Mostantól ezt „kötelező” megnézni, mielőtt használt kocsit vesz

Mostantól ezt „kötelező” megnézni, mielőtt használt kocsit vesz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elindult egy hiánypótló központi alkalmazás, amely a gépjárművekkel kapcsolatos kulcsadatok online lekérdezését teszi lehetővé.

A Totalcar.hu szúrta ki, hogy mostantól élesben is működik a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) bővített netes Gépjárműadat-lekérdező szolgáltatása.

A Gépjárműadat-lekérdező szolgáltatás célja, hogy a használtautó-vásárlás során minden olyan, az adott gépjárműre vonatkozó adatot, könnyen és gyorsan megismerhessen a leendő tulajdonos, amely csökkentheti a vásárlás kockázatait. Mindez megoldást kínálhat a visszatekert kilométerórák és a trükkös használtautó-nepperek ellen is.

©

A szolgáltatás a KEKKH honlapján érhető el a Webes Ügysegéd felületén. A szolgáltatáshoz ugyan (személyesen) regisztrálni kell az Ügyfélkapun, de utána a rendszám segítségével ellenőrizhető a kocsi. A lekérhető adatok közt ott a pontos gyártmány megnevezése, típusa, az elsődleges szín, színkód, illetve, hogy valóban forgalomban van-e jármű, továbbá a nyilvántartásban szereplő kilométeróra-állás(ok) és azok rögzítés időpontja, valamint, hogy körözés alatt áll-e az autó.

A fenti lehetőségek közül a többség eddig is elérhető volt hasonló módon, a legfontosabb változás, hogy a kilométeróra-állás is lekérdezhető mostantól. A Totalcar felhívja a figyelmet, hogy a rendszerben csak 2010. óta szerepelnek műszaki vizsgán és az átíratáskor rögzített kilométeróra-adatok.

A forgalmiban lévő adatokkal még több információ kérhető le, így az, hogy a kocsi okmányának sorszáma megegyezik-e a nyilvántartáséval, a műszaki vizsga érvényességének ideje, a gyártás és forgalomba helyezés ideje, valamint, hogy van-e a járművön valamilyen forgalmi korlátozás.

A szolgáltatás díja gépjárművenként 275 forint, de eljárásonként a minimum fizetendő összeg 625 forint.

További hasznos információkért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.