Samsung
Samsung

Milyen árat kell fizetnünk azért, ha szeretnénk a magunk uraiként ott, és akkor dolgozni, ahol és amikor csak akarunk? Valóban megéri digitális nomád életmódra váltani? És mit szólnak ehhez a munkaadók? Külföldön és Magyarországon élő, kezdő és tapasztalt digitális nomádok meséltek küzdésről és felemelő tapasztalatokról.

„Szabad ember vagyok. A saját szabályaim szerint élek, onnan és akkor dolgozom, amikor szeretnék. Az elmúlt két évben Dél-Amerikában utazgattam, idén pedig Délkelet-Ázsia a cél” – kezdi történetét a coach-ként és online marketingesként dolgozó Juhász Dóri.

2017-ig maga is a klasszikus munkahelyi alkalmazottak kiszámítható életét élte, majd egy hosszabb külföldi utazás során találkozott a legtöbbször digitális nomádként emlegetett munkakultúrával. Egész pontosan olyanokkal, akik ilyen rendhagyó módon, időhöz és térhez legkevésbé kötve, minimális infrastruktúrával, számítógéppel, interneteléréssel és telefonnal felszerelkezve végzik naponta a munkájukkal kapcsolatos feladatokat.

"Minden nap úgy fekszem le, hogy nem cserélnék senkivel"

Dórinak olyannyira megtetszett ez az életforma, hogy jelenleg is képzéseket tart, többek közt a Nomad Cruise nevű konferencia egyik szervezőjeként segít másoknak, hogyan tudnak ők is online dolgozni, digitális nomáddá válni.

„Szerencsésnek tartom magam, hogy belecsöppentem ebbe az egészbe. Minden nap úgy fekszem le, hogy nem cserélnék senkivel. Azt nem állítom, hogy örökké így fogok élni, de az egy percig sem fordult meg a fejemben, hogy rosszul döntöttem. Semmi pénzért nem mennék vissza alkalmazottnak, már nem tudom elképzelni” – teszi hozzá Dóri, aki mint mondja, úgy érzi, több élménnyel és tapasztalattal gazdagodott az utóbbi két évben, mint az elmúlt tíz-tizenötben.

Arról nem is beszélve, hogy az állandó utazással összekötött digitális nomád létmód önmagában több ennél. Dóri szerint ez olyan önismereti út, amin az ember folyamatosan fejlődik. Miközben lehetősége van elmélyülni önmagában, saját maga legjobb barátjává válik, és megtanulja: bármi történjék is, önmagára mindig számíthat.

„Ha nem is feltétlenül magát a digitális nomád életstílust, de a néhány hónapos egyedül utazást mindenképp receptre írnám fel mindenkinek. Nekem legalábbis gyökeresen változtatta meg a világról és az emberekről kialakított képemet” – magyarázza Dóri, aki persze mindezek ellenére sem állítja, hogy az ő élete is kizárólag mese lenne habbal.

Digitális nomádok, HR-es szemmel

Toldi Ádám, HR szakértő szerint digitális nomád elsősorban vállalkozóként lehet az ember, ám a lehetőség elméletileg nincs kizárva céges alkalmazottként, munkavállalóként sem. A teljes munkaerőpiaci horizontot nézve az arányuk az egy ezreléket sem éri el, még az IT-szektorban sem, ahol az ilyen típusú munkavégzés talán a legkézenfekvőbb lenne. A szakember hozzáteszi, a digitális nomádság a programozók mellett másodsorban a különböző tartalomelőállítással foglalkozók számára lehet élhető és kényelmes. Tipikusan ilyenek lehetnek az online marketinggel, social médiával és újságírással foglalkozók.

„Én máig komoly privilégiumnak tartom, ha valakinek lehetősége adódik rá, hogy így alakítsa át az életét. Mivel a nagyfokú kötetlenség miatt a digitális nomádok maguk osztják be az energiájukat és az idejüket, jobban képesek optimalizálni a munkavégzésüket. Ez a végén könnyen több szabadidőt eredményezhet. Másrészt a digitális nomádság magasabb életszínvonalat is hozhat, főleg miután az illető egy olyan országból dolgozik be, – megtartva a korábbi fizetését –, ahol számára nevetségesen alacsonyak a megélhetés költségei. Ami nehézség, hogy a céges kultúrák egyelőre mérsékelten nyitottak a digitális nomádok foglalkoztatására. A munkavállalót a legtöbbször mindenki magához akarja láncolni” – magyarázza Toldi Ádám.

Az egyik nagy kihívásnak azt tartja, hogy a családját, a barátait nem tudja magával vinni, így az élményeit sem igazán tudja velük megosztani. Ahogy az állandó úton levés a stabil párkapcsolat kialakításának sem kedvez különösebben.

„Ehhez kötődik az is, hogy rengetegszer kell búcsút mondanod az embereknek, akiket megismertél, megszerettél menet közben. Persze a másik oldalon, amikor tudod, hogy egy-két hónap vagy hét múlva úgyis el kell válnotok, sokkal intenzívebben éled meg ezeket a kapcsolatokat, és máshogy is becsülöd meg, kihasználod minden percet” – zárja Dóri a gondolatmenetet.

Anyuka a kertben, online vállalkozó a levegőben

Fülöp Hajnalka a digitális nomád életformát Magyarországon éli vállalkozóként, a maga huszonöt éves tapasztalatával a műfaj igazi veteránjaként. Ő – a magyar internet hőskorának kezdetével egybeeső – húszas évei közepén döntött úgy, hogy három kicsi gyermeke mellett a karrierben, a munkában is szeretne kiteljesedni. Ehhez a terjedőben lévő új technológia és a digitális tér pedig pont kapóra jött.

Hajnalka pályázatokat és újságcikkeket kezdett írni, majd lassan ő is beletanult az online marketingbe. Az utóbbi időben már ő is saját tapasztalatait adja át, jelenleg az internet tudatos használatának oktatásával, a digitális térben felnövő fiatalok médiaismeretének bővítésével, illetve a szülők és a pedagógusok érzékenyítésével foglalkozik.

„Tíz-tizenöt évvel ezelőtt az egyik nagy példányszámú, országos napilap külsős munkatársaként ez például úgy nézett ki, hogy Európa-szerte rendszeresen részt vettem sajtótájékoztatókon, konferenciákon. Ha mondjuk este elrepültem Londonba egy konferenciára, másnap már jöttem is vissza, és a repülőn megírtam a cikket. Miután leszállt a gép, még a reptéren e-mailben átküldtem a szöveget. Miközben másnap már meg is jelent a cikkem, én ugyanúgy a kertben játszottam a gyerekekkel. Mondanom sem kell, kisgyerekes anyaként minden egyes perc óriási értéknek számított, amit a digitális nomád munka mellett a gyerekekkel tölthettem” – meséli Hajnalka, akit máig erősen inspirálja a munkája.

Hogyan és mikor térjünk át digitális nomád létformára?

Tóth Julcsi idén áprilisban váltott a digitális nomád létre, hogy már főműsoridőben is koncentrálhasson a testvérével közösen alapított saját, márkaépítéssel, reklámmal, valamint IT-szolgáltatásokkal foglalkozó cégére. Miután teljesen kiégett az egykori kreatívipari beosztotti léttől, most a maga uraként folyamatosan ingázik, tárgyal az országban, otthonról vagy egyéb külső helyszíneken dolgozik. Ő a következőt javasolja a sorstársaknak:

1. Edzés és okos időbeosztás

Indításként minden reggel edzek, ami beindítja a napot, összeszedetté és magabiztossá tesz, leginkább azzal, hogy kapásból sikerélményt ad. Utána átnézem a napi és a heti tennivalókat, majd felállítom köztük a fontossági sorrendet. A havi bontású hatalmas feladatlistámból ekkor még beválogatok pár elintéznivalót a napi teendők mellé.

Ha ebéd után nincs programom, igyekszem hagyni magamnak egy nyugodt órát, amikor ismét átveszem a napi, heti teendőket. Ez lendületet ad ahhoz, hogy még este 7-ig, 8-ig ne fáradjak el. Ha nagyon sok a munka, egy kis pihenő után még este 9 után is leülök egy-egy órára, de igyekszem nyugodt estéket hagyni magamnak és pihenni.

2. Likviditás, likviditás, likviditás!

Aki retteg a pénz miatt, ne válassza ezt az életformát, mert bizony idő kell ahhoz, mire a váltás után anyagilag is beérnek az erőfeszítéseink. Én három havi likvid tartalékkal vágtam bele a digitális nomádságba, így nem is kerültem az átállástól pénzügyi zavarba.

3. Megterhelő lesz lelkileg

Aki a kötött, konvencionális életből digitális nomádnak áll, készüljön fel, hogy eleinte pokolian nehéz lesz. Nekem legalábbis az első két hónapban az volt. Kicsit olyan ez, mint a szülés utáni depresszió. Hiába voltam tisztában a feladataimmal és a céljaimmal, és örültem a várva várt szabadságnak, eleinte mélységes bizonytalanságba és félelemspirálba kerültem. Csak pszichológus és a barátok segítségével tudtam kimászni belőle. Reggelente rendszeresen hívott a barátnőm telefonon, és biztatott, hogy el tudjam kezdeni a napot.

Az edzés, a tudatosság és az akarat, valamint az első komolyabb sikerek viszonylag hamar kihúztak a gödörből. Ma már nagyon kiegyensúlyozott szabad életem van. Ha feláll a rendszer, amihez folyamatosan tartjuk magunkat, viszonylag hamar megtalálnak bennünket a kedvező lehetőségek, és az emberek, akik pénzt és örömet hoznak számunkra. Kétségtelen, hogy rögös út vezetett idáig, mégis felemelő érzés, hogy ez velem megtörtént.

Most az országot járja folyamatosan, autóval, tömegközlekedéssel vagy autóstoppal, hogy tréningeket, előadásokat és workshopokat tartson. Mint mondja, az applikációk rengeteget segítenek abban, hogy maximálisan ki tudja használni a digitális létforma előnyeit.

„Használok útvonaltervezőt, parkolást segítő appot, illetve online intézem a bevásárlást is. Miközben vezetek, hangoskönyveket, podcastokat hallgatok, a telefonomnak diktálva teendőlistát írok, a Duolingo-val nyelvet tanulok. A digitális nomád lét rengeteg tervezéssel jár, de megéri” – összegzi a tapasztalatait Hajnalka, aki a legnagyobb nehézségnek a magányt tartja, amit a digitális nomádok összetartó, támogató online csoportjainak segítségével szokott feloldani.

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Note10, az alkotók és az álmodók telefonja

A Samsung Galaxy Note szériájának legújabb tagját, a Galaxy Note10 okostelefont az a modern munkavállalói generáció ihlette, akik mindig új kihívásokat keresnek, és bárhol járnak, a legtöbbet szeretnék kihozni a pillanatból. Idő és tér által nem korlátozott életmódjukból kiindulva az új csúcskategóriás készülék elsősorban a kreativitást támogatja, és azt, hogy pillanatok alatt válthassunk a különböző projektek között.

Az említett igényeknek megfelelően a Galaxy Note10 továbbfejlesztett hardverrel, megújult S Pennel, letisztult vonalvezetéssel, szinte teljesen keretmentes, szemkímélő kijelzővel, minden eddiginél fejlettebb videós technológiájával, új „hang zoom” lehetőséggel, továbbá egyszerű videószerkesztéssel és szupergyors töltéssel segíti hozzá a felhasználókat a lehető legjobb teljesítmény eléréséhez. További extra funkció, hogy a munkavégzés mindennapi hatékony eszközeként a Galaxy Note10 segítségével úgy alakíthatjuk könnyedén szöveggé a kézírásukat, hogy a találkozók és ötletelések legjobb gondolatai egyből szerkeszthető dokumentumokba kerülhetnek.Az oldalon elhelyezett tartalom az Samsung megbízásából a HVG BrandLab közreműködésével jött létre. A tartalom előállításában a hvg.hu és a HVG hetilap szerkesztősége nem vett részt.

Samsung BrandChannel

Titkok és kísértések: miért akarunk belenézni a párunk mobiljába?

Valóban csak rajtunk múlik, és pusztán tudatos döntéseink függvénye, hogy mobileszközeink rombolják vagy építik a kapcsolatainkat? Ha élünk is a gyanúperrel, hogy a párunk titkol előlünk valamit, van-e jogunk belenézni a telefonjába? És mit tegyünk, ha találtunk valamit? A szorongás pedig jogos, ha nem kapunk azonnal választ a másiktól?

Samsung BrandChannel

Irigykedve nézi a futókat? Így kezdje el ön is!

Az egyik legnépszerűbb edzésmódszer, ami egyszerre dolgoztatja meg az izmokat és kapcsolja ki az agyunkat. Persze nem mindegy, hogyan fogunk hozzá, ezért adunk néhány tanácsot, hogy könnyű legyen megbarátkozni a futással.

Samsung BrandChannel

Milyen a jó pingvinvezér? – Hazánk legismertebb youtuberét kérdeztük a videojátékokról és a szülők felelősségéről

Nessajnak van polgári neve is, rajongói, követői azonban csak így, esetleg Császárpingvinként ismerik. A fiatalember már két éve foglalkozik a vlogolással, ez idő alatt pedig olyan közönséget épített ki magának, amelyet egy-egy vidéki lap vagy kisebb tévécsatorna is megirigyelne. Őt kérdeztük a youtuberek életéről, de arról is, mit gondol a játékfüggőség vagy épp az e-sport jelenségéről.

Samsung BrandChannel

Imádja habzsolni a sorozatokat? Mutatjuk, hogy teheti azt még élvezetesebbé

Főleg a tévésorozatok rajongói körében népszerű az úgynevezett „binge watching”, vagyis az a maratoni tévézés, amelynek keretében 3-4-5 epizódot, vagy akár egy egész évadot is letudnak egyhuzamban. Adunk néhány tippet, hogyan érdemes belevágni, hogy az élmény is tökéletes legyen és az egészségünk se lássa kárát a vizuális habzsolásnak.