szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megállapodott a német kormány az érintett felekkel arról, hogy a Magna kanadai-osztrák cég veszi át a csőd közeli helyzetbe került Opel autógyárat - jelentette be Peer Steinbrück pénzügyminiszter szombat hajnalban Berlinben.

Steinbrück azt követően nyilatkozott, hogy a német kormány képviselői a kancellári hivatalban több órán át tárgyaltak a Magna és az Opel amerikai anyavállalata, a General Motors (GM) képviselőivel, valamint magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselőkkel az ügyről. Az Opel a General Motors súlyos pénzügyi válsága miatt került csőd közeli helyzetbe.

Steinbrück elmondta, hogy a szombatra virradóra jóváhagyott megoldás három pilléren nyugszik. Az első a GM és a Magna közötti közvetlen megállapodás, a második egy ideiglenes vagyonkezelő megoldás az Opel számára, a harmadik pedig a német kormány által az Opel fennmaradása érdekében nyújtandó 1,5 milliárd eurós áthidaló hitel.

Jóllehet formálisan a GM dönt európai tevékenységének átadásáról - a SAAB autógyárat kivéve -, az áthidaló hitel, illetve a várhatóan több milliárd euró értékű hitelgarancia vállalása miatt a német kormány kulcsszereplő az ügyben.

A Magna ajánlatából korábban kiszivárgott, hogy az orosz Szberbank pénzügyi támogatásával és a GAZ orosz autógyárral partnerségben venné meg az Opelt. A GM teljesíthetetlennek tartott követelései miatt pénteken visszalépett az Opel megvételétől a másik még versenyben lévő lehetséges befektető, az olasz Fiat autógyár. Korábban a belgiumi bejegyzésű RHJ International holding is ajánlatott tett az Opel átvételére.

Steinbrück közölte, hogy szombat reggel sajtóértekezleten ismertetik az Opel átvételének további részleteit.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Autó

Még mindig nem tudni, kié lesz az Opel

Az Opellel kapcsolatban még semmi nem dőlt el, a versenyfutás tovább tart az egyik legpatinásabb német autógyárért, amely súlyos pénzügyi gondokkal küzd. Kormányzati segítséget sem kaphat addig, amíg nem tudni, lesz-e tőkeerős befektető.

MTI Autó

Németországnak van Opel-terve, ha a GM csődbe jut

Németországnak van terve az Opel vagyonának megvédésére a hitelezőktől, ha az anyavállalat General Motors a következő hónapban csődöt jelent. A GM csődje esetén az Opel vagyonát egy vagyonkezelőnek adnák át, amely biztosítaná a hitelezők érdekeit, miközben egy bankkonzorcium áthidaló hitellel segítené az európai járműgyártót - jelentette ki a német gazdasági miniszter a Der Spiegelnek nyilatkozva.

MTI Gazdaság

Hárman pályáznak az Opelre

Három befektető nyújtott be pályázatot az Opel megvételére, illetve befektetési szándékkal – közölte a General Motors európai kirendeltségének egyik névtelenül nyilatkozó szóvivője.

MTI Gazdaság

Opel-mizéria: pengeváltás Washington és Berlin között

Diplomáciai válsággá fajulhat az Opel-válság Németország és az Egyesült Államok között. Csütörtök reggel ugyanis a német kormány két minisztere is élesen bírálta az amerikai kormányt, illetve az Opel anyavállalatát, a General Motorst amiatt, hogy a németországi gyár jövőjével kapcsolatos, hajnalig tartó válságtanácskozáson új pénzügyi követeléssel álltak elő, meghiúsítva ezzel a remélt megállapodást.