BWT
BWT

Sokszor bele sem gondolunk, de óriási mennyiségű pénzt költünk el feleslegesen háztartásunk menedzselése során. Pedig számos ilyen jellegű költséget megúszhatunk, de legalábbis komolyan csökkenthetünk pár okos trükkel. Lássuk, mire érdemes figyelni.

Ha dobott már ki fájó szívvel megromlott élelmiszert, ha ismerőse meglepetten kérdezte, hogy miért vásárolt meg bizonyos tisztítószereket, mikor azokat filléres apróságokkal, na meg egy kis kreativitással helyettesíthetjük, akkor tudja, hogy mire gondolunk, ha azt mondjuk: lifehack. Ez az angol kifejezés olyan ötletes megoldások gyűjtőneve, amelyekkel sok vesződséget, időt vagy pénzt takaríthatunk meg. Adunk pár javaslatot, hogy a háztartásban hol és hogyan lehet hatékonyan spórolni.

Bevásárolni csak tudatosan!

A bevásárlóközpontokban vagy a hipermarketekben agyafúrt, évtizedeken át kutatott módszerek segítségével észrevétlenül irányítanak minket, vásárlókat, hogy lehetőség szerint minél több időt töltsünk odabent. Minél több kirakatot nézegessünk, közben az összes érzékszervünkre próbálnak hatást gyakorolni (például andalító háttérzenével), így egyre jobban elmerülünk a vásárolgatás örömében. Ennek eredményeként persze jóval több pénzt költünk, mint amennyit eredetileg terveztünk, ráadásul ennek jó részét sokszor teljességgel felesleges termékekre.

Mielőtt nekiindulnánk a bevásárlásnak, írjunk szigorú listát, így adhatunk magunknak egy sorvezetőt, amelynek segítségével folyamatosan rajta tarthatjuk a szemünket a kosárba kerülő árucikkeken. Legyünk szigorúak saját magunkkal! Ha valami olyan terméket emelnénk le a polcról, ami nem szerepel a listán, tegyük szépen vissza, a pénztárnál meg fogjuk köszönni magunknak.

Szintén alapvető trükk, hogy ne éhgyomorra menjünk vásárolni, ilyenkor ugyanis lényegesen nagyobb mennyiségű élelmiszert fogunk megvenni, mintha egy kiadós ebéd utánra időzítenénk a beszerzőkörutat.

Nem kell mindenből a márkás!

A tévéreklámok, óriásplakátok, interneten megjelenő reklámcsíkok reggeltől estig sulykolják az agyunkba, hogy melyik gyümölcslében van a legtöbb vitamin, melyik fejfájás csillapítótól tudunk egész napon át dolgozni akár két üvöltő gyerekkel a nyakunkban, és melyik súrolószer pusztítja el garantáltan a baktériumok 99,999 százalékát. Ezzel nincs semmi baj, elvégre a reklámszakembereknek is élni kell valamiből. Azonban sok esetben előfordul, hogy a csodaszerként hirdetett márkás termékeknek beszerezhetjük a lényegesen olcsóbb, úgynevezett generikus változatát. Legyünk résen, nézzük meg alaposan a különféle termékek összetevőit felsoroló címkéket, és látni fogjuk, hogy adott esetben akár a tévében hirdetett márka árának töredékéért meg tudjuk venni ugyanazt a hatóanyagot, legfeljebb kevésbé csicsás flakonban vagy dobozban.

Így van ez például a mosógépből azonnal simára vasalt ruhát kihúzó, a mosást gyakorlatilag a nirvána előszobájaként megélő reklám-háziasszonyok mosópora vagy kapszulája esetében is. A súlyos ezrekbe kerülő termékek egyrészt tele vannak különféle vegyszerekkel, másrészt ennél lényegesen olcsóbban házilag is előállíthatunk olyan mosószert, amely nem csak gazdaságos, de a fenntarthatóságért is tehetünk a segítségével. Bizony, a saját mosószerünket ugyanis gyakorlatilag kizárólag természetes anyagokból is összeállíthatjuk: ehhez mosószódára, bóraxra (vagyis nátrium-tetraborátra), egy kevés szódabikarbónára és valamilyen, teljesen egyszerű mosószappanra lesz szükségünk. A szappant reszeljük le, majd 2 rész mosószóda, 2 rész bórax, 1 rész szappanreszelék arányban keverjük össze a hozzávalókat. A mosógépbe körülbelül két evőkanálnyi kell a keverékből, és már indulhat is a környezetbarát, gazdaságos mosás. Egy kevés szódabikarbónát is keverhetünk az elegyhez, ettől a ruháink még frissebbek lesznek. Itt fontos megjegyezni, hogy érdemes tisztában lenni vele, hogy mennyire kemény a lakóhelyünkön a víz, ha pedig szükséges, szerezzünk be vízlágyító berendezést. Ezzel ugyanis hatékonyabbá tehetjük a mosási folyamatot, ami azt fogja eredményezni, hogy akár fele annyi mosószer is elég lehet ugyanazért az eredményért. Így pedig egyszerre lehet tiszta a ruhánk és a lelkiismeretünk is, hogy tettünk a fenntarthatóságért.

Nem kell feltétlenül fizetünk a vízért!

Persze a vízdíjat nem lehet megúszni, de pénztárcánkért – na meg a bolygóért – sokat tehetünk, ha takarékoskodunk az értékes folyadékkal. Ha kertes házban lakunk, egy, az ereszcsatorna alá helyezett hordóval – vagy egy erre a célra vásárolt tiszta szemeteskukával – gyűjtsük össze az esővizet, amit használhatunk locsolásra vagy épp autómosásra is.

A következő lépés, hogy saját magunk állítjuk elő otthonunkban a friss, kiváló minőségű ivóvizet. Ma Magyarországon a vízmű a lehető legjobb minőségű csapvizet biztosítja az otthonunkban. Ha azonban biztosra akarunk menni, és szeretnénk kiszűrni azokat a zavaró tényezőket, amelyek csökkentik a víz élvezeti értékét (pl. az olyan íz- és illatrontó anyagokat, mint a klór), szerezzünk be egy vízszűrő berendezést. A készülék amellett, hogy kiszűri a vezetékes vízben esetlegesen előforduló szennyeződéseket, illetve íz- és illatrontó anyagokat, költségtakarékos megoldást is nyújt a palackozott vízhez képest, arról nem beszélve, hogy nem növeljük a hulladék mennyiségét műanyag flakonokkal.

A fenti trükkökkel már rövid távon is látványos mennyiségű pénzt spórolhatunk meg, ráadásul a környezetünk védelméhez is hozzájárulunk a túlfogyasztás elkerülésével és a vegyszerekkel feleslegesen megbolondított háztartási termékek olcsóbb, fenntarthatóbb alternatívákra történő cseréjével. A hasonló lifehackeknek pedig tényleg csak a kreativitásunk szab határt!

 

Le a kemény vízzel, le a műanyag hulladékkal!

A környezettudatos, fenntartható életmód fontos kelléke lehet a BWT konyhai ivóvíztisztító berendezése, amelynek segítségével egyszerűen és költségtakarékosan juthatunk kiváló minőségű vízhez, felesleges műanyag hulladék termelése nélkül. Bár Magyarországon a vezetékes víz biztonsággal fogyasztható, jó minőségű szűrt vizet a BWT Magnesium Mineralizer technológiával működő vízszűrő kancsója és konyhapult alá beépíthető vízszűrő készüléke biztosíthatja az otthonunkban. A technológia ráadásul magnéziumot is juttat* az ivóvizünkbe, amely elengedhetetlen szervezetünk egészséges működéséhez.

Szintén nagyon fontos, hogy háztartási eszközeinket óvjuk a kemény víz okozta vízkőlerakódástól, ez ugyanis idő előtt tönkreteheti a mosógépünket, mosogatógépünket, ami önmagában terhelést jelent környezetünk számára, hiszen a lecserélt eszközök helyére érkező új gépeket is le kellett gyártani és szállítmányozni, amely már önmagában jelentős ökológiai lábnyomot jelent. A kemény víz miatt azonban előfordulhat, hogy több mosószert, vegyszert is kell használnunk, ami szintén megterhelő a bolygó számára. A BWT központi vízlágyító berendezésének segítségével ennek elejét vehetjük, sőt, még a fürdőszobai takarítást is ritkíthatjuk, így a víz ugyanis jóval kevésbé hagy maradandó nyomot a kádban, a mosdón vagy éppen a csaptelepen, vagyis a súrolószerből is kevesebb fogyhat majd. Említettük már, hogy ez azzal is jár, hogy több szabadidőnk is lesz, amit nem takarítással kell eltöltenünk?

*2,5 liter, 17 német keménységű víz eseten átlagosan a hozzáadott magnézium mennyisége megközelítőleg 60 mg, amely az ajánlott napi magnéziumbevitel 20%-a (a WHO 300 mg magnézium / nap előírását figyelembe véve).

A tartalom a BWT Hungária Kft. megbízásából, a HVG BrandLab közreműködésével jött létre, előállításában a hvg.hu és a HVG hetilap szerkesztősége nem vett részt.

Beszakadt lépcső: 3 métert zuhant az egyik lakó, a közös képviselő nem nyilatkozik

Beszakadt lépcső: 3 métert zuhant az egyik lakó, a közös képviselő nem nyilatkozik

Így néz ki egy leendő királyné lánylakása

Így néz ki egy leendő királyné lánylakása

Lagzi Lajcsi hosszú, nagyon hosszú gyaloglásba kezd

Lagzi Lajcsi hosszú, nagyon hosszú gyaloglásba kezd

Lökdösődésben végződött a tüntetés, a Kossuth térre nyomulnak a demonstrálók

Lökdösődésben végződött a tüntetés, a Kossuth térre nyomulnak a demonstrálók

„A főnöknek az a dolga, hogy lehetőségeket teremtsen”

„A főnöknek az a dolga, hogy lehetőségeket teremtsen”

Tolatóradar: 1,3 milliárddal egy McLaren a legdrágább eladó autó itthon

Tolatóradar: 1,3 milliárddal egy McLaren a legdrágább eladó autó itthon