szerző:
MTI / hvg.hu

A területet egy építkezésen talált világháborús bombák hatástalanítása miatt reggel 8 órától elkezdték kiüríteni, annak befejeztével a környező utcákat teljesen lezárták, a BAH-csomóponton és a Hegyalja úton nem lehet áthaladni, változott a BKK-járatok útvonala is.

Cikkünk frissül

A BAH-csomópont teljes területét lezárták, nem lehet bemenni sem autóval, sem gyalogosan a környékre – tájékoztatta a fővárosi kormányhivatal az MTI-t szerda délelőtt. Az ok: hat II. világháborús bombát hatástalanítanak, amelyek egy építkezésen kerültek elő. Kettőből már kiszedték a gyújtószerkezetet.

A lezárás a Google Mapsen is látszódik:

©
©
©
©
©
©

A Budaörsi út is le van zárva az Osztyapenkótól kollégánk szerint, mint mondta, onnan kifelé hatalmas a torlódás:

©
©

Az Alkotás utcában most ez a helyzet:

©

A Hegyalja úton pedig ez:

©

Előzmények

A Koltai Jenő Sportcentrum területén zajló építkezés során több, különböző típusú második világháborús robbanószerkezetet találtak. A hatástalanítást célzó művelet idejére mintegy fél kilométeres körben kiürítették a városrészt, lezárták a BAH-csomópontot, valamint az Alkotás utca és a Hegyalja út egy szakaszát. Várhatóan késő délután lehet visszatérni a területre. Összesen 547 lakást, két irodakomplexumot, a MOM Parkot, a Novotel egyik szárnyát, valamint a Bara Hotelt vizsgálták át és ürítették ki. A műveletben csaknem 370 ember vesz részt.

A lezárt terület
©

A honvédségi tűzszerészek szerint mindkét bomba kívülről rozsdás, de mindkettő robbanóképes állapotban van. A gyújtószerkezet kiszerelése, valamit a hatástalanítás idején mindössze egy tűzszerész tartózkodott a bombáknál. Ezen a felvételen láthatják, ahogyan a tűzszerészek munkáját folyamatosan monitoron követik:

Így módosult a közlekedés

A Budapesti Közlekedési Központ a Facebook-oldalán azt írta: lezárták a BAH-csomóponti felüljárót, az Alkotás utcát a Csörsz utca és a Hegyalja út között, a Hegyalja utat az Alkotás utcától az Avar utcáig, az Avar utcát a Hegyalja út és a Csörsz utca között, a Csörsz utcát pedig az Avar utca és az Alkotás utca között. A csomópont felé vezető útvonalakon torlódásra kell számítani.

A 17-es és a 61-es villamos terelve a Krisztinaváros át közlekedik, a Móricz Zsigmond körtér és a Déli pályaudvar közötti megállókat nem érinti. A 8E autóbusz módosított útvonalon közlekedik, a Süveg utca és a Döbrentei tér közötti megállókat nem érinti. A 110-es és a 112-es autóbusz terelve jár, nem érinti az Apor Vilmos tér és a Sánc utca közötti megállókat. A 139-es, a 140-es, a 140A és a 142-es autóbusz rövidített útvonalon a külső végállomás és Kelenföld vasútállomás között közlekedik. A 212-es autóbusz módosított útvonalon jár, Svábhegy felé nem érinti az Alsóhegy utca és a Galántai utca közötti, a Boráros tér felé pedig a Királyhágó tér és a Petőfi híd, budai hídfő közötti megállókat.

Korábban

Helyszínen tartózkodó kollégánk azt mondta, már 8 óra előtt nagy volt a forgalom a csomópontnál, több tucat rendőrt vezényeltek ki. A lakások kiürítéséről szintén kaptunk fotókat, azokat itt nézheti meg.

Másik kollégánk azt mondta, a MOM-parknál is teljes ürességvan, a bevásárlóközpont is zárva tart:

©

Az egyik bombáról közeli képeket küldött tudósítónk, aki megtudta: a szerkezetet az oroszok dobták le, és legalább 100 kilót nyom.

Itt pedig egy videót láthat, amint az utasokat leszállítják a 8E buszról:

Az ingatlanokat 10-én reggel 8 óráig kellett elhagyni, és várhatóan a késő délutáni órákban lehet csak visszatérni. Annak, akinek nincs hova mennie, a biztonsági zárás ideje alatt a MOM Kulturális Központ befogadóhelyként üzemel. A hatástalanítás idejére lezárták a MOM-parkot is.

A terület kiürítése várhatóan egy-három órát vesz majd igénybe, 2600 lakót és több mint 4000 dolgozót érint.

Az evakuáció végeztével a robbanótestek hatástalanításának befejeztéig teljesen lezárják a környező utcákat: a Csörsz utca–Alkotás út–Hegyalja út–Avar utca által határolt területet, és több környező utca egyes szakaszát is, zömében a Hegyalja úttól délre.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megint segítséget kér a NASA, önnek is üzentek: mérjen már meg pár fát

Megint segítséget kér a NASA, önnek is üzentek: mérjen már meg pár fát

Még gazdagabbak lettek az orosz milliárdosok – íme a lista

Még gazdagabbak lettek az orosz milliárdosok – íme a lista

Óriási akkumulátorral jön egy olcsó androidos telefon

Óriási akkumulátorral jön egy olcsó androidos telefon

Gyorsabban terjed, mint az ebola, már kanyaró-világjárványtól tartanak

Gyorsabban terjed, mint az ebola, már kanyaró-világjárványtól tartanak

Magyarok terveztek egy orvosi navigációs rendszert sebészeknek

Magyarok terveztek egy orvosi navigációs rendszert sebészeknek

Emma Thompson tüzelte a tüntető környezetvédőket Londonban

Emma Thompson tüzelte a tüntető környezetvédőket Londonban