szerző:
hvg.hu

Olyan sok üzemanyagról beszélünk, hogy annak elfogyasztása során vélhetően motort is kellene cserélni. Nem is egyet.

A világ jelenlegi leghosszabb repülőjárata Szingapúr és New York között közlekedik, és a két nagyváros között lévő 15 000 kilométeres távolságot mintegy 19 óra alatt teszi meg. A Singapore Airlines ennek a hatalmas távolságnak a megszakítás nélküli teljesítéséhez vadonatúj Airbus repülőgépeket használ, nem is akármilyeneket.

A 161 utasnak kényelmes utazást biztosító Airbus A350-900ULR egyszerre 20 órát is képes a levegőben tölteni, és ez alatt meg tud tenni akár közel 18 000 kilométernyi távolságot is. Ehhez a maximálisan 280 tonnás felszálló tömegű repülőnek nem kevesebb, mint 165 000 liternyi kerozint kell tankolnia felszállás előtt.

©

Ugyanekkora mennyiségű benzinből egy 100 kilométeren átlagosan 8 liter fogyasztó ötszemélyes személyautóval valamivel több mint 2 millió kilométert lehetne megtenni. Ha ennek a járműnek 60 literes a benzintartálya, akkor ezen távolság alatt 2750-szer kellene megállni tankolni.

Mivel a Föld kerülete körülbelül 40 000 kilométer, ennyi üzemanyagból egy autóval 50-szer meg lehetne kerülni a bolygónkat. Értelemszerűen nagyságrendekkel lassabban, mint egy repülővel.

És hogy mennyi idő alatt lehetne egy normál benzinkúton egyszerre 165 000 liter benzint tankolni? Nos, 40 liter/perces szabványos sebességgel számolva ez a művelet közel 69 órát, közel 3 napot venne igénybe, de a repülők persze ennél sokkal gyorsabban feltankolhatók hasonló mennyiségű kerozinnal.

Érdekesség továbbá, hogy a mintegy 900 km/h sebességű Airbus A350-900ULR 100 kilométerenként körülbelül 916 liter kerozint éget el, ami egy utasra levetítve 5,7 liternek felel meg.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kézilabda-vb: így akár még ötödik is lehet a válogatott

Kézilabda-vb: így akár még ötödik is lehet a válogatott

Bezárt egy fontos kaput a WhatsApp, hogy kevesebb legyen az átverés

Bezárt egy fontos kaput a WhatsApp, hogy kevesebb legyen az átverés

A magyar férfi kézisek legyőzték Tunéziát a sorsdöntő vb-meccsen

A magyar férfi kézisek legyőzték Tunéziát a sorsdöntő vb-meccsen

Egyéb ellentételezés nélkül vett tankokat a kormány

Egyéb ellentételezés nélkül vett tankokat a kormány

Csodás képek születtek a hétfő hajnali holdfogyatkozásról

Csodás képek születtek a hétfő hajnali holdfogyatkozásról

Ez már áttörés: sikerült a rákos sejteket átprogramozni ártalmatlan zsírsejtekké

Ez már áttörés: sikerült a rákos sejteket átprogramozni ártalmatlan zsírsejtekké