szerző:
hvg.hu

Scania bemutatta legújabb hibrid és plugin-hibrid kamionjait, amelyek nemcsak prototípusok, hanem valóban piaci megjelenésre is számíthatnak.

A svéd Scania egyike azon gyártóknak, amelyek komoly fejlesztéseket végeznek a haszongépjárművek elektromos-hajtásúvá tételére.

A legújabb generációs alternatívhajtású Scania teherautók hibrid és konnektoros hibrid változatban is készülnek. A normál hibrid már idéntől elérhető, míg a konnektoros hibrid 2019-től.

©

A hibrid kamionban a Scania DC09 kompresszoros öthengeres dízelmotorját használják, amely egyébként biodízel felhasználását is engedi. A járműben egy 177 LE-s elektromos motor jelenti az alternatív hajtást, amelynek a nyomatéka 1050 Nm, együttes teljesítménye a dízel motorral alapból 280 LE, illetőleg a váltótól függően akár 360 LE-s is lehet.

A lítium-ion akkumlátor 7,4 kWh kapacitású, amellyel tisztán elektromosan is tud haladni. Igaz, nem hosszú távon: itt leginkább arról van szó, hogy megteremtik annak lehetőségét, hogy olyan helyekre is eljusson, ahova esetleg már nem lehet dízelmotoros járművel behajtani. A tisztán elektromos hajtása nagyjából 10 km-es távra elég.

©
©
©
©

A jármű egyébként megfelel olyan elvárásoknak is, mint az egyes országokban támasztott maximális zajkibocsátás, amely jelen esetben 72 dB.

Elvileg néma, de mégis van egy egészen szokatlan hangja a Tesla kamionjának

Amikor először elmegy majd mellettünk egy ilyen, lehet, hogy a Star Wars fog beugrani.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

Busszal ütközött egy autó Bátonyterenyén, egy ember meghalt

Busszal ütközött egy autó Bátonyterenyén, egy ember meghalt

Kiszivárgott: már lehet tudni, milyen új funkciók jönnek az Androidba

Kiszivárgott: már lehet tudni, milyen új funkciók jönnek az Androidba

Továbbra is sereghajtók vagyunk nyelvtudásban

Továbbra is sereghajtók vagyunk nyelvtudásban

A diktatúrában a szex is az ellenállás része

A diktatúrában a szex is az ellenállás része

Lefestette a sötét valóságot a Human Rights Watch Magyarországról

Lefestette a sötét valóságot a Human Rights Watch Magyarországról