Remotiv
Remotiv
Tetszett a cikk?

Míg korábban a megfázásra és az emésztésre ható készítmények, ma inkább az életkorral, az idősödéssel, a stresszel járó állapotokkal, álmatlansággal összefüggő panaszok enyhítésére használt növények vezetik a gyógynövény alapú gyógyszerek toplistáját.

Gyógynövényeket már több ezer éve használnak betegségek kezelésére, tünetek enyhítésére. Hatóanyaguk tüzetesebb vizsgálatának köszönheti létét a ma használt szintetikus gyógyszerek többsége, és gyógynövények felhasználásával készülnek el az úgynevezett fitofarmakonok is, melyek számos növény hatóanyagát egyesítve képesek versenybe szállni a kémiai alapú gyógyszerek nagy részével.

Ellenőrizzük, hogy mit veszünk meg

Az európai uniós csatlakozás óta eltelt 13 évben közel 10 ezer ellenőrizhetetlen, magát gyógynövényként kellető „csodaszer” zúdult rá a magyar fogyasztókra. Sok köztük az olyan egzotikus készítmény is, amikről korábban nem is hallottunk, és amelyek pontos összetétele és hatásmechanizmusa feltáratlan. Míg az európai uniós csatlakozás előtt az étrend-kiegészítők csak az OÉTI (ma: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, OGYEI) engedélye, illetve kötelező szakvélemény birtokában kerülhettek kereskedelmi forgalomba, 2004 óta már csak bejelentési kötelezettség van. Pár éve lépett életbe a szabály, hogy a termékek megjelenítése és hirdetése nem állíthatja vagy sugallhatja, hogy azok betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak, vagy ilyen tulajdonságuk van, hiszen azt először bizonyítaniuk kellene. Ez fontos lépés volt a csodás gyógyhatást ígérő reklámok megszüntetéséhez.

Jelenleg csak azokról a tápanyag-összetevőkről állíthatnak kedvező hatásokat a forgalmazók, amelyek szerepelnek a tápanyag-összetevőkre vonatkozó, engedélyezett állítások jegyzékében. Az étrend-kiegészítők jelölésénél mindössze a jellemző tápanyagcsoportok vagy összetevők nevét kell feltüntetni, a napi fogyasztásra ajánlott mennyiséget, illetve bizonyos figyelmeztetéseket (például azt, hogy az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot). Sok fogyasztónak  a fogyási adatok szerint  ez bőven elég, nem számolnak az étrend-kiegészítőként forgalomba kerülő termékek lehetséges mellék- és kölcsönhatásaival, jobb esetben hatásuk elégtelenségével.

Megbízható forrás, ellenőrzött hatás

Egészen más minőséget képviselnek a növényi gyógyszerek. Ezek biztonságosságát és hatásosságát ugyanis vizsgálati eredmények és hosszabb távú tapasztalatok is alátámasztják, lehetséges mellék- és kölcsönhatásaikról pedig bárki tájékozódhat a gyógyszer betegeknek szóló tájékoztatójából.

A hagyományos növényi gyógyszerek hatásosságát nem feltétlenül kell bizonyítani, hiszen ezeknél akár több száz vagy ezer év igazolt tapasztalattal rendelkezünk. Engedélyezésük a gyógyszerekre érvényes jogszabályok előírásai alapján történik, minőségük ellenőrzött, garantált.

A növényi gyógyszerek gyártói alappal támaszkodnak a gyógynövényekbe vetett évszázados bizalomra. Dr. Csupor Dezső a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának docense, valamint a Farmakológiai Intézet kutatójának tapasztalatai szerint a fogyasztók többsége nem tea, hanem valamilyen készítmény formájában alkalmazza a gyógynövényeket. Ez praktikus és helyeselhető, mivel így bizonyosan a megfelelő mennyiséget és jól hasznosuló formában juttatjuk a szervezetbe a növényi hatóanyagokat.

Sokan nem tudják például azt, hogy nem mindenből érdemes és lehet teát főzni, mert a víz nem mindig jó „kivonó” anyag. Például a méregtelenítésre igen kedvelt máriatövis sem oldódik vízben illetve olajban, sőt, a növényből készült mézzel sem vihető be a kívánt hatóanyag: inkább kivonat, csepp, kapszula formájában érdemes használni. Fontos tehát tájékozódni szakmai könyvekben, weboldalakon a gyógynövények tulajdonságairól és alkalmazhatóságáról, de kérhetjük szakember (fitoterapeuta) véleményét is.

Miből mennyit?

Nagyon gyakori, hogy a gyógynövényt hatástalan mennyiségben visszük be. Például a ginkgo használatánál érdemes figyelni arra, hogy az adott készítmény tartalmazza-e a napi ajánlott hatóanyag-mennyiséget. Sok esetben ugyan nem okozunk vele bajt, legfeljebb elmarad a várt hatás, de súlyosabb, krónikus betegségek esetén akár káros következményekkel is számolhatunk. Például, a fagyönggyel karban tartott vérnyomás esetén sokáig nem is tűnhet fel a betegnek a szedett mennyiség hatásának elégtelensége, mivel annak káros következményei csak később jelentkeznek.

Csak biztonságos helyről

A gyógynövények használatával kapcsolatos ismeretterjesztés fórumai egyre népszerűbbek, a gyorstalpaló gyógynövényismereti és -gyűjtő kurzusokkal mégis jó óvatosnak lenni. Akár az olyan közkedvelt és közismertnek gondolt gyógynövénynek is, mint amilyen a kamilla, van legalább 3 olyan hasonmása, amellyel könnyen összekeverhető. Ezekből némelyik akár komoly allergiás reakciókat is okozhat.

Érdemes tehát patikából beszerezni a gyógynövényeket és a növényi gyógyszereket, mert a vásárolni kívánt termék mellé szakszerű tanácsot is kaphatunk. Így garantáltan ellenőrzött alapanyag-termesztésből származó, igazolt és ellenőrzött hatóanyag-tartalmú és terápiás hatású, biztonságos növényi gyógyszerekhez juthatunk.

A szakember hangsúlyozza, hogy a gyógynövényeket inkább enyhe és középsúlyos tünetek esetén érdemes segítségül hívni, csakis megbízható forrásból. Senki ne vásároljon piacon vagy internetes oldalakon olyan készítményeket, amelyeknél ellenőrizhetetlen a forgalmazó és az összetétel! Azonban, ha a panaszai nem enyhülnek és tartósan fennállnak, érdemes orvosi segítséget kérnünk.

Melyek a legnépszerűbb gyógynövények?

A megfázásra, emésztési problémákra, alvászavarokra használt hagyományos gyógynövények (kamilla, hárs, bodza, csipkebogyó, körömvirág, csalán, citromfű, levendula, valeriána, édeskömény stb.) mellett az utóbbi jó pár évben elhúztak a versenyben az idősödéssel és a fokozott stresszel járó panaszok enyhítésére, a keringés javítására és a teljesítmény fokozására használt gyógynövények. Ilyen például a ginkgo biloba, orbáncfű, poloskavész, valeriána, ginzeng, fűrészpálma és a fokhagyma.

Forrás: www.farmakognozia.huAz oldalon elhelyezett tartalom a Remotiv extra forgalmazója a Phytotec Hungária közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.