szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

Kisebb-nagyobb villanymotorokkal felvértezve, megerősödve és új technikával támad a csillagos márka legkelendőbb modellje, melyről kívülről alig látszik, hogy a lemezek alatt milyen sokat változott.

Divatterepjáró-láz ide, vagy oda, a Mercedes még mindig a hagyományos autós értékeket képviselő C-osztályból adja el a legnagyobb mennyiséget. Jelenleg körülbelül minden ötödik eladott stuttgarti négykerekű a C-Klasséba tartozik, vagyis a gyártónak nincs oka panaszra, mindenesetre négy év után úgy döntött, hogy itt az ideje a ráncok felvarrásának.

A faceliftre akkor került sor, amikor a generációváltás előtt álló fő rivális 3-as BMW már nagyon öreg, hiszen 2011 óta rója az utakat, és amikor az aktuális A4-es Audi három éves múltra tekint vissza. Kipróbáltuk a módosított C-osztályt (W205), melynek körülbelül 2021-ig kell majd állnia a konkurensek támadásait.

©

Elő a nagyítóval!

Nemcsak a laikusoknak, hanem még a márka rajongóinak is komoly kihívást jelent megmondani egy az utcán szembejövő Mercedes C-osztályról, hogy az vajon a ráncfelvarrás előtti, vagy utáni modell. Mivel az először 2014-ben látott design az évek során nem igazán fáradt meg, a tervezők úgy döntöttek, hogy csak minimálisan változtatnak rajta. Lényegében nagyító kell a különbségek felfedezéséhez.

Új szín a smaragdzöld metál és a Mojave ezüstmetál, némileg módosult a hűtőmaszk, változtattak a lökhárítók vonalvezetésén és a lámpák is új rajzolatúak - körülbelül ennyi a változás. A legnagyobb tudású fényszóróban immár 84 apró LED található, melyek az utolértek és a szembejövők kitakarásával vakítás nélkül világítanak el akár 650 méteres távolságra. A BMW 600 méteres rekordja tehát immár a múlté.

Azt viszont rangon alulinak találjuk, hogy a C-osztály alapáron régimódi halogén fényszórókkal világítja meg az utat, és ilyenkor csak a menetfény LED-es.

©

Élet a kormány mögött

Az utastérben helyet foglalva már komolyabb változásokat fedezhetünk fel. A magasabb kategóriákból érkezett a két apró érintőfelületet kapott kormány, illetve a kormány mögötti 12,3 colos digitális műszeregység. Utóbbi csak felár ellenében jár, a fapados C-osztályban ugyanis még kerek analóg műszerek fognak közre egy 5,5 colos kis LCD-t.

A műszerfal közepén lévő képmegjelenítő alapáron 7 colos, melynél sokkal jobban mutat és egyszerűbben használható a feláras 10,25 colos egység. Negatívum, hogy ez utóbbi nem érintésérzékeny, és többek közt e tekintetben is tetten érhető a különbség az aktuálisan "all in" kategóriás kis A-osztály és minden egyéb Mercedes között.

Az általunk nemrég alaposan letesztelt A-osztályban ugyanis a gyártó azon legújabb hardvere és szoftvere teljesít szolgálatot, amely a többi termékcsaládba csak generációváltáskor fog megérkezni. Egyrészt tehát örülhetünk, hogy a C-osztályba számos E-, illetve S-osztályos funkció szivárgott le, másrészt viszont tudjuk, hogy 2018-ban már az A-osztály jelenti a csúcsot. Legalábbis fedélzeti elektronika fronton.

©

Miket tud?

Néhány funkció, így például az ülésfűtés már hanggal is vezérelhető, de például az időjárással kapcsolatban az A-osztállyal ellentétben itt még hiába érdeklődünk szóban. Piros pont jár azért, mert mostantól széria a kulcs nélküli indítás, a módosított designú indítógomb és az immár háromféle kiszerelésben rendelhető kulcs viszont nem sok hozzáadott értéket képvisel.

A C-osztály is megkapta a drágább modellekből ismerős Energizing komfortvezérlést. Ennek lényege, hogy az autó egésze az aktuális hangulatunknak megfelelően viselkedik. Ha például egy hosszú autópályás utazás során nyugalomra vágyunk, akkor a klíma közepes hőmérsékletre vált, a befújás diffúz módra kapcsol és parfümöt juttat az utastérbe, az ülésmasszírozás finoman teszi a dolgát és a hangulatvilágítás visszafogott színekkel operál. A zenetárból pedig lassabb tempójú muzsikákat válogat a számítógép.

©

Vezetéstámogató rendszerek terén jelentős a fejlődés, a C itt megugorja az E és S szintjét, vagyis kameráival és radarjaival 500 méterre "ellát", és nemcsak sebesség-, illetve sávtartásra képes, hanem automatikus sávváltásra is. Tapasztalataink szerint a Level 2-es önvezető rendszer finoman végzi a dolgát, de természetesen ezúttal is folyamatosan a volánon kell tartani a kezünket.

Újdonság, hogy a leparkolt kocsi riasztója érzékeli, ha valaki nekikoccan az autónknak, majd pedig erről azonnal értesítést küld a mobilunkra. Beszálláskor pedig az incidens részleteit is vázolja a központi kijelzőn.

©

Nagyobb nem lett

Egy egyszerű ráncfelvarráskor értelemszerűen nem változtatnak az autó méretein és tengelytávolságán, vagyis a helykínálat lényegében változatlan maradt. Elöl remekül el lehet férni és az ergonómia is jónak mondható, azonban érthetetlen hiba, hogy az AMG sportülések oldalán lévő gerinctámasz gombokhoz csak nyitott ajtó esetén fér be a kezünk. A nem annyira széles normál ülések esetében nincs ilyen probléma.

A C-osztály alapvetően ötszemélyes, azonban a méretes kardánalagút miatt hátul középen leginkább csak gyermekek utazhatnak kényelmesen. Ezenkívül a fejtér is lehetne kicsit nagyobb, csakúgy, mint a csomagtartó. A kombi kivitel 490 literes térfogata nemcsak az e tekintetben eminens Skoda Octavia 610 literes értékénél szerényebb, hanem az általunk nemrégiben kipróbált Volvo V60 529 literes adatánál is.

©
©

Motorok

A legolcsóbb modell a C160-as, melyben egy 129 lóerős 1,6 literes benzinmotor található, és ennek 156 lóeőrs változata található a C180-ban. Ezeknél érdekesebb a C200, ebben ugyanis egy 14 lóerős és 160 Nm-es kis villanymotor segíti ki a 184 lóerős és 280 Nm-es 1,5 literes benzinmotort.

A lágy-hibrid, tehát konnektorról nem tölthető, de energia-visszatáplálásra képes rendszer révén szinte teljesen megszűnik a turbólyuk, a gázpedál lenyomásának azonnal, a legkisebb késedelem nélkül megvan a hatása. Illetve a motor már a megállás előtt, 8 km/h-nál leállítja magát és minden korábbinál finomabban, alig 400 milliszekundum alatt újból be tud kapcsolni. A 0-100-as sprintet 7,7 másodperc alatt letudó, 239 km/h végsebességű C200-ast mi az új C-osztály egyik sikervárományos kivitelének gondoljuk.

A C300 már 258 lóerős, de még mindig csak négyhengeres. Ha ennél kettővel több hengerre vágyunk, akkor a 333 lóerős C400 felé érdemes kacsintgatnunk.

©

Dízelfronton az 1,6 literes C180d jelenti a belépőszintet, ami felett a C200d található, de a forgalmazás kezdetekor csak a 194 lóerős C220d érhető el. Jön továbbá a C300d is, mely 245 lóerőt facsar ki a 2 literből és 4 hengerből.

Az igazán izgalmas hibrid a C300de lehet, ami egy 194 lóerős dízelmotort és egy 120 lóerős villanymotort társít egymással. Erről az 50 kilométeres e-hatótávot ígérő és hazánkban zöld rendszámozható típusról viszont egyelőre még szinte semmit sem mondtak a nemzetközi menetpróbán.

©

Izmozás

A C63-as AMG csúcsmodellek csak néhány hónap múlva esnek át a ráncfelvarráson, de a C43-as AMG faceliftes változatát már ki tudtuk próbálni. A 3 literes V6-os biturbó benzinmotor teljesítményét 367-ről 390 lóerőre emelték, a nyomaték változatlanul 520 Nm.

A C400 és a AMG C63 közötti űr betöltésére hivatott AMG C43 tapasztalataink szerint az elődjénél keményebb sportautó lett, vagyis közelebb került a C63-hoz. Még akkor is, ha a 0-100-as sprintet változatlanul 4,7 másodperc alatt futja meg. A futómű kiválóan leköveti az utat és Comfort módban némi könnyedség is felfedezhető benne, a 9 sebességes automataváltót pedig úgy hangolta az AMG, hogy a lehető leggyorsabban pakolja a fokozatokat.

A német Autobahnon leellenőriztük, hogy a durrogó sportkipufogós C43 gond nélkül megfutja az egyébként elektronika által határolt 250 km/h-s végsebességét. Sőt, a kabrió változattal ezt még nyitott tető mellett is sikerült produkálnunk. Ilyenkor persze már hatalmas a szélzaj, viszont meglepő, hogy a turbulencia még a végsebesség közelében sem zavaró az utastérben.

©

A 100 kilométerre levetített tesztfogyasztás 23 literre jött ki, amin a feszített tempó mellett nem igazán lepődtünk meg. Ha a szerény fogyasztás a lényeg, jobb választás a C220d, amivel 8 liter körüli tesztfogyasztást mértünk, pedig ezzel a dízeles variánssal is igen tempósan közlekedtünk. A C220 még 150 km/h felett is remekül húz, egyedül 200 km/h felett hagy alább a lelkesedése.

A 4Matic összkerékhajtás több modellhez is rendelhető, a C43-hoz viszont alapáron jár. Utóbbi AMG modell esetében a négykerékhajtást úgy hangolták, hogy a hátsó kerekekre többet juttasson a jóból, de a gyakorlatban azt tapasztaltuk, hogy a C43 még provokálásra sem hajlandó megindítani a farát. Ez egyrészt biztonságos, másrészt viszont levon a vezetési élményből.

©
©

Konklúzió, árak

+ : általánosan kiváló minőség, modernizált infotainment rendszer, fejlett vezetéstámogató megoldások, új motorok, remek 9 sebességes váltó, keményebb C43-as sportmodell.

: a legmodernebb technika az A-osztály kiváltsága maradt, kisebb ergonómiai bakik, a plugin hibridre még várni kell.

A C-osztály eddigi négy generációja alatt még nem volt olyan jelentős ráncfelvarrás, mint a mostani, bár ez kívülről lényegében láthatatlan. A technika és a motorok is sokat fejlődtek, és elmondható, hogy a kis C-osztály feljött a drágább és nagyobb E-, illetve S-osztály szintjére. Furcsa módon viszont ezúttal kivételesen annak örültünk volna jobban, ha a kisebb A-osztály technikáját kapja meg a C, de ez már egy másik történet.

Az új C-osztály legolcsóbban 9,86 millió forint ellenében lehet a miénk, ez esetben egy alapfelszereltségű C160-as szedánnal gurulhatunk haza. A kombi felára mintegy 600 ezer forint, ezenkívül pedig kupé és kabrió változatokban is készül a széria, ilyenkor 13, illetve 15,2 millió forint jelenti a belépszintet (C200). Dízel fronton a C220d alapára 12,3 millió forint, az AMG C43 pedig 18,8 millió forinttól indul.

Házon belül az A-osztály 9,29, az E-osztály 13,1, az S-osztály pedig 26,8 millió forintról indít. A riválisok közül a BMW 318i 9,75 millió forintos áron nyit, az Audi A4 1,4 TFSi pedig minimum 9 millió forint kifizetését követően vehető birtokba.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller Cecília: Nagyon sokan kerülnek most kórházba, olyan fiatalok is, akiknek gyorsan romlik az állapota

Müller Cecília: Nagyon sokan kerülnek most kórházba, olyan fiatalok is, akiknek gyorsan romlik az állapota

Bukarest is zár, Temesváron állandó kijárási korlátozás lesz

Bukarest is zár, Temesváron állandó kijárási korlátozás lesz

Orbán ismét megígérte, hogy senkit sem hagynak az út szélén

Orbán ismét megígérte, hogy senkit sem hagynak az út szélén