Jobline.hu
Jobline.hu

Az önéletrajzírás kemény munka. Egy szimpla formázási hiba, elütés, és egészen biztos, hogy nem kapjuk meg álmaink állását. Ám olykor még a gondosan összeállított önéletrajzaink is a kukában landolnak.

De mit jelent ez? Markman szerint a HR menedzser először visszautasító üzemmódba kapcsol, és okokat keres, hogy mihamarabb megszabaduljon az önéletrajzunktól. “Pszichológiailag ez azt jelenti, hogy a munkerőfelvétel során a HR-esnek a hibákat kell megkeresnie, mielőtt rátérne az erősségeinkre” - véli a professzor.

Markman szerint miután kiszelektálták az önéletrajzokat, a HR-esek könnyűszerrel átkapcsolnak egy másik, úgynevezett “szelekciós üzemmódba”, mely során összehasonlítják egymással a jelentkezők erősségeit. Csupán egy kérdés merülhet fel bennünk jogosan: hogyan jussunk át a visszautasító körön?

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÁLLÁSOK ÉRTÉKESÍTÉSI ÁLLÁSOK

HR-ES ÁLLÁSOK SZAKMUNKÁS ÁLLÁSOK

#1. Foglald össze az előző évedet

Markman erre egy fura példát hoz fel: azt mondja, hogy kutyatulajdonosként megtapasztalhatjuk, hogy az ebek sokkal könnyebben nyelik le a pirulát, ha az finom ételbe van csomagolva. Ugyanígy kell tehát nekünk is eljárnunk, és gyengeségeinket erősségekbe kell csomagolnunk. Heidi Grant Halvorson szociálpszichológus azt is hozzáteszi, hogy a felvételi folyamat során sokkal fontosabb potenciálunkat hangsúlyozni, mint múltbeli sikereinket. Tehát, ha hiányoznak a munkatapasztalataink, akkor az elutasítási fázist túlélhetjük azzal, ha olyan eseteket emelünk ki, melyek arról tanúskodnak, hogy képesek vagyunk új tudást elsajátítani egy munkahelyen.

Ezeken kívül még a következő hibák elkerülését javasoljuk:

#1. A kulcsszavak kifelejtése

Túlzásokba persze ne essünk, de figyeljünk az iparági szakszavak használatára. Ha például iOS mérnököt keres egy cég, és az iOS nem szerepel az önéletrajzában, az nem biztos, hogy jó pontot jelent.

#2. Túl sok szöveg

A visszautasító üzemmód során a HR-es fénysebességgel pásztázza végig a szöveget, ezért átláthatóságot szeretne, különben nem fog sokat bajlódni velünk.

#3. Túl sok felsorolás

Az átláthatóság érdekében jó, ha felsorolásokkal élünk, de ne öljük meg velük az egész önéletrajzunkat. A felsorolás arra jó, hogy a legfontosabb információt láttassuk magunkról, használjuk tehát rendeltetésszerűen.

#4. Rossz betűtípus

A Times New Roman elavult, a Comic Sans pedig nem önéletrajzba való. Egy szimpla Arial megteszi.

#5. Rossz formázás

Szakértők szerint a formázás legalább olyan fontos, mint a tartalom. Ahogy azt már említettük, akkor a legjobb a formázás, ha könnyen olvashatóvá teszi a szöveget.

#6. Inaktív URL-ek és nem professzionális e-mail címek

Ha szeretnéd megmutatni online jelenlétedet, győződj meg róla, hogy a belinkelt hivatkozás működik, és jó helyre vezet. Ha lehet, a közösségi média profilodra vezető linkeket most hagyd ki a játékból, kivéve a LinkedIn oldaladat, amennyiben professzionális képet ad rólad. Figyelj arra is, hogy e-mail címed vállalható legyen. A pocok8@-ra biztos nem kapsz majd jó híreket álmaid munkáltatójától.

A Business Insider cikkének felhasználásával