltések pedig a hét minden napján 24 órás rendelkezésre állást biztosítanak. A Jungheinrich egyedülálló módon egy összehangolt rendszert kínál a raktárakban, melyben az akkumulátor, a töltőkészülék és a targonca optimálisan kommunikál egymással, jelentősen csökkentve ezzel az energiaszükségletet.

 Az oldalon elhelyezett tartalom a Jungheinrich Hungaria Kft. megbízásából a HVG BrandLab közreműködésével jött létre. A tartalom előállításában a hvg.hu és a HVG hetilap szerkesztősége nem vett részt.

Jungheinrich BrandChannel

Mire jók a robotok? Így segítik az embereket a raktárakban

Egyre több nagyvállalat dönt amellett, hogy raktárrendszerét robotok használatával fejleszti. Így elkerülhető az, hogy az emberi munkaerőt ismétlődő folyamatok elvégzésére pazarolják, gyorsabb és pontosabb szállítást tesznek lehetővé, valamint a baleset és károkozás esélyét is csökkentik. Cikkünkben néhány nagyobb logisztikai cég fejlesztéseit néztük meg közelebbről.

Jungheinrich BrandChannel

A „megrendelem” gomb, és ami mögötte van

Ma már nem meglepő, sőt inkább elvárás, hogy ha online rendelünk valamit, az pár napon belül el is érjen hozzánk. De belegondolt már, hogy mi minden történik a megrendelem gomb megnyomásától egészen addig, míg a terméket a kezébe veheti?

Jungheinrich BrandChannel

Papírpalettákkal ötvözi a logisztikai csúcstechnológiát az IKEA Soroksáron

Az egyik legegyszerűbb alapanyaghoz nyúlt a svéd IKEA bútorgyártó és forgalmazó vállalat, ahol újszerű megoldásokkal kísérleteznek mind a szállítás, mind a raktározás területén. Az egyik legfontosabb, hogy papírra váltották fel a fa raklapokat, ami a cég soroksári áruházánál is nagyot növelt a hatékonyságon.

Jungheinrich BrandChannel

Modern dizájn és hatékonyság? Lehetséges!

Gondolná, hogy egy beépített lítiumionos akkumulátor segít abban, hogy szebb dizájnja lehessen egy targoncának? Na de miért fontos ez? Azért, mert a formatervezés nem csak a szépséget szolgálja, hanem könnyebbé és hatékonyabbá teszi a munkavégzést. A világ első ilyen, integrált akkumulátorral működtetett targoncája már Magyarországon is dolgozik. Utánanéztünk, milyen előnyöket jelent a dizájndíjas gép.

Jungheinrich BrandChannel

A Mikulásnak és a Jézuskának is besegítenek a robotok

A magyarok jóval több édességet vesznek karácsonykor, mint az év többi részében, a magyar édességpiac forgalmának egyik legnagyobb részét a szaloncukor teszi ki. De hogy lehet mozgatni ezt a hatalmas csokimennyiséget és hogy jönnek a képbe a robotok?

Jungheinrich BrandChannel

Van, amit nem állíthat meg a koronavírus

Jelentősen megnehezítik az áruszállítást és a közlekedést a COVID-19 terjedése miatti korlátozások, ahogy a logisztika és a raktározás is megsínyli az új típusú koronavírus járvány hatásait. A rendkívüli helyzet kihívásaira az általános óvintézkedéseken túl az automatizáció és a digitalizáció jelent megoldást. Hogyan váltott működési módot egy alapvetően emberi érintkezésre alapozó ágazat egyik napról a másikra? A Jungheinrich Hungária Kft. átalakulását néztük meg közelebbről.

Jungheinrich BrandChannel

Csodák tudnak történni, ha ember és gép együtt dolgozik

Szeged és Szabadka között, Mórahalmon található a műanyagipari csomagoló eszközök gyártásával foglalkozó Hok-Plastic Kft. A társaság 1996 novemberében családi vállalkozásként alakult meg, majd az elmúlt közel 25 évben megvalósított beruházásainak és kapacitásfejlesztéseinek eredményeképp stabil piaci szereplővé vált. A vállalat többek között a raktár és a gyártás automatizációjának is köszönheti, hogy az elmúlt években megsokszorozta a feldolgozó- és gyártókapacitását. Annak jártunk utána, hogyan segítette ezt a folyamatot az emberek és a gépek együttműködése.

Jungheinrich BrandChannel

10 tény, amit nem tudott a lítiumról

Talán nem túlzás, hogy az elektromos autózás korában, akkor, amikor el sem tudjuk képzelni az életünket kütyük nélkül, a világ legfontosabb fémjévé lépett elő a lítium, amelyből a felsoroltak akkumulátora készül. Jelenünk egyik legértékesebb anyaga körül rengeteg érdekes, sokszor megdöbbentő tény, tévhit és legenda kering. Ezekből válogattuk ki a legérdekesebbeket.