szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Rendkívüli járatokkal és nagyobb kapacitással készül a halottak napjára a BKK.

Annak érdekében, hogy ne legyen tumultus Budapest temetőinél, a közlekedési társaság számos forgalmi változást jelentett be halottak napjára, és kifejezetten javasolják, hogy autó helyett inkább a tömegközlekedést válasszák a megemlékezők. A fontosabb változások:  

- Október 31-november 2 között gépjárművel csak az Újköztemetőbe lehet behajtani, a többi sírkertben tilos az autóforgalom, a mozgáskorlátozottak kivételével.

- Október 26-tól november 2-ig a sírkerteket érintő közösségi közlekedési járatok a szokásosnál sűrűbben indulnak, illetve ezeken a vonalakon a szokásosnál nagyobb befogadóképességű járművek közlekednek. Emellett rendkívüli járatok is indulnak a fővárosban a temetők gyorsabb és kényelmesebb megközelítése érdekében.

- Az Újköztemető a megszokott, de a szokásosnál sűrűbben közlekedő 28-as és 37-es villamossal közelíthető meg, továbbá rendkívüli járat indul november 1-jén a Keleti pályaudvartól a sírkerthez 28B jelzéssel.

- A Farkasréti temető megközelítését a szokásosnál sűrűbben közlekedő 59-es villamos, a Megyeri temetőét a 30B, az Erzsébeti temetőét a 36B, az Óbudai temetőét a 118B, a Budafoki temetőét pedig a 158B jelzésű rendkívüli buszjárat segíti.

- November 1-jén az M3-as metró Újpest-központ és a Nagyvárad tér között közlekedik.

Újköztemető

Az Újköztemető megközelítésére a BKK a Blaha Lujza tér felől a megszokottnál sűrűbben induló 28-as, 37-es, továbbá november 1-jén a rendkívüli járatként a Keleti pályaudvar és az Újköztemető között közlekedő 28B villamost, a Kőbánya-Kispest metróállomástól pedig a 68-as, valamint november 1-jén rendkívüli járatként indított, Új Köztemetőig közlekedő 68B autóbuszt ajánlja.

A Felsőcsatári köz végállomás felé tartó buszok október 26-tól november 3-ig a Harmat utca–Újhegyi út útvonalon érik el a temetőt, az útvonalváltozás miatt nem érintik a Kada utca/Maglódi út, a Kada utca/Mádi utca, a Bajcsy-Zsilinszky kórház, a Venyige utca és a Sírkert út megállóhelyet. A temetőnél az Újhegyi úton, a körforgalom előtt áll meg a 95-ös busz.

Az Új Köztemető környékén ideiglenes forgalmi rend lép életbe:

- Gépjárművel leparkolni október 31-én nyitástól november 2-án zárásig csak a temetőn belül lehet, ezeken a napokon ingyenesen.

- Megállási tilalmat rendelnek el október 31-én 0 órától november 3-án 20 óráig a Sírkert út mindkét oldalán a Maglódi út és a Kozma utca között, valamint a Kozma utca mindkét oldalán az Álmos utca és a körforgalom között.

- A temetőt gépjárművel elhagyni csak a főbejáraton keresztül lehetséges. Az Újhegyi utat a Maglódi úttól a temető bejárata felé a közösségi közlekedésnek tartják fenn.

- A Kozma utca Jászberényi út—körforgalom közötti szakaszát november 1-jén 8 órától 3-án 20 óráig operatív rendőri intézkedéssel – a forgalom nagyságának függvényében – a Jászberényi út irányába csak a közösségi közlekedési járatok használhatják.

- A Sírkert utcát szintén november 1-jén 8 órától 3-án 20 óráig, rendőri intézkedéssel – a forgalom nagyságának függvényében – egyirányúsítják a Maglódi út irányába.

- A forgalmat a fenti időszakban rendőrök és polgárőrök irányítják, egyúttal segítik a Kozma utca lezárt szakaszán az ott lakó célforgalom beengedését.

Farkasréti temető

A Farkasréti temető a Széll Kálmán tér és a Déli pályaudvar, és az M2-es metró felől a napközben sűrűbben közlekedő 59-es villamossal érhető el. Emellett a 8E autóbusz is gyakrabban közlekedik, gyors eljutást biztosítva többek között Kelenföld és Gazdagrét felől.

A Farkasréti temetőhöz vezető alábbi útvonalakon megállási tilalmat vezetnek be október 31-én 0 órától november 3-án 20 óráig:

- a Hegyalja úton a Liptó utca és a Németvölgyi út között mindkét oldalon,

- a Németvölgyi úton a Hegyalja út és a Brassó utca között mindkét oldalon,

- az Érdi úton a Márton Áron tér és a Németvölgyi út között mindkét oldalon,

- a Márton Áron téren, valamint

- a Rátz Aladár utca mindkét oldalán a Márton Áron tér és a Denevér utca között.

Óbudai temető

Az Óbudai temető megközelítéséhez a szokásosnál sűrűbben induló 160-as, továbbá a 260-as és 260A jelzésű buszjáratot ajánljuk. A 118-as és a 218-as autóbusz mellett 118B jelzéssel rendkívüli buszjárat indul a Szentlélek tér H és az Óbudai autóbuszgarázs között november 1-jén, biztosítva a H5-ös HÉV felől is a sírkert könnyebb elérhetőségét; a rendkívüli buszjárat útvonala és menetrendje a BKK FUTÁR térképes felületén: http://futar.bkk.hu/route/BKK_1182?layers=OSVB.

Megyeri temető

A Megyeri temető megközelítéséhez a szokásosnál sűrűbben induló 30-as és a 30A – továbbá a 147-es és a hétköznap közlekedő 122-es autóbuszt ajánljuk. Rendkívüli buszjárat indul november 1-jén 30B jelzéssel a 30-as busz vonalán Újpest-Központ M és Megyer, Szondi utca között, útvonala és menetrendje a BKK FUTÁR térképes felületén: http://futar.bkk.hu/route/BKK_0302?layers=OSVB.

November 1-jén 8 órától november 3-án 20 óráig a Megyeri úton a Szondi utca és a Reviczky utca között a temető oldalán feloldják a megállási tilalmat.

Rákospalotai temető

A Rákospalotai temető megközelítéséhez a szokásosnál sűrűbben induló 196-os autóbuszt, valamint a megszokottnál nagyobb befogadóképességű, csuklós autóbuszokkal közlekedő 130-as járatot, továbbá a 224-es és a 231-as autóbuszt ajánljuk.

A Rákospalotai temetőnél megállási tilalmat rendelnek el október 31-én 0 órától november 3-án 20 óráig a Zala György utca mindkét oldalán.

Pesterzsébeti temető

A Pesterzsébeti temető megközelítéséhez a november 1-jén a szokásosnál sűrűbben induló 52-es villamost ajánljuk. A villamos helyett október 31-ig pótlóbusz jár Pesterzsébeten – ezzel kapcsolatban részletes tájékoztatás a bkk.hu/2019/10/potlobusz-jar-az-51-es-es-az-52-es-villamos-helyett-pesterzsebeten-oktober-19-tol-31-ig/ linken olvahatnak. A 36-os autóbusz mellett november 1-jén 36B jelzéssel rendkívüli buszjárat indul Pesterzsébet, Baross utca és a Szentlőrinci úti lakótelep között; útvonala és menetrendje a BKK FUTÁR térképes felületén: http://futar.bkk.hu/route/BKK_0362?layers=OSVB. A temető elérhető továbbá a megszokottnál sűrűbben közlekedő 135-ös autóbusszal, amely november 1-jén az áruházak zárva tartása miatt a Szentlőrinci úti lakótelepig közlekedik.

November 1-jén 8 órától november 3-án 20 óráig ideiglenes forgalmi rend lép életbe a Pesterzsébeti temetőnél:

A temetőt gépkocsival csak a Tartsay út felől lehetséges megközelíteni.

A sírkertet gépjárművel elhagyni a Temető soron az Alsó határút felé, valamint a Temető sor—Vasfű utca útvonalon a Külső Vörösmarty út felé lehet.

A Külső Vörösmarty utcát az Alsó Határ út és a Tartsay utca között csak a közösségi közlekedési járatok vehetik igénybe.

Emellett október 31-én 0 órától november 3-án 20 óráig a Tartsay utcában a Nyír utca–Temető sor között mindkét oldalon megállási tilalom lép életbe. Ugyancsak tilos lesz megállni Vasfű utca mindkét oldalán a Temető sor és a Külső Vörösmarty utca között, a Temetősor utca mindkét oldalán a Tartsay utca és a Vasfű utca között, valamint a Külső Vörösmarty utcában az Alsó Határ út és a Tartsay utca között.

Kispesti temető

A Kispesti temető megközelítéséhez a 42-es villamost – amely november 1-jén, pénteken napközben a szokásosnál sűrűbben indul –, emellett a szintén sűrűbben közlekedő 93-as és 93A autóbuszt, továbbá a vasárnap is szombati menetrend szerint, azaz gyakoribb indulással közlekedő 194-es és a 194B buszjárat igénybevételét ajánljuk.

A Kispesti temetőhöz vezető alábbi útvonalakon megállási tilalmat rendelnek el október 31-én 0 órától november 3-án 20 óráig:

- a Kassa utcában a Kolozsvár utca és a Pozsony utca között,

- a Kolozsvár utca mindkét oldalán a Kassa utca és a Hárs utca között,

- a Darányi Ignác utca mindkét oldalán a Csapó utca és a Kolozsvár utca között.

- November 1-jén 8 órától november 3-án 20 óráig lezárják a Temető közt.

Pestszentlőrinci temető

A Pestszentlőrinci temető megközelítéséhez a 93-as és 93A buszjáratot, az október 27-én és november 2-án (mindkettő vasárnap) is a szombati menetrend szerint, azaz gyakoribb indulással közlekedő 182-es és 184-es autóbusz mellett ajánljuk a 198-as, a 217-es, a 217E, a 282E és a 284E jelzésű buszjárat igénybevételét. (A felsorolt gyorsjáratok csak munkanapokon közlekednek.)

November 1-jén 8 órától november 3-án 20 óráig lezárják a Reményik Sándor utcát.

Csepeli temető

A Csepeli temetőhöz a megszokott menetrendjük szerint közlekedő 38-as, a 138-as, a 238-as és a 278-as autóbusszal lehet eljutni; a felsorolt vonalakon október 26-tól (szombattól) november 2-ig (szombatig) minden nap a szokásosnál nagyobb befogadóképességű, csuklós autóbuszok közlekednek.

Cinkotai temető

A Cinkotai temető kényelmesebb megközelíthetősége érdekében október 26-án (szombaton), 27-én (vasárnap) és november 2-án (szombaton) a 92-es autóbusz a szokásosnál sűrűbben indul. November 1-jén (pénteken) az áruházak zárva tartása miatt a 92-es járat helyett közlekedő 92A busz napközben szintén sűrűbben közlekedik.

November 1-jén 8 órától november 3-án 20 óráig lezárják a Simongát utcát a Szabadföld út és a Tátraszirt sor között

Budafoki temető

A Budafoki temető az 58-as, a 158-as, a 250-es és a 250B buszjárattal közelíthető meg. November 1-jén (pénteken) és 2-án (szombaton) rendkívüli buszjárat is indul 158B jelzéssel a Savoya Park és a Budafoki temető között a 158-as busz vonalán, útvonala és menetrendje a BKK FUTÁR térképes felületén: http://futar.bkk.hu/route/BKK_1582?layers=OSVB.

November 1-jén 8 órától november 3-án 20 óráig feloldják a megállási tilalmat a Nagy Kőbánya utcán, továbbá a Gádor utca felé egyirányúsítják a Debrő utcát és a Víg utcát.

Budakeszi temető

A Budakeszi temető könnyebb megközelíthetősége érdekében a 22A és a 222-es autóbusz október 26-27-én, valamint november 1-2-án (mindkettő szombat-vasárnap) a megszokottnál sűrűbben indul. A sírkert könnyebb elérhetősége érdekében október 26-a (szombat) és november 2-a (szombat) között a 22-es, a 22A, a 188-as és a 188E autóbusz ideiglenesen megáll a Budakeszi temető megállóhelyen, a főbejáratától 70 méterre is.

Nagytétényi temető

A Nagytétényi temető megközelítésére alkalmas 33-as, a 113-as, a 113A és a 133E busz megszokott menetrendje szerint közlekedik. A 33-as vonalon a megszokottnál nagyobb befogadóképességű, csuklós buszokkal lehet utazni az október 26-27-i hétvégén, valamint november 1-jén és 2-án.

Fiumei Úti Sírkert

A Fiumei Úti Sírkert megközelítésére a BKK a 24-es villamos mellett Kőbánya felől idén is a 28-as villamost (amely október 26-tól november 2-ig a szokásosnál gyakrabban indul), valamint szintén sűrűbben és minden nap közlekedő 37-es villamost ajánlja. November 1-jén rendkívüli járatként a Keleti pályaudvar és az Újköztemető között 28B jelzéssel is közlekedik villamos.

Izraelita temető

Az Izraelita temető megközelítésére a BKK a Blaha Lujza tér felől a 28-as villamost, Kőbánya-Kispest metróállomástól pedig a 68-as autóbuszt ajánlja. A villamos szombaton nem érinti a temetőt, ekkor csak az Újköztemetőig közlekedik.

Kispesti öreg temető

A temető megközelítéséhez az 54-es, 55-ös, 84E, 89E, 99-es, 151-es és 294E buszjáratokat ajánljuk, melyek a megszokott menetrendjük szerint közlekednek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csodás új Ferrarija van Charles Leclerc-nek

Csodás új Ferrarija van Charles Leclerc-nek

Will Smith dühös lett Georgiára, mégsem forgat az államban

Will Smith dühös lett Georgiára, mégsem forgat az államban

De mit csinálnak egy boldogság- és egy jógaminisztériumban, amit Matolcsy felvetett követendő példaként?

De mit csinálnak egy boldogság- és egy jógaminisztériumban, amit Matolcsy felvetett követendő példaként?