szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már nem kell sokat várnunk a budapesti Tesla átadóhely megnyitására, ahol az amerikai gyártó teljes kínálata elérhető, kipróbálható lesz. Ez még nem hivatalos márkaimportőri szint, de több, mint murvás parkolóban történő autóátadás.

Február óta tudjuk, hogy tavasszal megnyílik az első, Teslákat felvonultató hazai bemutatóterem. Információink szerint az átadóhelyként is funkcionáló létesítmény április végén nyitja meg a kapuit, az ügyfelek és az érdeklődők Budapesten a Lechner Ödön fasor 1. címen vehetik majd szemügyre az amerikai gyártó aktuális kínálatát.

A Tesla régiós központjával üzleti kapcsolatban álló, 2011-ben bejegyzett Universal Leasing Kft. hozza létre és üzemelteti a bemutatótermet, melyben csak és kizárólag Teslák lesznek kiállítva, de mivel maga a szalon nem a gyártó tulajdona, megjelenésében nem lesz teljesen olyan, mint egy nyugat-európai, vagy amerikai Tesla-szalon.

Úgy tudjuk, hogy a bemutatóteremben mindhárom jelenleg kapható Teslából lesz egy-egy példány. A Model 3-on, a Model S-en és a Model X-en kívül egy további autó fér még el a teremben, itt adják majd át ugyanis a megrendelt és a lízingcég által finanszírozott új autókat az ügyfeleknek.

A kezdeti időszakban eddig húsznál több megrendelés érkezett, a legkomolyabb érdeklődés a legújabb és egyben legolcsóbb típus, a Model 3 iránt mutatkozik. Melyről nemrégiben részletes tesztben számoltunk be.

©

A cég csak és kizárólag európai specifikációjú autókat hoz be, a budapesti helyszínen lényegében ugyanazok a kocsik lesznek elérhetők, mint a jelenlegi legközelebbi gyártói Tesla-szalonokban, Bécsben vagy Grazban. Ennek megfelelően a kezdeti időszakban nem jönnek majd Magyarországra az USA-ban egy ideje már elérhető legolcsóbb, alapfelszereltségű Model 3-asok.

A későbbiekben azonban a tervek szerint ezek a belépőszintű Model 3-asok, illetve a hamarosan gyártásba kerülő Model Y-ok is megérkeznek majd hazánkba.

A budapesti bemutatóterem megnyitásakor a legolcsóbb Tesla is drágább lesz 20 millió forintnál, de nemcsak emiatt nem lehet igényelni a kocsikra a 1,5 millió forintos állami támogatást, hanem amiatt sem, mert a magyar cég nincs hivatalos márkaimportőri státuszban. Ugyanebből az okból a július 1-től a 7 személyes új autókra igényelhető 2,5 milliós nagycsaládos állami támogatás sem kérhető az amúgy 7 üléses nagy Teslára, a Model X-re.

©

A megrendelt autókat lehetőség szerint igyekeznek néhány héten belül leszállítani a hazai vásárlóknak, akik a tapasztalatok szerint nem szívesen rendelnek több 10 millió forintos autókat látatlanban, hanem előnyben részesítik a szalonban történő tapasztaltszerzést követő vásárlást. A bemutatóterem tesztvezetésre is lehetőséget biztosít, első körben az online regisztrált érdeklődőknek, a későbbiekben pedig akár az utcáról betérő vásárlójelöltek számára is.

Mint megtudtuk, a Tesla központja tisztában van a bécsi szerviz túlterheltségével, és mihamarabb több hivatalos szervizt szeretne nyitni a régiónkban. Amennyiben minden jól megy, még az idén megnyithat az első budapesti Tesla-szerviz, amelyet viszont már nem a Universal Leasing Kft., hanem maga a Tesla fog létrehozni és üzemeltetni. Így ennek a létesítménynek a pontos helyszínét is az amerikai gyártó fogja majd megválasztani.

Magyarországon Teslát egyébként a Magyar Autókereskedőház Zrt.-n keresztül is lehet vásárolni, mely cég nemrégiben számolt be arról, hogy átadta az első Model 3-asát, hazai zöld rendszámmal. A finanszírozásban is segítő cég  megszervezi az ügyfelek által kiválasztott járművek jellemzően Hollandiából hazánkba történő szállítását, vizsgáztatását és forgalomba helyezését.

©

Régiónkban legközelebb várhatóan majd Csehországban és Lengyelországban nyílik hivatalos Tesla-szalon, illetve szerviz. Jelenleg a következő európai helyszíneken található gyártói tulajdonban lévő hivatalos Tesla-kereskedés:

©

És ezeken a helyeken üzemel hivatalos Tesla-szerviz:

©

Magyarországon jelenleg csak a Supercharger nevezetű gyorstöltők révén van jelen hivatalosan a Tesla, melyek két helyszínen érhetők el:

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sapkába rejtett kamerával videózott kislányokat egy pedofil

Sapkába rejtett kamerával videózott kislányokat egy pedofil

WHO: Új vírusmutáció jelent meg Indiában, a fertőzések száma azóta nő

WHO: Új vírusmutáció jelent meg Indiában, a fertőzések száma azóta nő

Orbán: Két 14 év alatti koronavírusos gyerek van lélegeztetőgépen

Orbán: Két 14 év alatti koronavírusos gyerek van lélegeztetőgépen