Kínában is beütött a tél: megbénult az ország

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Utasok ezrei rekedtek az utakon, miután tucatnyi autópályát lezártak a köd miatt a délnyugat-kínai Szecsuan tartományban.

Hét órán át a nem fogadta a repülőgépeket a szecsuáni légikikötő, s  egy tucatnyi autópályát is lezártak a köd miatt - derült ki a Hszinhua hírügynökség keddi összeállításából.

A szecsuani medencét és a Csinghaj-Tibet (Qinghai-Tibet) fennsík keleti részét sűrű köd borította be kedd hajnaltól a déli órákig, s ezért hat térségbeli város léptetett életbe közlekedési korlátozásokat, adott ki figyelmeztető felhívásokat; tizenegy autópályát lezártak.

Csengtu (Chengdu) repülőterén 110 járat indítását, illetve fogadását halasztották el, hatot töröltek. Helyi idő szerint délelőtt fél 11-ig közel tízezer ember várta, hogy meginduljon a légi közlekedés.

Kína északi és nyugati részén a havazás és a hideg okoz gondot. A Hszincsiang-Ujgur (Xinjiang Uygur) autonóm terület nyugati végeiben kedden helyenként az 50 centimétert is meghaladta az addig leesett hó vastagsága. A hidegfront Nyugatról keleti irányba terjed, a meteorológiai szolgálat jelentése szerint Szecsuanban hirtelen 14 Celsius-fokos hőmérséklet-csökkenés következett be.

Az észak-kínai Belső Mongólia egyes részein egyméteres hó okozott fennakadást a közlekedésben, valamint az áramszolgáltatásban. A helyi katasztrófaelhárítók négyezer, hó által elzárt polgárt láttak el kedden takarókkal, élelemmel, meleg ruházattal és gyógyszerrel.