szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem csak kelet-európai specialitás a mindent 120 ezer kilométerre visszatekerünk filozófia.

Az NBC amerikai tévécsatorna készített egy riportot a Carfax autós cégen keresztül, hogy az országukban milyen méreteket ölthet az autók kilométerórájának visszatekerése. Az adatok elég szemléletesek, ott mintegy 1,6 millió autóról feltételezik, hogy manipulálják eladás előtt.

Egy 2006-os Chevrolet Silveradón meg is mutatják a receptet. A Silverado 230 323 mérfölddel indul, ami nagyban meghatározza a teherautó értékét, így a piaci ára 3700 dollár Virginiában. A szerelő a következő pillanatban egy eszközzel módosítja az autó kilométer-számlálóját 130 483 mérföldre egy másodperc alatt. Máris 8000 dollárt „ér” ugyanaz a kocsi.

Az ilyen hamisítás egyébiránt ott szövetségi bűncselekmény.

Egy másik konkrét esetet is leírtak egy 2008-ban vásárolt BMW-ről, amelyet 136 507 mérfölddel 9500 dollárért vett egy nő, de miután sok probléma akadt a kocsival, kiderítették, hogy bizony azt 218 486 mérföldről tekerték vissza.

Egy térképen ábrázolták államok szerint, hány autót találna a Carfax feltehetőleg tekert órával.

Itt Európában arányaiban talán még nagyobb a probléma. A Politico című lap korábbi riportja szerint a helyzet olyan súlyos, hogy például a kontinensünk legnagyobb használtautó-piacán, Lengyelországban 70-90 százalékban tekert órájú autót lehet csak venni. Ez mintegy 1 millió autó jelent minden évben. A kocsikat ott jelenleg a bűvös 200 ezer kilométerre állítják vissza annak érdekében, hogy kelendőek legyenek. Hasonló a helyzet – bár erről nem ír konkrétan a Politico – szinte minden országban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!